Kalp Krizi Riskini Azaltan Öneriler


Kalp Krizi Riskini Azaltan Öneriler

Günlük yaşamda yapılan basit değişiklikler kalp krizi riskini azaltıyor

Büyük Anadolu Hastaneleri Kardiyoloji Uzmanı Uz.Dr.Oğuzhan Yücel, "Kalp ve damar hastalıklarının küresel olarak bir numaralı ölüm sebebi olduğunu söylerken kalp krizini önlemenin mümkün olduğunu söyledi.

Büyük Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Oğuzhan Yücel kalp krizini riskini azaltan faktörlerden birkaç önerilerde bulundu. "Kalp krizi riskini arttıran faktörlerden birkaçıda sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı yer almaktadır. Sağlıksız beslenildiği takdirde yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle kan basında yükselme ve şeker yüksekliği gibi faktörelerin görülmesine neden olur. Kalp krizi riskini azaltmak için düzenli olarak fiziksel aktiviteler başta olmak üzere sağlıklı beslenme, sebze-meyve tüketimi ve alkol, sigara gibi zararlı kullanımından kaçınılmasının kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir.

GÜLMEK VE AĞLAMAK

Genellikle aşırı üzüntü, öfke, aşırı yük gibi faktörler ağlama ya da gülmeye neden olur. Kişi gerçekten durumu kafasında algılayarak mizah duygusu ile hareket ederek gülerse, büyük oranda rahatlar. Gülmek, keyif hormonlarını salgılar ve stres hormonlarının baskılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kalbe zararlı olan faktörler de ortadan kalkar.

STRESTEN VE DERTLERDEN KAÇINMAK

Çevredeki olayların çok fazla etkisi altında kalmak ve onlar için kederlenmek, kalbe oldukça zararlıdır. Çünkü kişinin sürekli kendini memnun ve mutlu edecek bir şeyler bulması, kalp krizi geçirme riskini düşürmektedir. Mutluluk, var olan hastalıklarının ilerlemesini de yavaşlatır.

GÜNLÜK EGZERSİZ VE AKTİVİTELER

Hareketsiz olarak 2 saati masa başında geçirmek ciddi bir kalp krizi riski oluşturmaktadır. Öncelikle günlük 45 dakikalık yürüyüş yapmak çok önemlidir. Otururken yapılabilecek egzersizler çok önemlidir. Bunlar; boyun çevirme, bacakları karna çekip uzatma, pedal hareketi yapma ve kolları arkaya doğru açarak germedir.

ÖĞLE UYKUSU

Öğle uykusu uyuyanların uyumayanlara göre kalp krizi geçirme riski yarı yarıya düşmektedir. Çünkü uykuda beden ile birlikte ruhsal dinlenme de vardır. Fizik olarak uykusuzluğa dayanabilir ama ruhsal olarak dayanmak mümkün değildir. Ruhsal gerilim de vücutta zararlı hormonların salgılanmasına neden olur bu da kalp krizi riskini tetikler" diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 03/03/2018