Kalp Cerrahisinde Yeni Dönem


Kalp Cerrahisinde Yeni Dönem

Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Civelek, Kalp ve damar hastalıkları tıp alanında sağlanan bunca ilerlemeye rağmen yaşam ve iş gücü kaybına neden olan hastalıkların hâlâ başında gelmektedir, dedi.

Prof. Dr. Ali Civelek, konu ile ilgili bilgiler verdiği konuşmasında şunları söyledi:  ‘’Günümüzde kalp ameliyatları ile bu hastalıkların önemli bir kısmı tedavi edilebilirken, ameliyat sonrası iyileşme süreci hastaları endişeye sevk eden en önemli etkendir. Hastaların bir süre işlerinden uzak kalacak olmaları, normal fiziksel aktivitelerine geri dönüş için iki-üç ay gibi bir süreyi nekahat dönemi olarak geçirmek zorunda kalmaları bu  başarılı tedavi yöntemine endişe ile bakmalarına neden olmaktadır.’’

Tıp alanında yaşanan gelişmelerden de bahseden Prof. Dr. Ali Civelek, giderek artan sıklıkla uygulanmakta olan ‘’Minimal İnvazif Kalp Cerrahisi’’ ameliyatları, bu sürecin daha kısa ve kolay atlatılmasına imkan sağlamaktadır. Bu yöntemle  hem koroner bypass cerrahisi hem de kalp kapak ameliyatları yapılabilmektedir’’ dedi.

Klasik kalp cerrahisi ve minimal invazif kalp cerrahisi operasyonlarının farklılıklarından da bahseden Prof. Dr. Ali Civelek, şu bilgileri verdi;

‘’Klasik kalp ameliyatlarında hastanın kalbine ulaşabilmek için göğüs kemiği kesilmektedir. Bu kesinin iyileşmesi kesilen kemiğin iyileşme sürecine bağlı olarak iki-üç ay gibi bir sürede olmaktadır. Bu sürede hasta sırt üstü yatmakta ve fiziksel aktivitelerinde iyileşme sürecini sekteye uğratacak hareketlerden kaçınmaktadır. Minimal invazif kalp cerrahisinde ise göğüs kemiği kesilmeden, kaburga kemikleri arasından yapılan kesi ile kalbe ulaşılmakta, herhangi bir kemik kesisi olmadığı için de ameliyat sonrası iyileşme süreci çok daha hızlı olmaktadır. Bu yöntemle yapılan ameliyatlarda küçük kesi olması nedeniyle daha az doku hasarı olmaktadır. Hastalar yapılan ameliyat sonrasında bir ay içerisinde tamamen normal yaşamlarına dönebilmektedir. Ameliyat sırasında kan kullanımına genellikle ihtiyaç duyulmamakta ya da çok az kullanılmaktadır. Bu etkenlerden dolayı da iyileşme süreci klasik ameliyatlara oranla çok daha hızlı olmakta, enfeksiyon riski çok düşmektedir’’ dedi.


Yayın Tarihi: 08/02/2016