İstanbul’da Seçim Yarışında Heyecan Var


İstanbul’da Seçim Yarışında Heyecan Var

Bu araştırma, Gezici Araştırma Merkezi tarafından, İstanbul genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin algısını belirlemek üzere 15-17 Mart 2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma sonuçları ilgili kurumun seçim sürecinde öngörü kazanması açısından önem arz etmektedir.

Araştırmanın Örneklemi

Araştırmanın örneklemi TÜİK 2023 milletvekili ve 2019 Yerel seçim sonuçları dikkate alınarak, İstanbul genelini temsil edecek nitelikte oluşturulmuştur. Araştırma 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere toplam 5868 katılımcı üzerinden yürütülmüştür. Yapılan çalış[1]mada tüm veriler hanelere gidilip yüz yüze görüşme metodu ile toplanmıştır. Örneklemin seçilmesinde, kota örnekleme yöntemi kullanılıp, görüşülecek katılımcıların belirlenmesinde ise cinsiyet ve yaş kotası uygulanmıştır.

Veri Toplama Aracı

Bu araştırma kapsamında hazırlanan anket, ilgili alan yazın dikkate alınarak uzmanlar eşliğinde hazırl[1]anmış çeşitli demograk maddelerin yanı sıra İstanbul İli’nin şuan ki gündemini oluşturan maddeler tasarlanmıştır.

Verilerin Analizi

MS Oce 2010 Excel ve SPSS 17.0 ortamına veri girişi ve kodlama yapılmıştır. Verilerin analizi sonucu elde dilen oranlar tablolaştırılmıştır. Bunun yanı sıra kategorik değişkenler için ki-kare analizi yapılmıştır rapor edilmiştir. Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlenmiştir. Araştırmanın hata payı, güven aralığı sınırları içerisinde +- 2,5’dir

Araştırmaya Katılan Halkın 31 Mart 2024’te Yapılacak Yerel Seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İçin Hangi Parti Adayına Oy Vereceğine İlişkin Dağılım


Yayın Tarihi: 23/03/2024 - 20:26