IPARD-2 Tanıtım Programının 1.’si 19 Mayıs İlçesinde Yapıldı


IPARD-2 Tanıtım Programının 1.’si 19 Mayıs İlçesinde Yapıldı

Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Samsun il Müdürlüğü IPARD-2 destekleme programı tanıtım töreninin birincisini 19 Mayıs ilçesinde gerçekleştirdi.

Törene 19 Mayıs Kaymakamı Abdullah Şen,19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, TKDK Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, Mahalle Muhtarları ve Çiftçiler katıldı.

TKDK ile sağlanan hibe ve krediler ile bölgenin daha da kalkındığının altını çizen 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu; İlçemizde ilk kadın girişimci olarak örnek çiftçi olan ve geçtiğimiz yıl IPARD-1 programında traktör desteği alan Selma Gülhan hanımefendiyi sizlerin huzurunda tekrar tebrik ediyorum. Dedi

Ülkemiz kalkınma anlamında büyük bir atılım gerçekleştiriyor diyen Başkan Topaloğlu; Bu hamleyi gerçekleştirmek için kamu kaynaklarıyla beraber, Avrupa Birliği, milli ve uluslararası kaynaklarla destekleme mekanizmaları mevcut. TKDK proje uygulama ve yürütme anlayışını geliştiren ciddi mekanizmalardan birisidir. Bu alanda ilçemizde ve ilimizde ciddi mesafeler alındı. Dedi

TKDK İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan ise yaptığı konuşmada; ''IPARd-1 kapsamında Samsunumuzda toplam yatırım değeri yaklaşık 225 milyon TL olan 741 proje ile sözleşme imzaladık. Üretici ve yatırımcılarımıza 103 milyon TL hibe tahsis edildi. Samsun ilimiz proje sayısında ve hibe ödemelerinde 42 il içinde ilk sırada yer aldı. 19 Mayıs İlçemizde toplam yatırım değeri yaklaşık 21 milyon TL olan 17 adet Proje hayata geçti ve yatırımcılarımıza yaklaşık 9 milyon hibe verdik." dedi.

18 Aralık 2015 tarihinde IPARD II Programı 1. Proje Başvuru İlanına çıktıklarını ifade eden Turan, Bu çağrıda hayvancılık işletmelerine %60 ile %70, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara %50, arıcılık, süs bitkisi, mantar, sebze-meyve fidesi yetiştiriciliği, yerel ürünler, el sanatları, su ürünleri yetiştiriciliği, kırsal turizm, makine parkları ve yenilenebilir enerji yatırımlarına %65 hibe vereceklerini ve yatırımcılarımızın proje kapsamındaki uygun harcamalarda KDV muafiyetinin de olduğunu söyledi.

Kendisi için 19 Mayıs ilçesinin ayrı bir yeri olduğunu belirten Turan; "Tarımsal işletmelerimizin ve tarıma dayalı sanayi tesislerimizin standartlarını iyileştirmek için hibe desteklemelerinden azami oranda faydalanmamız lazım. İlçemiz tarım ve turizm alanında birçok desteği alabilecek kapasitede. Özellikle kesme çiçekçilik ve mantar konusunda ilçemizde da daha fazla proje geliştirilmeli. Nebiyan dağı, kuş cenneti, sahili ve barajı ile ilçemiz birçok restoran, konaklama ve rekreasyon tesisleri projelerinde kapasitesi ile avantajlı konumdadır. IPARD-2 Programında Yenilenebilir Enerji yatırımlarında da 1 MW' a kadar olan tesislere hibe desteği vereceğiz. 19 Mayıs ilçemizde fındık fabrikası kurulması konusunda birkaç arkadaşımızın çalışmaları var bu konuda da %50 hibe desteği sağlayacağız." diye konuştu.

Yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımıza da seslenen İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, yatırım fikirlerinizi mutlaka bizimle paylaşın, rafta projeniz olsun, biz TKDK İl Koordinatörlüğü olarak sizlerin hizmetindeyiz."dedi.


Yayın Tarihi: 27/01/2016