İlkadım’da Hâkimiyet-i Milliye Bayrak Sergisi


İlkadım’da Hâkimiyet-i Milliye Bayrak Sergisi

İlkadım Belediyesi tarafından İstiklal Marşının kabulünün 97.yılında Türkiye’de ilk ve tek olarak gerçekleştirilen Hakimiyet-i Milliye Bayrak Sergisi ile Kolleksiyoner Haluk Perk’in Cumhuriyet öncesi ve sonrasından bu yana biriktirdiği Türk Bayrakları Samsunlular ile buluştu. 

İstiklal Marşının kabulünün 97.yılı etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayrak Sergi açılışına, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok,  AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE BAĞIMSIZLIĞIN SENBOLÜ AY YILDIZ

Haluk Perk tarafından biriktirilen ve uzun araştırmalar sonrasında şekillenen Hakimiyet-i Milliye Bayrak Sergisinde Osmanlı döneminden günümüze kadar vatandaşlar arasında adeta bir nazar boncuğu gibi benimsenmiş Ay Yıldız’ı işlediği ürünler sergileniyor. Cumhuriyetin ilanından öncesinde de halk tarafından kabul görmüş ay yıldız motifinin işlendiği zarflardan biblolara, formalardan mutfak araç gereçlerine kadar birçok ürünün bulunduğu sergi büyük beğeni topladı. Resmi bayrakların yanı sıra halk tarafından el ile yapılmış bayraklarda sergide yerini aldı.

15 TEMMUZ BAYRAĞA BAĞLILIĞIN SEMBOLÜ OLDU

Türkiye’de ilk ve tek olarak İlkadım’da gerçekleştirilen sergide bu topraklarda yaşayan her kesimden vatandaşın ortak paydası olan Türk Bayrağının bağlayıcı bir sembol olduğu ve 15 Temmuz hain darbe girişiminde de görüldüğü gibi genç yaşlı herkesi bir birine bağladığı vurgulanıyor.

MEHMETÇİĞİN MEKTUBU BEĞENİ TOPLADI

Sergide ayrıca Afrin’de devam eden Zeytin Dalı Harekatında görevli özel kuvvetlere bağlı asker ve polislerin İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok’a yazdığı mektup ve hediye olarak gönderdiği zeytin dalının bulunduğu tasarım katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

MEHTER TAKIMINDAN KAFTAN HEDİYESİ

Samsun Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen açılış töreni mehter takımının icrası ile başladı. Mehter takımının seslendirdiği eserler vatandaşlar tarafından büyük beğeni topladı. Konser sonrasında mehter takımının kostümlerinin teminlerini sağlayan İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok’a teşekkür amacıyla Samsun Romanlar Derneği Üyelerince kaftan hediye edildi. Ardından Kuran-ı Kerim Tilaveti ile devam eden programda şehitler için dua edildi.

BAŞKAN TOK; “GENÇLERİMİZE MİLLİ DUYGULARI AŞILAMALIYIZ”

İstiklal marşımızın kabulünün 97. Yılı etkinlikleri kapsamında tertip ettiğimiz, ve özellikle gençlerimize milli duyguları aşılamayı amaçladığımız “Hakimiyeti Milliye Bayrak Sergisine” hoş geldiniz diyerek sözlerine başlayan İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok; “Aziz milletimiz bundan 100 yıl önce kahramanca mücadele ederek istiklal savaşımızı kazandı ve milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy bu kahramanlık destanını ölümsüzleştirerek istiklal marşımızı yazdı. İşte şimdi ise İstikbal mücadelesi veriyoruz. Bu mücadelenin kahramanları 15 Temmuzda devletine milletine bayrağına sahip çıkan sizlersiniz. Milletimiz bugün istikbal mücadelesi veren devletine ordusuna tüm imkânlarını seferber ederek sahip çıkıyor. Bugün Afrin’de mücadele eden kahraman Mehmetçiğimizin her daim yanında ve duacısıyız. Bizler Haluk Perk koleksiyonu olan bu özel eserleri sizlerle buluştururken maksadımız özellikle gençlerimizin milli manevi değerlerini bilmesi geçmişini unutmaması istiklal marşının nasıl yazıldığını ve niçin yazıldığını anlaması milli şairimizi tanımasıdır. Bu manada koleksiyoner Haluk Perk ve bizleri yalnız bırakmayan değerli vatandaşlarımıza teşekkür ederim. 100 yıl önce istiklal mücadelesi varoluş mücadelesi veriyorken, Atalarımız hangi ruhla mücadele etmiş ise bizlerde bugün istikbal gelecek mücadelesi verirken bu ruhu gençlerimize anlatmalı aktarmalıyız. Bu etkinlikler bu manada önemlidir.  İstiklal şairimizin de dediği gibi “Hakkıdır hakka tapan milletimin istiklal Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet.”  Bu duygu ve düşüncelerle şehitlerimizi rahmetle anıyor gazilerimize hayırlı sağlıklı uzun ömürler diliyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ile sergiyi gezerek bilgi alan Başkan Erdoğan Tok, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşının kabulünü anlatan kısa videoyu izledi. İstiklal Marşının kabulünün 97.yılı etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayrak Sergisi 13 Mart tarihine kadar devam edecek.


Yayın Tarihi: 09/03/2018