İİT, Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti'nin Başkenti İlan Etti


İİT, Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti'nin Başkenti İlan Etti

İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrasında İstanbul'da düzenlenen Olağanüstü Zirve'nin bildirisinde, Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti’nin başkenti olarak ilan etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tüm Ülkeleri, Kudüs’ü Filistin Devleti’nin Başkenti Olarak Tanımaya Davet Ediyorum”

İİT Olağanüstü Liderler Zirvesi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Kudüs kararı hakkında, “Filistin meselesine adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmadan, bölgesel ve küresel ölçekte kalıcı barış ve istikrardan söz edilemez. Hukuku çiğneyen, vicdanları yaralayan bu tür adımlar, uluslararası sisteme ve Birleşmiş Milletlere yönelik güveni de dinamitliyor. Hepimizin geleceğini ilgilendiren bu duruma seyirci kalamayız” dedi.

Yaptığı davete icabet ederek, Müslümanlarla birlikte tüm insanlık için tarihî önem arz eden toplantıya iştiraklerinden dolayı katılımcılara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin’le ilgili barış girişimine öncülük etmesini bekledikleri ABD Başkanının 6 Aralık’ta, uluslararası hukuku hiçe sayan bir tutumla, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıkları yönünde yaptığı açıklamayı hatırlattı.

Kudüs sokaklarında birkaç dakika dolaşan herkesin, şehrin işgal altında olduğunu anlayacağını ifade ederek, “Zaten işgal altında olan bu şehirle ilgili böyle bir kararın açıklanmasının hiçbir hükmü olamaz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 1980 tarihinde aldığı 478 sayılı karara göre, hiçbir ülkenin Kudüs’te büyükelçilik bulunduramayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “Buradan bir kez daha ifade ediyorum ki, Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra’nın içinde bulunduğu Harem-i Şerif 144 dönüm alanıyla ebediyete kadar Müslümanlara ait kalacaktır” vurgusunda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Harem-i Şerif’i hedef alan ve giderek ırkçı bir kampanyaya dönüşen yerleşimci saldırılarına karşı buranın hamiliğini üstlenen Ürdün Kralı II. Abdullah ile iş birliği içinde dik duruşu sürdüreceklerini dile getirdi.

İslam ülkeleri olarak; Filistin Devleti’nin diplomatik sahada tam temsili konusunda daha güçlü bir irade ortaya koymaları gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vicdan sahibi, gelecek nesiller adına mesuliyet sahibi herkesin, maddi, manevi tüm imkânlarını Kudüs için seferber etmesini istiyoruz” diye konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve dönem başkanı sıfatıyla ABD’yi attığı bu son derece yanlış, provokatif ve hukuk dışı adımdan bir an evvel geri dönmeye davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu adımla kendini barış sürecinde diskalifiye eden, arabuluculuk vasfını tamamen yitiren ABD’nin yerine; uluslararası toplumun tamamından dünya barışı ve istikrarı için sorumluluk üstlenmelerini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 12/12/2017