Harem-i Şerif, Tüm İslam Âleminin Onuru ve Namusudur


Harem-i Şerif, Tüm İslam Âleminin Onuru ve Namusudur

Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’ı kapsayan iki günlük ziyareti öncesinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Harem-i Şerif, sadece Filistinlilerin değil, 1,7 milyarlık tüm İslam âleminin onurudur, namusudur, kutsal mekânıdır. Harem-i Şerife yönelik kısıtlamalar ile Müslümanların onurlarının incitilmesi karşısında, İslam dünyasının tepkisiz kalması beklenemez" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’ı kapsayan iki günlük Körfez ülkeleri ziyaretini gerçekleştirmek üzere Suudi Arabistan’a gitti. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda hareketinden önce basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin içeriğine ve gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“MÜSLÜMANLARIN ONURLARININ İNCİTİLMESİNE, İSLAM DÜNYASI TEPKİSİZ KALAMAZ”

Suriye’de, Irak’ta, Libya’da, Filistin’de yaşanan sıkıntı, acı ve sorunlara her günün bir yenisinin eklendiğine ve Mescid-i Aksa’da yaşananların bunun bir örneği olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mescid-i Aksa’ya karşı, özellikle son birkaç gündür sergilenen pervasızlıklar, İslam dünyasını derinden üzmektedir. Kudüs’teki Harem-i Şerif, sadece Filistinlilerin değil, 1,7 milyarlık tüm İslam âleminin onurudur, namusudur, kutsal mekânıdır. Harem-i Şerife yönelik kısıtlamalar ile Müslümanların onurlarının incitilmesi karşısında, İslam dünyasının tepkisiz kalması beklenemez” açıklamasını yaptı.

Türkiye olarak tepkilerini güçlü bir şekilde ortaya koyduklarını, İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanlığı olarak gerekli açıklamaları yaptıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizler, başta Kudüs olmak üzere, asırlar boyu tüm dinlerin barış içinde bir arada yaşamasını sağlamış, köklü bir medeniyetin mensuplarıyız. Kudüs’te yapılan hak ihlalleri, Müslümanların da başkalarının hakkını ihlal etmesine asla bir gerekçe olamaz, olmamalıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tepkilerin, hukuk çerçevesinde ve ölçülü olmak zorunda olduğunu vurguladı ve “Başka dinlere mensup insanların ibadet hürriyetine ve ibadethanelerine halel getirmeye, bizim medeniyetimizde asla yer yoktur” diye ekledi.

“İSRAİL YÖNETİMİNİ, HUKUKA UYGUN DAVRANMAYA DAVET EDİYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Bu anlayıştan hareketle, Kudüs’te yaşanan gerilimin bir an önce nihayet bulması; Mescid-i Aksa çevresinde yeniden sükûnetin hakim olması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu çerçevede, Filistin Devlet Başkanı Abbas ve İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdik. Dün de Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Macron’la durumu ele aldık, uzun uzadıya bir değerlendirme yaptık. Kim olursa olsun insanların can, mal ve ibadet haklarına yönelik saldırıları tasvip etmediğimizi ifade ettik. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak ben buradan bir kez daha mevcut İsrail yönetimini yerleşik teamüllere, hukuka ve temel insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum.”

İsrail yönetiminin, bölgede gerilimi daha da tırmandıracak adımlardan kaçınması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, dün olduğu gibi bugün de, bölgede barışın tesisi için çalışmaya; Filistinli kardeşlerimizin hak, özgürlük ve adalet mücadelelerini desteklemeye devam edecektir” sözlerine yer verdi.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 22/07/2017