Hancıoğlu’ndan Salıpazarı ve Terme İçin Kanun Teklifi


Hancıoğlu’ndan Salıpazarı ve Terme İçin Kanun Teklifi

Son sel felaketinde ağır kayıpların yaşandığı Salıpazarı ve Terme ilçeleri için bir kanun teklifi hazırlayan CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, bu iki ilçedeki çiftçilerin selden kaynaklı tüm zararının Hazine tarafından karşılanmasını ve bu çiftçilerin banka ve kredi borçlarının faizsiz olarak bir yıl ertelenmesini istedi.

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, son sel felaketinde büyük hasarın oluştuğu Salıpazarı ve Terme ilçelerindeki çiftçilerin yaralarını saracak kanun teklifini hazırlayarak Meclis Başkanlığı'na sundu. Hancıoğlu'nun "Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" yasalaşırsa, Salıpazarı ve Terme ilçelerinde, tarım sigortası yaptırıp yaptırmadıklarına bakılmaksızın, selden zarar gören çiftçilerin tüm zararı Hazine tarafından karşılanacak ve bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan bütün borçlar, faizsiz olarak bir süreyle ertelenecek.

FINDIKTA YÜZDE 70 ORANINDA KAYIP YAŞANDI

CHP'li Hancıoğlu, kanun teklifinin gerekçesinde 16 ağustos günü yaşanan sel felaketinde Salıpazarı ve Terme ilçelerinin ağır kayıplar yaşadığının altını çizerek, ilk belirlemelere göre özellikle hasat dönemindeki fındıkta kayıp düzeyinin yüzde 70'lere ulaştığını vurguladı. Salıpazarı ve Terme'de, selin yarattığı fiziki hasarın giderilmesi çalışmaları yürütülse de söz konusu ilçedeki çiftçilerin yaşadıkları mağduriyetin tam anlamıyla giderilemeyeceğinin görüldüğünü kaydeden Hancıoğlu "Üreticilerimizin, kayıplarını telafi edebilmeleri, geçimlerini sağlayabilmeleri ve üretim faaliyetlerine devam edebilmelerinin tek yolu, oluşan zararın tamamının kamu erki tarafından nakdi olarak tazminidir" dedi. Hancıoğlu bu nedenlerden ötürü Salıpazarı ve Terme ilçelerinde yaşanan sel felaketinde, ürünü, arazisi ve tarım araç ve gereçleri zarar gören üreticilerin, tarım sigortası yaptırıp yaptırmadıklarına bakılmaksızın tüm kayıplarının karşılanması gerektiğini ifade etti.

HASAR HAZİNEDEN KARŞILANSIN, KREDİ BORÇLARI ERTELENSİN

Hancıoğlu'nun teklifine göre, 20.06.1977 tarihli ve 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanuna bir geçici madde eklenecek. Bu geçici madde, söz konusu ilçelerdeki çiftçilerin selden zarar gören ürünü, arazisi ve tarım araç-gereçleri ve diğer kayıpların, il/ilçe hasar tespit komisyonlarınca veya Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce tespitini ve akabinde bu çiftçilere nakdi ödeme yapılmasını öngörüyor. Madde ayrıca, bu durumdaki çiftçilerin gerçek kişi ya da tüzel kişi olduklarına bakılmaksızın, T.C. Ziraat Bankası AŞ. ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarının bir yıl faizsiz olarak ertelenmesi hükmünü içeriyor.


Yayın Tarihi: 26/08/2019