Yerel Medyanın Sesini, Sözünü Önemsiyoruz


Yerel Medyanın Sesini, Sözünü Önemsiyoruz

Başbakan Binali Yıldırım, Anadolu Yayıncıları Derneği (AYD) tarafından düzenlenen 3. Anadolu Medya Ödülleri Töreni'ne katıldı.

Demokrasilerde siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve medyanın önemli bir yeri olduğunu söyleyen Yıldırım, Türkiye'nin gelişim ve demokrasi tarihinin sadece siyasi sistemin ve partilerin değişimiyle olmadığını, basın ve yayın dünyasının da bu değişim ve gelişmeye önemli katkıları olduğunu ifade etti.

Bunun en son ispatının 15 Temmuz gecesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"O gece basın yayın kuruluşlarına, televizyonlara kimse bir şey demedi. Biz arayıp 'şöyle yayın yapın, böyle yayın yapın, darbe karşısında bir duruş sergileyin' demedik. Milletini, devletini, bayrağını, demokrasisini seven basın ve medya kuruluşları adeta o gece durumdan vazife çıkararak yayın yaptılar ve bu darbenin bastırılmasında hayati bir görev üstlendiler. Ben bu münasebetle o gece yaptığınız büyük işten dolayı bir kez daha bu vesileyle hepinizi kutluyorum, milletim adına, ülkem adına teşekkür ediyorum."

“SOSYAL MEDYA SORUMSUZ MEDYA DEĞİLDİR”

"Sosyal medya sorumsuz medya değildir." diyen Başbakan Yıldırım, "Sanal dünya yalan dünya da değildir. Gerçek hayatta ne suç ise sanal âlemde de aynı şey suçtur. Onun için bu mecrayı kullananların bu hassasiyeti göz ardı etmemeleri gerekir. 'Aman canım beni kim bulacak? İsim sahte, hesap yurt dışında, vurur geçerim', öyle olmuyor. Şimdi artık bu internet iletişiminin uluslararası hukuku da oluştu. Dolayısıyla hangi ülkede olursa olsun, hangi isim altında olursa olsun ona erişmek ve hakkında hukuki işlem yapmak mümkün hale geliyor. Bugün 50'den fazla ülke birbiriyle bu konuda ikili bilgi değişimi anlaşması yaptı, adli yardım anlaşması yaptı. Bu sayı gittikçe artacak, o bakımdan bu alanı kullananların dikkatli olması, daha sorumlu davranması lazım. İleride ne kendinin başını belaya sokması ne de başkalarını mağdur etmemesi gerekir. Bu hususta bir hatırlatma yapma ihtiyacı duydum."

Medyanın önemli ve birçok yönden vazgeçilmez olduğunu söyleyen Yıldırım, medyanın "Azı karar, çoğu zarar gibi bir şey" olduğunu ifade etti.

 “DEMOKRASİNİN EN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİNDEN BİRİ ÇOK SESLİLİKTİR”

Demokrasinin en ayırt edici özelliklerinden birinin çok seslilik olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, diğer alanlarda olduğu gibi medya alanında en ileri demokratik standartları yakalayana kadar bu mücadeleyi, bu değişim sürecini sürdüreceklerini ifade etti.

Bu amaca yönelik olarak Basın Kanunu'nu yeni baştan ele aldıklarını ve 2004'te yeni kanunu yürürlüğe soktuklarını hatırlatan Yıldırım, "Farklı dil, lehçelerde televizyon yayınına imkan sağladık. 2005 yılında Anayasa değişikliği yaparak RTÜK'ü bir Anayasal kurum haline getirdik ve milli iradenin üyelerini seçmesinin yolunu açtık. Artık Meclis RTÜK üyelerini seçiyor. Meclis'te temsil edilen siyasi partilerin gösterdiği adaylar arasında seçiliyor. Bu ne sağlıyor? Bu da Meclis'teki siyasi çeşitliliği, aynı şekilde medya denetim organı, düzenleyeci organında geçerli olmasına imkan veriyor." diye konuştu.

 “ANADOLU’NUN DİNAMİĞİ YEREL MEDYA”

Anadolu'nun dinamiğinin yerel medya olduğunu, özgürlük alanının yerel medya sayesinde genişlediğini anlatan Başbakan Binali Yıldırım,  şunları söyledi:

"Demokrasimiz sizler sayesinde güçleniyor. Aslında siyasetçi ile gazetecinin kaderi aynı. Biz varsak siz varsınız, biz yoksak siz de bir nokta da işiniz azalıyor. Bu sefer bu kadar parayı niye veriyoruz, az iş yapıyorlar diyebilirler. Geçen, Çalışan Gazeteciler Günü'ydü. Bir espri yaptım. Arkadaşlar dedi ki? 'Bize yıpranma lazım. Eskiden bu vardı, şimdi olmadı. Ya biz de yıpranma almıyoruz' dedik. Yani siyasetçi geceden neredeyse gazeteci de orada. Bizim şöförler de almıyor. Korumalar da almıyor. Herkes hurra... Herkes bizimle koşuşturuyor. Dolayısıyla bu talep fena bir talep değil. Bizim de işimize yarıyor. Bunun peşini bırakmamak lazım."

En büyük kazanımın demokrasi olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Bu kazanımımızı gözümüz gibi koruyacağız" dedi.

Kaynak: basbakanlik.gov.tr


Yayın Tarihi: 17/01/2018