Samsun’un 2 Projesine Büyük Ödül


Samsun’un 2 Projesine Büyük Ödül

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Samsun'a kazandırılan Saathane Meydanı ve Şifa Hamamı Restorasyon Projesi ile Gazipaşa Mahallesi Kültür Evi Projesi TKB Özendirme Yarışması'nda ödüle layık görüldü. Ödülü alan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu ödülü Samsunlu hemşerilerim adına alıyorum. Gururluyuz" dedi.

Tarihi Kentler Birliği'nin düzenlediği 'Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda 69 belediyeden toplam 143 proje değerlendirildi. Büyük Ödül ve Jüri Özel Ödülü'nün yanı sıra Proje, Uygulama, Süreklilik ve Başarı kategorilerinde de proje ve uygulamaların değerlendirildiği yarışmanın ödül töreni Antalya Expo Center'da düzenlenen YAPEX Restorasyon Fuarı'nda gerçekleştirildi.

143 projenin değerlendirildiği yarışmada başvurular, TKB'nin mimarlık, şehircilik, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk ve kent yönetimi alanlarındaki uzmanlardan oluşan Danışma Kurulu tarafından incelendi. Yarışmada Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü'nün yanı sıra, 2 Jüri Özel Ödülü, 8 Proje, 8 Uygulama ve 8 Süreklilik olmak üzere 42 Başarı ödülü verildi.

TESCİL KORKULUR ÖCÜ OLMAKTAN ÇIKTI

Ödül töreni öncesinde konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, eskiden yaşanılan korkuların şimdi kaybolduğunu belirterek," Bir bina tarihi miras olarak tescil edilince koruma kurullarının eline düştük diye eyvah diyorduk. Ama şimdi Türkiye bu süreçleri çok şükür aştı. Şu anda bir binanın tescil edilmesi korkulur bir öcü olmaktan çıktı. Hatta hatta yarış edercesine proje yapar hale geldik ve bu değerleri miras olarak tarihimizin bulunması gereken yerlerine koyma konusunda başarılı olduk. Giderek de başarılı olacağız. Çok daha büyük eserler var Anadolu Paltosunda yapılması gereken. Ama biz somut olan miras için yaptığımız bu özendirme törenlerini bundan sonra somut olmayan miraslarımız için de yapalım. Yani tarihi öyküleri, tarihi hadiseleri cereyan ettiği mekânları, rotaları, hatta kültür mirasımıza dönük olan yarışmaları da yapalım. Hatta ve hatta bir adım öteye de gidip doğal mirasımız ile ilgili projeleri de yarıştıralım. Bunu tesislerin projelendirilmesi gibi bir olay olmaktan çıkartalım. Somut olmayan mirasın son derece zengin olan değerlerini hatta folklorik değerleri de yani kültürel miras derken çok geniş bir başlık altında ifade ediyorum bunları da projelendirerek, bunları da önümüzdeki yıl başlayarak bu yarışma platformlarında arkadaşlarımızın yarışmalarına neden olalım, teşvik edelim diye düşünüyorum. "dedi.

KENTSEL ESTETİK ÇİRKİNLİKLERİ DERESİNDE BOĞULUYORUZ

Kentlerdeki estetik konusuna da değinen Başkan Yılmaz, "Biz okyanusu geçip derede boğuluyoruz. Boğulduğumuz derenin adı da kentsel estetik çirkinlikleri. Kat kat binalar binalar yapıyoruz ama sıvayıp boyamaktan kaçınıyoruz. Ve bizler bu çirkinliklerle eleştiriliyoruz. Şehirlerimiz sıvasız, boyasız hilkat garibeleri ile dolu. O sıvasız boyasız binaları gören, şehirden geçen birisi daha doğrusu çirkinliğin farkında olan, çirkinliği güzellikle ayırt edebilecek değerlendirme seviyesindeki birisi bizi bununla eleştiriyor. Türkiye’nin şehirleri kat ettikleri mesafe ile bunu hak etmiyor. Estetik konusunu önemseyelim ve bir de somut olmayan miras konusundaki proje yarışına girelim. " diye konuştu.


Yayın Tarihi: 15/11/2017