Samsun’da “Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme Toplantısı“


Samsun’da “Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme Toplantısı“

Basın İlan Kurumu Samsun Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Samsun, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Sinop, Tokat ve Yozgat illerini kapsayan Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Samsun’da gerçekleştirildi.

Genel Müdür Rıdvan Duran; “Dijital bir dönüşüm sürecine girmiş bulunuyoruz“

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran yaptığı konuşmasında, “İlkini Marmara Bölgesi’ndeki gazeteleri kapsayacak şekilde İstanbul’da, ikincisini Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki gazeteleri temsilen Van’da gerçekleştirdiğimiz toplantılarımızın üçüncü adımını bugün Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Sinop, Tokat, Yozgat’tan gelen siz değerli basın mensuplarımızla, ev sahibi Samsun’da yapacağız. Artık haberin üretim, dağıtım ve tüketiminde dijital bir dönüşüm sürecine girmiş bulunuyoruz. Yeni medya düzeninde yerel yazılı basının rolü ve bu sürece uyumu için son yıllarda Kurum olarak gerekli adımları atıyoruz. Yaklaşık 60 yıldır Türk basınının en büyük destekçisi olan Kurumumuz, yeni nesil gazetecilik konusunda karşılıklı toplantılarla, doğru bir süreç yürütmeye devam edecektir.

Türkiye’de 2019 yılı itibariyle medya harcamalarına baktığımızda; ilk yarıyılda toplam medya ve reklam yatırımları 5,4 milyar TL olmuştur. 2018 yılı ilk yarı kıyaslamalarına göre televizyon yatırımları % 7, radyo yatırımları % 5, açık hava yatırımları %1,8 oranında gerilerken, basın mecrası önceki yıla oranla % 30,9’luk bir gerileme yaşamıştır. Geleneksel mecralardaki bu kayıplara rağmen, dijital mecra % 10,8’lik bir büyüme kaydetmiştir. Yerel basın; toplumumuzun aynası, yerelin sorunlarını, güzelliklerini, haberlerini halka ulaştıran bir vasıta, halkın isteklerini ilgili mercilere yansıtan güçlü bir sestir. Kurtuluş Savaşı’nda oynadığı büyük rol nedeniyle “Anadolu Basını” olarak anılagelen yerel basının bu bilinçle yaptığı haberciliğin değerine ve gücüne sonuna kadar inanıyoruz.

Yazılı basınımız kamuya ve topluma ürettikleri haber içerikleri ile ciddi katkılar sunmaktadır. Bu anlamda artık “içeriğin” geleneksel ve yeni medyada belirgin olduğunun bilinciyle, daha özgün, kaliteli ve sürekli içeriğin önemini de müsaadenizle hatırlatmak gerekecektir. Toplum adına denetim işlevi gerçekleştiren,  sivil toplumun sesi olan yazılı basınımızı resmi ilanlarla, eğitimlerle, fikir işçilerine ve gazeteci derneklerine sunduğumuz yardımlarla desteklemeye devam edeceğimizi bilmenizi isterim. Bu düşüncelerle bu toplantımızın verimli geçmesini temenni eder, soru ve önerilerinize şahsım ve burada bulunan arkadaşlarımızın her zaman açık olduğunu belirtmek isterim“ diye konuştu.

Başkan Mustafa Demir; “Basın, şehirlerin, toplumun ve ülkenin konumlandığı yere göre en önemli istifade edebileceği mecralardan biridir“

Yerel basının işini iyi yaptığı takdirde o şehrin prestijine pozitif katkı sağlayacağını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Aslında iletişim bilgi alma ve aktarma alanı ama son dönemde çok farklı içerik ve mecra değişikliğini beraberinde getiriyor. Ama geleneksel yazılı basının da gücünü ve etkinliğini ayakta tutmanın çok doğru olduğundan buna emek verilmesi gerektiğine de inanıyorum. Çünkü yazılı olan her şey ayrıca bir belge niteliğindedir. Samsun gibi kentleri ilgilendiren özellikle yerel basım hem yazılı hem görsel açıdan yayın yapan ayrıca internet üzerinden yayın yapan arkadaşlar açısından çok önemli olan konu basındır. Basın ifade ettiğiniz gibi o şehirlerin, toplumun ve ülkenin konumlandığı yere göre en önemli istifade edebileceği mecralardan biridir. Bu istifadeye odaklanamadığı ve yakalayamadığında hatta bazen negatif enerji ürettiği mecra da olma ihtimali yüksektir.” şeklinde konuştu.

Vali Osman Kaymak; “Bizler kamu görevi yaparken basını da yanımızda bir paydaş olarak düşünüyoruz“

Samsun Valisi Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Bu toplantıyı ilk adım şehri Samsun’da düzenlediği için Basın İlan Kurumu’na çok teşekkür ediyorum. İlimizde çeşitli etkinliklerle 19 Mayıs Milli Mücadele’nin başlangıcının 100. yılını kutluyoruz. Bu çerçevede Samsunumuz birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı. Bu toplantıyı da o çerçevede düşünüyorum ve o yönüyle Samsun’da yapılmasından dolayı da çok anlamlı buluyorum. Bizler kamu görevi yaparken basını da yanımızda bir paydaş olarak düşünüyoruz. Sizlerle beraber hizmet ettiğimizi düşünüyoruz. O yönüyle basının demokrasilerdeki gücünü her zaman takdir ediyoruz. Yaptığınız bu hizmete saygı duyuyoruz. Şunu hep söylüyoruz; ‘Basın hürdür sansür edilemez.’ Basının haber alma, haberi vatandaşa gönderme hak ve hürriyeti vardır.  Şüphesiz bunlar anayasalarla ve kanunlarla garanti altına alınmıştır. Bizler kamu hizmetini, sizler ise basın hizmeti yaparken bir defa şunlara dikkat etmemiz lazım; devletimizin varlığından, bağımsızlığından, birlik ve beraberliğinden ödün vermeden, Anadolu’nun ve devletimizin gücüne güç katacak haberler yapmalıyız. Dikkat edeceğimiz hususlardan bir tanesi de insan hak ve hürriyetlerine uygun yayın ve haber yapma sorumluluğumuz olmalı. Sırf yaptığım haber okunsun, gazetem çok satsın ya da fazla reyting alayım diye aslını araştırmadan, belgelemeden haber yapmayalım. Kendimizi haberi yapılan kişinin yerine koyup empati yapalım. Herkesin şerefi, onuru, itibarı kutsaldır. Haberin aslını ve doğruluğunu araştırmadan, insanların onuruna dokunacak haberler yapmaktan kaçınmak lazım.” şeklinde konuştu.

Yerel basının kendilerine çok yardımcı olduğunu düşündüğünü ifade eden Vali Osman Kaymak, “Şahsen ben de internet medyasını çok yoğun kullananlardan birisiyim. Samsun’da çok güçlü bir yerel basınımız var. Arkadaşlarımız ulusal basınla yarışacak şekilde teknik alt yapıya sahipler. İki senedir Samsun Valisi olarak görev yapmaktayım ve gazeteci arkadaşlarla çok güzel bir diyaloğumuz var. Bu arkadaşlarımız bölgeye de önderlik yapıyorlar. Şüphesiz bu konuda eksiklerimiz de var. Bu toplantıda sanıyorum bunlar da konuşulacaktır. Şehirlerin kalkınmasında basının rolünü çok önemsiyoruz. Sizlerin yönlendirmesi ve olumlu eleştirileriniz bizler için inanın çok kıymetli. Sizler Samsun halkı ile bizim aramızda iletişim kuruyorsunuz. Bizim Samsun halkına ulaşmamızı ve sorunları takip etmemizi sağlıyorsunuz. O yönüyle Samsun’da görev yapan bütün basın camiasındaki arkadaşlara teşekkür ediyorum. Aramızdaki bu güzel diyaloğun devam edeceğini düşünüyorum. Sorumlu, seviyeli, belgeli haberciliği her zaman takdir ediyoruz. Bu toplantının sektöre, sahaya ve sizlere katkı yapacağını düşünüyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. ”diye konuştu.

Toplantıya ayrıca, Cumhuriyet Başsavcısı M. Sabri Kılıç, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Selahattin Kaynak, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve Samsun, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Sinop, Tokat ve Yozgat illerinden gelen medya temsilcileri katıldı.


Yayın Tarihi: 05/11/2019