Mobil İletişimde Yeni Teknoloji Olarak 4,5G’ye Geçiliyor


Mobil İletişimde Yeni Teknoloji Olarak 4,5G’ye Geçiliyor

4,5G hakkında neler biliyoruz, nelere dikkat etmeliyiz?

Mobil iletişimde yeni teknoloji olarak, 01 Nisan 2016 gece saat 00.01 itibariyle, 4,5G teknolojisine geçiliyor. 4,5G ne derseniz? Basitçe şu şekilde tarif edebiliriz. Otobanda 150 km hızla giden bir otomobilin, hızını 500 km'ye çıkarması gibi, internette veri akış hızının artmasıdır. Yani, internete daha hızlı bağlanma, daha hızlı veri indirme, daha hızlı veri gönderme, dosyaları daha çabuk açma, daha hızlı müzik/film dosyası indirme olarak basitçe tarif edebiliriz.
4,5G teknolojisine sahip ya da kullanacak tüketicilerimiz, öncelikle cep telefonu ayarlarında, veri indirme ayarlarını gözden geçirmelidirler. Veriler çok hızlı indirileceğinden, istenmeyen verilerin daha hızlı inmesi, kotalarımızın hızla bitmesine, kota aşımına, ek ücretlere, istenmeyen faturalara neden olabilecektir.
Teknolojinin imkanlarından yararlanırken, istenmeyen yüksek tutarlı faturalarla karşı karşıya kalabiliriz.
Tüketicilerimizi bilgilendirmek amacıyla, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından "MOBİL İLETİŞİMDE YENİ TEKNOLOJİ 4,5G" isimli bir kitapçık hazırlayarak, kurumun web sitesinde ( http://www.btk.gov.tr) yayımlamıştır. Bu kitapçıkta, tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususlar belirtilmiştir.
4,5G teknolojisinin ülkemiz ve tüketicilerimiz açısından hayırlı ve yararlı olmasını diliyoruz. Ancak,
-Tüketicilerimizin zamanında ve eksiksiz bilgilendirilmelerini, kota/fatura aşımına karşı uyarılmalarını,
-Tüketicilerimizin ekonomik çıkarlarını koruyucu tedbirlerin alınmasını,
başta GSM operatörleri ve BTK olmak üzere, ilgili ve yetkili tüm kurumlardan bekliyoruz. Tüketicilerimizi de, bilinçli ve dikkatli olmaya davet ediyoruz.
Bilindiği üzere cep telefonları, önemli bir ithalat kalemi olup, ülke ekonomisi (cari açık, döviz transferi) açısından önemli bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle, 4,5G teknolojisine uyumlu olmayan cep telefonlarına sahip olan ve bu telefonları kullanmaya devam edecek tüketicilerimizin ekonomik çıkarlarını koruyucu tedbirler de alınmalıdır.
Tüketicilerimize ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Levent KÜÇÜK
Tüketiciler Derneği-TÜDER
Genel Başkanı


Yayın Tarihi: 30/03/2016