Fındığa TMO Müdahalesi Geliyor


Fındığa TMO Müdahalesi Geliyor

AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak, fındık fiyatının 15 liradan 9.75 seviyesine gerilemesi üzerine Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla müdahale alımları yapılması için çalışma yapıldığını açıkladı.

AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak, Altaş TV’nin Ankara stüdyolarında Gökhan Gül’ün hazırlayıp sunduğu ‘Başkent’ten Bakış’ programına katılarak açıklamalarda bulundu. Çanak, yaptığı açıklamada 2009’da alınan kararla fındık fiyatının o tarihten bu yana serbest piyasa tarafından belirlendiğini hatırlattı. Serbest piyasa şartlarında fındığın bir dönem 20 lirayı aştığını da hatırlatan Milletvekili Çanak, geçen yıl ile bu yıl fiyatların üreticinin istediği seviyede olmadığını ve sürekli bir düşüş yaşadığına dikkat çekti. Çanak, “Geçen yıl fiyatın artacağı beklentisi ile üreticilerimiz fındığını satmadı ve depolama yaptı. Bu yıl da fiyatın artacağı beklentileri olup aynı depolama tarzı benimsenince ortaya çıkan fındık rekoltesi yüksek oldu. Bu tablo fiyatın düşmesine sebep olan etkenlerden biridir” dedi.

Tüm bunlara rağmen üreticinin yaşadığı mağduriyetin ortadan kaldırılması için bir çalışma yaptıklarını belirten Milletvekili Çanak, “Şu anda Ankara’da Alan Bazlı Destek ödemesinin kaldırılarak fındığa fiyat belirlenerek doğrudan müdahale edilmesi uygun mu, değil mi? Tartışması var. Ancak bizim milletvekilleri olarak gayretimiz üreticinin elindeki alan bazlı destek imkanı alınmadan doğrudan müdahale alımı yapılmasını sağlamak yönünde oldu. Bu durum yakın zamanda netleşecek. Toprak Mahsulleri Ofisi ( TMO) ve Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla bir ödenek ayrılarak fındığa müdahale edilmesi konusu karara bağlayacak. Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız bu konuda bir açıklama yapacak” diye konuştu.


Yayın Tarihi: 17/11/2016