Fevzi Apaydın Güven Tazeledi


Fevzi Apaydın Güven Tazeledi

S.S 26. Bölge Esnaf Ve Sanatkârlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifleri Birliği olağan genel kurulu gerçekleştirildi.

Birliğin gerçekleşen kongresinde mevcut başkan Fevzi Apaydın Güven tazeledi.

Divan başkanlığını 24. Bölge birlik başkanı Güven Aksoy’un yaptığı genel kurula Birliğie bağlı bulunan Samsun-Sinop ve ilçelerinden oluşan 27 kooperatifin delegeleri katıldı.

Seçimlerin ardından bir teşekkür ve bilgilendirme konuşması yapan Başkan Fevzi Apaydın, ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

1 milyon Lira bağışta bulunduk

TESKOMB öncülüğünde başlatılan yardım kampanyası kapsamında Bölge Birliği olarak 1 milyon Lira bağışta bulunulduğunu belirten Apaydın şunları söyledi;

Ülkemizde yaşanan bu tür feleketlerde tüm milletimizle birlikte esnaf sanatkar camiası olarak gerek bireysel gerekse tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte  hareket ederek  gerekli yerlere gerekli yardımları ulaştırmak için adeta  bir yarış içinde olan  tüm esnaf ve sanatkarımıza  teşekkürlerimi sunuyorum.

2021-2022 yılı faaliyet döneminde de önceki yıllarda olduğu gibi  bölge birliğimize bağlı kooperatiflerimizin ortaklarının kredi  ihtiyaçlarının karşılanmasında ,Halk Bankası ile diğer kurum ve kuruluşlarla olan  ilişkilerinin düzenlenmesinde  ve sorunlarının  çözümlenmesinde  Sayın Genel Başkanımız   öncülüğünde  Merkez Birliğimiz ve yönetim kadrosunun destekleri ile gerekli  girişimler yapılarak  kooperatiflerimizin en iyi şartlarda  faaliyetlerini sürdürmelerine destek olunmuştur.

Esnaf Kefalet Kooperatif başkanlarımız ve  personellerimiz   her ne kadar kooperatif  adı altında çalışıyor olsalarda Tüm olumsuz şart ve koşullarda hizmet kalitesinden ödün vermeden aralıksız çalışarak  tam bir finans kuruluşu niteliğinde hizmet vermektedirler Covid19 sürecinde bunu tüm yönetici ve  çalışanlarıyla ispat etmişlerdir. Tüm başkanlarım ve kooperatif çalışanlarımızada huzurlarınızda teşekkür etmek isterim.

Bölge Birliğimizin bilgilendirme,  hizmet ve, plasman temini noktasında TESKOM Genel başkanımız, başkanlık divanı ve değerli üstadları ile uyum içinde çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Bölge Birliği olarak birliğimize bağlı kooperatiflerimizde çalışan müdür ve muhasebeci arkadaşlarımıza mevzuat ve kullanmış olduğumuz TOKBYS programı ile ilgili teknik bilgilerin paylaşıldığı merkez Birliğimiz tarafından hazırlık sürecinde olan EBYS Programıyla ilgili ve Dijital bankacılı mevzuatlarıyla ilgili eğitimlerin ve bilgilendirmelerin yapıldığı eğitim seminerlerine katılım sağlanmış ve gerekli görüldüğü zamanlarda bölge birliği olarakta bu eğitim seminerlerini başkanlarımız ve personellerimiz için ayrı ayrı yapmış olup ve bundan sonraki süreçte de yapmaya devam edeceğiz.

Bölge birliğimize bağlı tüm kooperatif ve başkanlarımızla bilgi alışverişlerimiz devam etmektedir. Merkez Birliğimizden gelen genelgeler  kooperatiflerimize anında  ulaştırılarak gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Kısaca 2021-2022 yıllarında gelen genelge ve bilgilendirmelerden bahsedecek olursak;

Mevduat faizlerimiz 11 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere mevduattaki meblağlarına göre;

1 milyona kadar olan kısmı için %9,25 ten %14 ‘e

1 milyon 5 milyon arası %9,50 den %14.50 ye

5 milyon ve üzeri vadeli mevduat hesaplarına %9,75 ten %15 e yükseltilmiştir.

Blokeli hesaplarımıza %6 olarak uygulanmakta olan faiz oranı da %9 olarak güncellenmiştir.

Esnaf Destek paketi kapsamında, limit 225 bin TL’den 350    bin TL’ye ve son olarak 500 bin TL’ye  yatırım kredileri ise 500 bin TL’den 1.500.000’TL’ye yükseltildi.

Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazetede yayınlanan değişikliğe göre  girişimci esnaf sanatkara azami 100 bin  TL olarak kullandırılan sıfır faizli  genç girişimci kredisinde yaş sınırı 35 e yükseltilmiş kredi limitide 300 bin TL’ye yükseltilmiştir.

Dijital esnaf kredisi uygulamasına Türkiye Genelinde  ve bölgemizde pek çok şubemizde geçilmiş olup  zaman ve matbu evrak  tasarrufu sağlanmasına adına güzel ve faydalı bir adım atılmıştır.

Esnaf ve sanatkarımızı geliştirmek adına yapılan tüm bu hizmetlerde çok büyük emeği olan TESKOMB Genel Başkanımız  A. Kadir Akgül ve çalışma arkadaşlarına başkanlık divanına da teşekkürlerimi huzurlarınızda sunmak isterim.

Bu faaliyet dönemimizdede  kredilerin  faiz oranlarına uygulanan  %50 sübvanse  devam etmiştir. Kooperatif şahıs üst limitleri Halk Bankasının belirlediği finansal ve diğer kriterlere göre 30/06/2023 tarihine kadar kooperatif risk grubu ayrımı yapılmaksızın 500 bin TL olarak belirlenmiş olup Esnaf Kefalet Kooperatiflerimizce  esnaf ve sanatkarımıza kullandırılan  krediler  hükümetin destek ve kaynak sağlaması ile  özel teşvikler ve hibeler dışında    piyasada kullandırılan krediler  bazında   en ekonomik ve ucuz  maliyetli  krediler olmaya devam etmektedir.

2023 Ocak ayı sonu itibariyle bölgemize bağlı 27 Esnaf Kefalet Kooperatifine kayıtlı 35074 ortaktan 21.442 ortağımıza 3.815.816.735 Lira kredi desteği sağlanmıştır.

Yaşanan Ekonomik sıkıntılara rağmen geleceğe yönelik ümidimiz devam etmektedir. Bu güne kadar  olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de başta Hükümet yetkilileri  ve Merkez Birliğimiz öncülüğünde ve kooperatiflerimizin aracılığıyla esnafımıza daha fazla ve daha uygun koşullarda kredi kullandırmalarına olanak sağlayarak  esnafımızın can suyu olmaya devam edeceğiz.

Sizlerin verdiği destek ve güvenle, yapmış olduğumuz genel kurulumuzun ülkemize ve camiamıza hayırlı olmasını temenni ederim. Yönetim ve Denetim Kurulu adına          katılımlarınız için teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.    


Yayın Tarihi: 27/02/2023 - 10:16