Eyüp Elmas Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti’ni Ziyaret Etti


Eyüp Elmas Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti’ni Ziyaret Etti

İYİ Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı, Şehir ve Bölge Planlama Uzmanı, Kalkınma Dairesi Eski Başkanı Eyüp Elmas, Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti.

Elmas, Samsun ile ilgili hayata geçirmeyi planladıkları projeler hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Samsun’un Terme’den Yakakent’e denizden yaylaya, tarımı, sanayisi, hayvancılığı, sizlerin kazandığı, bizlerin kazandığı hepsi dâhil toplam gayri safi milli hasılamızın 10 milyar Dolar olduğunu belirten Elmas, bu rakamın Hollanda’nın 7.bin hektarlık alanda ürettiği süs bitkisi rakamı olan 12 milyar doların altında kaldığını ve hayalinin Vezirköprü Ovasında Hollanda kadar süs bitkisi üretimini hayata geçireceklerini söyledi.

Eyüp Elmas, çalışmalarını tamamladığı ve hayata geçirmeyi planladığı bazı projelerinden kısa kısa bahsetti;

Hollanda’nın 7 bin hektar alanda yaptığını yapamıyoruz

‘’Samsun’un dört tane ovası var. Çarşamba, Bafra, Vezirköprü, Ladik. Biz hep Çarşamba ve Bafra’yı konuşuyoruz. Vezirköprü Ovası 14 bin hektar,

Hollanda’yı örnek verirsek; Hollanda’nın süs bitkisi tarım alanı 7 bin hektar. Hollanda Dünya GSMH sıralamasında 17. sırada, Türkiye 19. sırada. Hollanda’nın tarım üretimi 112 milyar dolar, kesme çiçek üretimi 12 milyar dolar, süs bitkisi üretim alanı 7 bin hektar, yani Vezirköprü ovasının yarısı kadar.

Samsun’un Terme’den Yakakent’e kadar denizden yaylaya, tarımı, sanayisi, hayvancılığı, sizlerin kazandığı, bizlerin kazandığı hepsi dâhil toplam gayri safi milli hasılamız 10 milyar Dolar. Biz Hollanda’nın 7 bin hektar alanda yaptığını yapamıyoruz.

Göreve seçilirsem her ilçemizde özel sektör öncelikli bir kalkınma hamlesi başlatacağım. Yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcılarımızı ilçe ilçe davet ederek toplayacağım.

1 yıl sonra herkes; ‘’Samsun’da neler oluyor’’ diyecek

Samsun’da turizm ile ilgili 37 tane konu başlığı var. Sadece şehir merkezinde 10 kadar müzemiz var.

Göreve gelir gelmez bu konunun uzmanı birini atayacağım, bu kişi 37 alt konuda ekibini oluşturacak böyle çalışacak. 1 yıl sonra herkes; ‘’Samsun’da neler oluyor’’ diyecek.

Biz Samsun’da bir Kurvaziyer gemiyi konuşuyoruz, geminin geldiği liman sanayi limanı. Sanayi limanının burada ne işi var. Burası bir Milli mücadele İskelesinin de bulunduğu yer. Burada turizm ile ilgili birçok yer varken sanayi limanının sanayi bölgesi Tekkeköy’e alınması bu şehirde hiç tartışıldı mı? Bu şehrin yönetim şekli çok yanlış.

Fındık bahçelerinde fındık altı et tavukçuluğu projesi

Bizim 17 ilçemiz var, 10 tanesi ova. Bu ovaların en büyüğü Çarşamba Ovası fındık ağırlıklı. Samsun’un fındık üretimi dönüm başı ortalama 80 kilogram. Bu 80 kilogramı 160 kilograma çıkartacak 20 maddelik bir yol haritası çıkarttım. Ortalama bir hanenin fındık bahçesi 10 dönüm, 10 dönümden ortalama fındık üretimi 1 ton desek, 100 bin Lira gelir demek.

Fındık üreticisi için fındık altı et tavukçuluğu projem var. 1 dönüm fındık bahçesi 100 tavuğu rahat besler.10 dönüm 1.000 tavuk, yılda 4 tur, 4 bin tavuk. 4 bin tavuk 800 bin lira, fındık bahçesinde tavuğun gübreleri, budama vb. ile fındık verimi 2 katına çıkacak. Çiftçinin geliri artacak.

Buralarda üretilen tavuklar için de 3 tane proje ürettim. Birincisi kuru yolum İslami kesim tavuk entegre tesisi, ikincisi soğuk hava deposu, üçüncüsü de ana yol üzerinde pilav üstü dinlenme tesisleri. Burada isteyen tavuğu yiyecek, isteyen alıp evine götürecek.

Köylü köyünde kalmalı

Köylü köyünde kalmalı, biz köylerimizdeki tüm çiftçilere ulaşarak köylerinde kalmalarını sağlamalıyız. Ben tüm çiftçilerimize gelirini en az 5 kata çıkaracak çalışmalar yaparak o insanların orada kalmasını sağlayacağım.

Büyük bir basın kompleksi yapacağım

Göreve geldiğimde büyük bir basın kompleksi yapacağım, İçinde basın müzesi, kafeterya, konferans salonları ve basın mensuplarının burada çalışacakları alanlar olacak.

17 İlçemizde 17 kalkınma ofisi

17 İlçemizde 17 kalkınma ofisi oluşturup, 17 ilçemizin kalkınma planlarını eş zamanlı başlatıp 6 ayda bitireceğiz. Buralarda Üniversitelerden ve meslek odalarından ve STK’lardan da destek alacağız.

Samsun’da Turizm alanında çok potansiyel var. En az 100 tane potansiyel sayarım. Amazonu var, Anıt var, kalesi var, Batı Park, Amisos, Kızılırmak Deltası ahşap mimarisi… saymakla bitmez.

Samsun’da işsizliği 1 yıl içinde sıfırlayacağım

Seçimi kazandığımız gece ilk basın toplantımızı yapacağız ve burada Samsun’da işsizliği 1 yıl içinde nasıl sıfırlayacağımızı açıklayacağım. Bu konuda en az 10 alternatif sayabilirim. Burada bir tanesini açıklayayım.

İlkadım İlçemizin 20-25 kilometre arkasında 2 bin dönümlük bir alanı belediye imkânlarıyla satın alacağız, Buraya bir tekstilkent projesi yapacağım. 2 bin dönüm alanda yeşil alan ve ortak alandan sonra 1.120 dönüm kapalı alandan oluşacak projemizi yapacağız. Tekstilde 1 dönüm kapalı alan 100 istihdam demektir. Bin 120 dönüm kapalı alan 112 bin istihdam demektir. Bu da Samsun’un 112 bin işsizine iş demektir.

Sanatı tiyatroyu köylerimize de götüreceğiz

Yine köylerimizdeki insanlarımıza da sanatı tiyatroyu götüreceğiz. Tiyatro şehirli için güzel de köyde yaşayanlar için değil mi. Köyde tiyatroyu, sinemayı, konferansı niye konuşmuyoruz.

Üniversitelerimizden değerli hocalarımızı, sanatçılarımızı tüm imkânlarını karşılayarak köylerimizde bu tür konferanslar yapacağız.

En değerli insan, en dolu insan kimdir derseniz, emeklilerimiz derim. Bu toplumun yüzde 11’i emeklilerimiz. Bu insanlarımızın beklediği tek şey sadece saygıdır. Biz köy köy kahve kahve gezerek bu insanları dinlesek, konuştursak kendini değerli hissetmez mi?

Tüm bunları çok kısa zamanda hayata geçireceğiz, Samsun kısa zamanda değişimi yaşayacak.’’

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır da Eyüp Elmas’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek başarı dileklerinde bulundu.


Yayın Tarihi: 24/12/2023 - 16:19