Eski Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı Samsun’da Konferans Verdi


Eski Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı Samsun’da Konferans Verdi

ŞEHRİ İNSAN, İNSANI ŞEHİR YAPAR!

Kültür ve Turizm eski Bakanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı Samsun Dost Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği - DOST DER’in davetlisi olarak geldiği Samsun’da ‘Açık bir Metin Olarak Şehir’ konulu bir konferans verdi.

DOST DER Aliya İzzetbegovic konferans salonunda gerçekleşen konuşmasına Prof. Dr. Avcı, Hacı Bayram Veli’nin, “Nagihan bir şara vardım, Anı ben yapılır gördüm, Ben dahi bile yapıldım, Taş ve toprak arasında” beytiyle başlayarak, Hacı Bayram Veli’nin de dediği gibi, İnsanın şehri yaptığını ve zaman içerisinde şehrin de insanı yaptığını, değiştirdiğini ve şekillendirdiğini kaydetti.

“Şehirsiz insan, insansız şehir olmaz. Medeniyet şehirde olur” diyerek sözlerine devam eden Avcı, “Şehirler aynı zamanda o şehirleri yapanların nasıl bir dünya tasavvurunun olduğunu gösteren açık metinlerdir” diye devam etti.

Milli Eğitim müfredatına Şehircilik dersi koymayı başardıklarını da kaydeden Kültür ve Turizm Eski Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, bu ders ile öğrencileri sıkmadan teorik bilgilerin yanı sıra şehir gezileri tertip edilerek öğrencilerin yaşadıkları şehri tanımalarının sağlanacağını belirtti.

ŞEHİRLERDE EN ÖNEMLİ HUKUK KOMŞU HAKKI

Şehirlerdeki çarpıklaşmayı, bozulmayı ve yozlaşmayı Almanca kitsch kavramıyla açıklayan Avcı, bu kavramın Türkçe karşılığı olarak en uygun kelimenin rüküş olabileceğini değinerek, bugün yapılan ve şehirlerin güzelleşmesi için dikilen sanat yapılarının büyük çoğunluğunun bu rüküş kavramıyla izah edilebilecek kadar bayağı ve basit olduğunu sözlerine ekledi.

Şehirleri Organik Şehirler ve Sentetik Şehirler olarak ikiye ayırarak değerlendiren Prof. Dr. Avcı, “Organik Şehir modern şehirlerin arasında kaybolmuş şehrin ilk yerleşim yerleri olarak o şehirde yaşayan insanların dünya tasavvurlarını belirgin bir şekilde öne çıkartan yerlerdir. Organik şehirler kurulurken ilk önce hassasiyetle üzerinde durulan değer hukuk yani hak kavramıydı. Şehirlerde komşu hakkı en önemli değerdi. Bir ev yapılırken komşunun havasına, suyuna, güneşine ve toprağına saygı göstermek bir şehri şehir yapan en önemli ve öncelikli vasıftı. Bu sadece bizim kültürümüzle de alakalı bir şey değildi. Dünyanın muhtelif yerlerinde komşu hakkı gözeten güzel ve kadim şehirler mevcuttur” dedi.

Kültür ve Turizm eski Bakanı Nabi Avcı sözlerini, “Sentetik şehirler birbirlerinden hiç farkı olmayan, aynı malzemeden, benzer şekilde yapılan ve artık komşuluk hakkı unutulan, gözetilmez hale gelen şehirlerdir. Kentsel dönüşüm adı altında organik şehirler yıkılarak burada yaşayan insanlar sentetik şehirlere taşındı” diye tamamladı.

Kültür ve Turizm eski Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın ‘Açık Bir Metin olarak Şehir’ konferansına DOST DER Başkanı Hüseyin Mutlu’nun yanı sıra Samsun Valisi Osman Kaymak, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, OMÜ eski Rektörü Hüseyin Akan, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları eski Genel Müdürü Dinçer Ateş, Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen ve Bütünşehir Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Recep Yazgan da katıldı.


Yayın Tarihi: 13/04/2018

Diğer Resimler

Eski Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı Samsun’da Konferans Verdi
Eski Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı Samsun’da Konferans Verdi
Eski Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı Samsun’da Konferans Verdi