Enerjide Dışa Bağımlılığı Azaltmak İçin Yerli Kaynakları Daha Fazla Kullanmalıyız


Enerjide Dışa Bağımlılığı Azaltmak İçin Yerli Kaynakları Daha Fazla Kullanmalıyız

Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yerli kaynakları harekete geçirme modeliyle sadece enerji maliyetlerini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda enerji teknolojilerinin yerelleşmesi anlamında da ciddi bir devrime imza atıyoruz. Türkiye, bu alanda teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna gelme yolunda ilerliyor” dedi.

Santrallerin ülke ve millet için hayırlı olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projelerin Türkiye’ye kazandırılmasında emeği geçenlere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ve yatırımcılara teşekkür etti.

“ELEKTRİK ENERJİSİ ALANINDAKİ YATIRIMLAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK”

Törenle birlikte 6 bin 90 megavat gücünde enerji üretecek bin 583 tesisin hizmete alındığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılsonuna kadar bin 191 tane, toplam 2 bin 132 megavatlık elektrik üretim tesisinin daha devreye alınacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılı içinde toplam 2 bin 774 adet ve 8 bin 222 megavatlık tesisin, Türkiye’ye kazandırılmış olacağını ifade etti. Bir yılda devreye giren üretim santralleri açısından yeni bir rekora imza attıklarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrik enerjisi alanındaki yatırımlara bundan sonra da hız kesmeden devam edeceklerini söyledi.

Ülkelerin büyüme ve refah oranlarıyla enerji tüketimleri arasında doğrudan bir ilişki olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 15 senedir yılda ortalama yüzde 5,7 oranında büyüyen Türkiye’nin enerji talebinin hızlı bir şekilde artığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002’de 132,3 milyar kilovatsaat olan elektrik enerjisi tüketiminin 2016’da 278,3 milyar kilovatsaate ulaşarak tüketimin iki kattan fazla yükseldiğini kaydetti.

“TOPLAM KURULU GÜCÜMÜZÜ 32 BİN MEGAVATTAN 83 BİN MEGAVATA ÇIKARDIK”

Artan bu talebi karşılamak için son 15 yılda birçok yatırımı hayata geçirdiklerini, enerji alt yapısını yenilerken yeni yatırımlar da gerçekleştirerek toplam kurulu gücü 32 bin megavattan 83 bin megavata çıkardıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde ise yüzde 31’lik bir artış sağladıklarını söyledi.

Yerli kömürün elektrik üretimindeki payını yüzde 16’ya yükselttiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yılların yükselen ekonomileri olan Çin ve Hindistan’ın bu başarılarını önemli oranda elektrik üretiminde kömür kullanmaya borçlu olduğunu dile getirdi.

 “ENERJİ TEKNOLOJİLERİNİN YERELLEŞMESİ ANLAMINDA CİDDİ BİR DEVRİME İMZA ATIYORUZ”

Yerli kaynakları harekete geçirme modelinin sadece enerji maliyetlerini düşürmediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aynı zamanda enerji teknolojilerinin yerelleşmesi anlamında da ciddi bir devrime imza atıyoruz. Türkiye bu alanda teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna gelme yolunda ilerliyor” dedi.

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde 10 bin megavat güneş ve 10 bin megavat rüzgâr enerjisini devreye almak istediklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buna hazır olan girişimcilerimizin şu anda aramızda olduğunu görüyorum, bundan dolayı da mutluyum. Bakanlığımızın yerli kömüre daha fazla teşvik sağlanması konusunda çalıştığını da biliyorum. Bu hususta önümüzdeki yılın ilk aylarında inşallah bir müjde açıklanacak, millî enerji ve maden politikası Türkiye’nin gelecek yıllardaki hedeflerine ulaşmasında önemli bir itici güç olacaktır” şeklinde konuştu.

“Bizim temel meselemiz, siyasi, mali, ekonomik, diplomatik, adli, askerî, kültürel, her alanda millî ve yerli bir altyapıya sahip olmaktır. İnşallah bunu hep birlikte gerçekleştireceğimize inanıyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun için yatırımcılardan yeni proje haberlerini beklediğini söyledi.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 21/11/2017