Başkan Aksu, “Fındık Milli Ürünümüzdür”


Başkan Aksu, “Fındık Milli Ürünümüzdür”

Fındıkta yeni ihracat sezonu bugün Giresun’da yapılan törenle başladı.

Fındık Tanıtım Grubu tarafından Giresun Liman sahasında düzenlenen törene Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu da katıldı.

Yapılan törende konuşan Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, “Fındığın serbest piyasaya bırakılamayacak kadar değerli bir ürün olduğunun vurgusunu yaptı.”

Başkan Aksu, konuşmasında şunları söyledi, “Bunun ilk örneğini Cumhuriyet’in ilk yıllarında Fiskobirlik’i kuran ve destekleyen, fındığın değerine değer katan bir Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği vardı. Maalesef bugün toparlanmaya çalışılsa da o eski günlerini arar olduk. Fındık ve yüzde yüz ihracat. Fındık yüzde yüz milli bir üründür. Fındık bizim her şeyimiz. Karadenizlinin yaşam kaynağıdır. Şehrimize yapılan Lisanslı Fındık Borsasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Belirleme noktasında da şöyle bir endişemiz var, bu sene maalesef rekolte biraz düşük. Bundan dolayı fiyatta bir nebze olsun yükselme olabilir. Fındığın fiyatı düşük olduğunda hem üreticimizi, hem ihracatçımızı ve herkesi etkilediğini biliyoruz. Giresun, Ordu ve Trabzon’daki üretim maliyeti ile Sakarya, Düzce yada o bölgedeki üretim maliyeti arasında yaklaşık yüzde ellilik bir fark var. Üretim maliyetlerini düşüreceğiz ama buradaki coğrafi koşullar bizdeki üretimi çok daha yüksek rakamlara getiriyor. Bununla ilgili tedbirli alınmalı. İhracat sezonumuz hayırlı olsun.” dedi.

Karadeniz İhracatçı Birliğine vermiş olduğu desteklerden dolayı Başkan Kerim Aksu’ya, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KİB) Başkanı İlyas Edip Sevinç ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından teşekkür plaketi verildi.

TİM’in Ağustos ayı verilerine göre geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 6,9 artışla 11 milyar 157 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın 8 aylık sürecinde de 2015’in aynı dönemine göre yüzde 3,1 azalışla 92 milyar 652 milyon dolar ihracat yapıldı.


Yayın Tarihi: 31/08/2016