2024 Yılına İlişkin Hedeflerin Gerçekleşeceğine Yürekten İnanıyoruz


2024 Yılına İlişkin Hedeflerin Gerçekleşeceğine Yürekten İnanıyoruz

MÜSİAD Samsun Başkanı Hasan Tahsin ŞENGÜL, yılsonu enflasyon oranına dair açıklamalarda bulundu

Yılsonu enflasyon oranının %65,0'lik OVP hedeflerine uyumlu şekilde %64,77 seviyesinde gerçekleşmesi, enflasyonla mücadelenin öngörülebilirliği açısından oldukça önemli bir gelişme olmuştur.

Ticaret savaşları ve pandemi sürecini müteakiben patlak veren Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başta enerji olmak üzere küresel emtia fiyatları üzerinde oluşturduğu olağanüstü baskı nedeniyle, son birkaç yılın en önemli gündem maddesi küresel enflasyon sorunu olmuştur. Söz konusu gelişmelerden önemli ölçüde etkilenen ülkemizde de hızlı bir şekilde artış kaydeden fiyatlar genel düzeyi, 2023 yılsonu itibarıyla yüksek seviyesini korumuştur.

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilimizi oldukça derinden etkileyen asrın deprem felaketinin yanı sıra Mayıs ayında gerçekleştirilen seçim sürecinin oluşturduğu belirsizlik ortamı da fiyatlar genel düzeyindeki normalleşmenin gecikmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Yılsonu enflasyon oranının %65,0'lik OVP hedeflerine uyumlu şekil- de %64,77 seviyesinde gerçekleşmesi, enflasyonla mücadelenin öngörülebilirliği açısından oldukça önemli bir gelişme olmuştur. Bu bağlamda 2024 yılsonu hedefi olan %33,0 seviyesine ulaşabilmek için, önceliğimiz yine enflasyonla mücadelede etkin politikaların devam etmesi olmalıdır.

Son dönemde sıkılaşan finansal koşullar, nispi bir artış gözlenen enerji ve emtia fiyatları ve artan jeopolitik belirsizlikler nedeniyle, 2024 yılı da zorlu bir dönem olacaktır. Bununla birlikte; geçtiğimiz yılsonu %97,72 seviyesinde yer alan üretici fiyatlarındaki yıllık artışın 2023 itibarıyla %44,22'ye gerilemesi, üretim maliyetlerinin muhtemel seyri açısından olumlu bir gelişme olmuştur.

Ekonomik olduğu kadar, sonuçları itibarıyla sosyal bir olgu niteliği de taşıyan enflasyon; yalnızca para biriminin değil, üretimin ve emeğin de değer kaybetmesi anlamına gelmektedir. Bu bağlamda MÜSİAD olarak bizler, dün olduğu gibi bugün de enflasyonla mücadele noktasında elimizi taşın altına koyamaya hazır olduğumuzu yineliyor; ekonomi yönetiminin etkin politikalarıyla 2024 yılına ilişkin hedeflerin gerçekleşeceğine yürekten inanıyoruz.


Yayın Tarihi: 04/01/2024 - 12:38