OMÜ Kampüsü'nde Sıfır Atık Uygulamaları ve Gelecek Hedefleri Webinarı


OMÜ Kampüsü'nde Sıfır Atık Uygulamaları ve Gelecek Hedefleri Webinarı

5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇEVSAM) ve Türkiye Marmara Belediyeler Birliği, "OMÜ Kampüsü'nde Sıfır Atık Uygulamaları ve Gelecek Hedefleri” adlı çevrim içi (on-line) farkındalık webinarı gerçekleştirdi.

“Yaşayan-yaşanabilir bir dünya ve gelecek nesilleri yetiştirmek için farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz”

ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı moderatörlüğünde düzenlenen webinarda; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Yaşanabilir Üniversitenin Gelecek Hedefleri”ne ilişkin açılış konuşmasında söz aldı.

Rektör Yavuz Ünal, yaşayan-yaşanabilir bir dünya ve gelecek nesilleri yetiştirmek için farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Bu dünyanın insanlara emanet olduğunu belirten Rektör Ünal, “Kâinat bizim mülkümüz değil, yaşamamız için gerektiği kadar tüketmemiz ve tükettiğimiz ürünlerin de kimsenin konfor alanına zarar vermemesi gerekir. Bu nedenle Üniversitemizde sıfır atık uygulamasını hayata geçirdik.” ifadelerini kullandı. Rektör Ünal OMÜ’nün, sıfır atık uygulamalarıyla ülkemiz ve dünya için misyon üstlendiğinin altını çizerek “Geleceği doğrudan etkileyen ve yaşam imkânını ortadan kaldıracak bir sorunun çözümü konusunda misyon üstlenen akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum.” dedi.

“Çevre sorunlarının varlık nedeni insan”

Varlık nedeni insan olan çevre sorunlarının, Dünya Çevre Günü münasebetiyle gündeme geldiğini ama yakın zamanda çok ciddi bir sıkıntılar doğurduğunu belirten Rektör Ünal, bu sorunun ileride artarak daha fazla iklim değişikliği, küresel ısınma ve çölleşmeye neden olacağını dile getirdi.

Doğal dengenin bozulmasının temelinde insanın egoizminin bulunduğuna işaret eden Rektör Ünal konuşmasına şöyle devam etti: “Temiz su kaynaklarına erişilememesi, doğal üretimin imkânsızlaşması gibi sorunların kaynağı bir varlık sorunudur, bu sorunun kaynağı ise insanın bencilliğidir. İnsanın kendisinden başka hiçbir şey düşünmeksizin kâinatı hunharca katletmesi ve doğal kaynaklarımızı yok etmesiyle ortaya çıkan bir sorundur. Örneğin tükettiğimiz bir ürünün paketini doğaya bıraktığımız zaman, bu atık yüzyıllarca dünyada kalmakta ve ekosistemin dengesinin bozulmasını hızlandırmaktadır.”

“OMÜ olarak sıfır atık konusunda bir farkındalığa ve bilinç inşasına ihtiyacımız var”

OMÜ olarak sıfır atık konusunda bir farkındalığa ve bilinç inşasına ihtiyacımız olduğuna atıfta bulunan Rektör Ünal, konuşmasında çevre konusunda insanların kültür seviyesinin arttırılması gerektiği üzerinde durdu. Görevde bulunduğu 9 aylık süre içerisinde en fazla odaklandığı konulardan birisinin çevre olduğunu hatırlatan Ünal, sorunun, gelecek olan neslimizi ve bütün canlıları ilgilendirdiğini sözlerine ekledi.

Konuşmasını Üniversitede yaptıkları çalışmalara değinerek bitiren Rektör Ünal “Kampüsümüzde yer alan ormanlık alanların nitelikli bir ormana dönüşmesi için Orman Genel Müdürlüğü ile protokol imzaladık ve bu süreçte kampüsümüze yaklaşık olarak 3 binin üzerinde ağaç diktik.” diye konuştu.

“Doğanın sınırlarını zorlayarak dengesini bozuyoruz”

Daha sonra ise OMÜ Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇEVSAM) Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı da “OMÜ’deki Sıfır Atık Uygulamaları” hakkında bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Ardalı, 5 Haziran çevre gününün önemini vurguladıktan sonra “Doğanın sınırlarını zorlayarak dengesini bozuyoruz, zamanımız çok kalmadı doğa ile dünya ile barış imzalamalıyız, sorunu saptadık artık harekete geçip çözüm yolu bulmalıyız” dedi. Sözlerine önceliğimiz zararlı emisyon gaz azaltımı, net sıfır emisyon ve kaynak verimliliği ile yenilenebilir enerjiye geçiş için yol haritasının belirlenmesi olduğunu hızlıca hareket etmemiz gerektiği şeklinde sürdürdü.  Doğru politikalar ile hem azaltabilir hem de ekonomiye zarar vermemiş oluruz. Şu ana kadar insanlık olarak üzerimize düşeni yapamadık, dünya için bir şeyler yapmalıyız, bizi kurtaracak eylemler gerekmektedir.

“Üniversitede sıfır atık alışkanlıkları geliştirilmeli”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Envanter ve Eğitim Çevre Müdürü Yüksek Mühendis Hülya Çakır ise “Sıfır Atık” ile ilgili bir sunum yaptı. Çakır, sıfır atığın önemini ortaya koyduktan sonra Türkiye’de gelinen nokta ile sıfır atık yaklaşımının atık, atık su ve emisyonun azaltılması, yeniden kullanılması, kompostlanması artık başka bir şey yapılamıyorsa geri kazanımın önemli olduğunu vurguladı ayrıca üniversitede sıfır atık alışkanlıklarımızı geliştirmek için yapılabilecek faaliyetler ve pandemi ile ortaya çıkan maske ve hijyen konusunda bilgilendirme yapmıştır.

Etkinlikte; Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özen Kulakaç, “Sıfır Atık ve Özgürleştirici Bilme”; Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Dr. Burcu Müderrisoğlu, “Yaşanabilir Üniversite Yerleşimi”; Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Dr. Elif Omca Çobanoğlu, “Çevre Eğitimi”; Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Dr. Gediz Uğuz, “Laboratuvardan Kaynaklanan Atıkların Yönetimi”; Mühendislik Fakültesi öğretim elemanı Arş. Gör. Bilge Aydın Er, “Grafiklerle Sıfır Atık ve Sıfır Atık Gelecek Hedefleri”; Mühendislik Fakültesi doktora öğrencisi Yüksek Mühendis Özge Köksal, “Yeşil Üniversite Yaklaşımı” ve OMÜ Çevre Topluluğu Başkanı Sıfır Atık Lideri Batuhan Ateşli ve Sıfır Atık Liderleri Emre Candan ile Özge Öztürk, “Sıfır Atık Etkileşimi” üzerine sunumlar gerçekleştirdi.

“Yaşanabilir kampüs kentin yaşanabilir laboratuvarlarıdır”

Dr. Burcu Müderrisoğlu, yaşanabilir kampüsün kentin yaşanabilir laboratuvarları olduğunu OMÜ’nün Samsun nüfusunun yaklaşık %4 lük payını aldığını birkaç mahallelik yaşayan evren-mikroevren olarak kentin gelişme hedeflerinde bir katalizör görevi üstlenmektedir. Kampüste arazi tüketimini ihtiyaçlarımızla sınırlamalıyız, doğal dengeyi koruyan bir tasarım, yaşam döngüsünde yeniden kullanımı ile desteklenmesi gerektiğini söyledi.

“Üniversitemiz yapılan çalışmalarla Greenmetric üniversite sıralamasında”

Özge Köksal, 1990 yıllarında üniversitelerin yeşillendirilmesiyle konuşulan yeşil üniversiteyi sürdürülebilirlik kavramını çevreye esas alarak uygulayan, sıfır karbon emisyonunu hedefleyen, su yönetimi ve tasarrufunu yapabilen, çevre dostu ulaşım sistemlerini tercih eden, yenilenebilir enerji kaynak kullanabilen, doğal kaynakların kullanımında çevreyi gözeten, geri dönüşüm odaklı, çevre ve canlı sağılığını ön planda tutan ve bunu eğitim ve araştırmalar ile destekleyen üniversite olarak tanımlamıştır. Üniversitemizde yapılan çalışmalar ile greenmetric üniversite sıralamasında altyapı, yerleşim, su ve katı atık, enerji ve iklim değişikliği, ulaşım ve altyapı ile eğitim konuları değerlendirildiğinde üniversitemizin 2017’den %69 diilimden % 44’lük dilime de yükselmesi üniversitemiz adına ümit vericidir.

“Atık karakterizasyonu Prof. Dr. Ardalı liderliğinde yapılıyor”

Bilge Aydın Er ise sistemin kurulmasında üniversitemizde atık karakterizasyonu Dr. Ardalı liderliğinde yapıldığını vurguladıktan sonra bu oranı %46 ambalaj atık, %25 organik madde, %6 iri hacimli, %6 tibbi atık, %4 tehlikeli atık ve %14 diğer atık şeklinde belirlenmiştir. Koordinatörümüz liderliğinde sıfır atığın üniversitemizde kurulmasıyla %17 lik atık miktarında azalma olduğu ve 2030 ile 2050 hedeflerinin belirlediğini belirtti.

“Doğaya saygılı, ihtiyacı kadar kullanan bilinçli bir insan oluşturmalıyız”

Elif Omca Çobanoğlu, insanın hunharca kaynakları kullanıyorsa egosentrizm denir halbuki ekosentrizm olması gereken dünyası doğaya saygılı, ihtiyacı kadar kullanan bilinçli bir insan oluşturmak için eğitimin önemini vurguladı. Sözlerine bilinç çevresel farkındalık oluştururken bununla yeni beceriler kazanmak ve tabiki bunu kullanmak önemlidir. ÇEVSAM adına bu konularda pek çok etkinlik gerçekleştirildiğini ifade etti.

“Farkındalık ve bilinçlenmeyi eyleme geçirmeliyiz”

Prof. Dr. Özen Kulakaç, özgürleştirici bilme kavramının atık yönetiminde etkileşimini açıkladıktan sonra özgürlük doğayı hunharca kullanma ötesinde kendi istemiyle hareket etmesi başka canlıların özgürlük alanına girdiğinde sınırlarını belirlemesi de gerekmektedir. Bu kavramın çevreyi eleştirel olarak incelemek olduğunu çevre hareketlerinin özgürleştirici bilme olduğunu söyledi. Özgürleşmiş insanın bir problemi çözmesi anlamına geldiği tabi ki bunun için bilmenin ötesine geçerek farkındalık ve bilinçlenmenin eyleme geçirme boyutunda olma durumu şeklinde açıkladı.

Sıfır atık liderler Emre Candan ve Özge Öztürk, “OMÜ sıfır atık liderleri yetiştiriyor” projesine katıldıklarını mezun olduktan sonra aldıkları eğitiminin önemini kavradıklarını ve bu konuda algılarının açıldığını, çevrelerini de bilinçlendirdiklerini ve gelecek nesillere aktardıklarını ifade ettiler.

Dr. Ardalı tüm katılımcılara ve OMÜ rektörüne değerli katkılarından dolayı teşekkür ederek gelecekte hem üniversitemiz hem de ülkemiz adına bu konularda kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu belirterek bunu el birliğiyle yapabiliriz dedi ayrıca üniversitemiz rektör bey gibi çevreye duyarlı ve bunu da eyleme dönüştürebilen bir lider olmasının üniversitemiz adına şans olduğunu, ve ÇEVSAM ekibi adına her zaman çevreyi gözeten ve koruyan yaklaşımlara çalışmalar içinde bulunacaklarını belirterek 5 Haziran Dünya Çevre gününü kutladı.

Etkinlik genel bir değerlendirmenin ardından sona erdi. Ayrıca Rektör Ünal, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında kampüsün sıfır atık çalışmaları ve gelecek hedeflerini anlattığı bir video mesaj yayımladı.

Videoyu izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=vFCxVK_xH5A&t=2282s

WEBİNARI İZLEMEK İÇİN

https://youtu.be/vx2sCrVajp8 


Yayın Tarihi: 06/06/2021