Doğal Afetlerin Psikolojiye Etkileri


Doğal Afetlerin Psikolojiye Etkileri

Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Hilal Dost, yaşanan bütün afetlerin insan psikolojisi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu söyledi. Dünya'da veya ülkemizde farklı yerlerde farklı şekillerde yaşanan doğal afetlerin insan psikolojisi üstünde büyük etkileri vardır. Kimi bu olayların hasarlarını kısa bir sürede atlatsa da bazılarında ise psikolojik olarak bazı hasarlar bırakabiliyor.

Doğal afet sonrasında oluşabilecek psikolojik sorunlara dikkat çeken Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Hilal Dost, depremler, orman yangınları, seller gibi travmatik olayların ardından kişide oluşabilecek uyku bozukluğu, iştahsızlık, korku, panik gibi duyguların belirli bir zaman sonrası hafiflemiyor, artıyorsa mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmasını önerdi. Afetlerin insan psikolojisine etkisi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Hilal Dost, "Yaşadığımız bütün afetler insan psikolojisi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Doğal afetlerin sonrası, afete bire bir maruz kalmasak bile haberlerden sosyal medyadan duyduğumuz ve gördüğümüz fotoğraf, videoların etkisi ile uyku bozuklu, kabus görmek, iştahsızlık, insanlardan uzaklaşma, tekrar tekrar aynı travmatik olayı yaşıyormuş gibi hissetmek, yaşanan olayın görüntülerinin aklımıza gelmesi gibi hisler, duygu ve düşünceler yaşayabiliriz. Bunlar bir anlamda bu travmatik olayın belirtileri gibidir. Belirtiler azalmıyor, artıyorsa dikkat! Yaşanan travmadan sonraki ilk süreçte bu belirtilerin olması aslında oldukça doğal kabul edilirken, zamanla bu belirtilerin azalmasını, hafiflemesini bekleriz. Ama bazen bazı durumlarda bu belirtilerin uzaması "post travmatik stres bozukluğuna" işaret edebilir.

Bu yüzden; bu tarz belirtileri çok yoğun yaşıyorsak ya da olayın üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen yine bu tarz belirtiler devam ediyorsa, mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmanızı öneririm." diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 18/09/2023 - 11:56