Denge Kaybı Olan Mutlaka Doktora Görülmeli


Denge Kaybı Olan Mutlaka Doktora Görülmeli

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir, denge kaybı hakkında bilgiler verdi.

Denge kaybı olan hastaların mutlaka bir uzman hekime görülmesi gerektiğini söyleyen Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir;  "Denge kaybı şikâyetleri ve dengesizlik atakları olan hastaların mutlaka uzman hekime görülmesi gerekmektedir. Çünkü bu sağlık sorunu ayrıntılı bir nörolojik değerlendirme de gerebilir.

DENGE KAYBI NEDEN OLUŞUR?

Denge kaybı; beyinde denge ile ilgili ana merkez beyin sapındaki ve beyincikteki denge hücrelerinden oluşmaktadır. Beden dengesini beyine anlatan ise eklemlerde ve tendonlardaki sinirlerdir. Bu sinirler omuriliğin arkasında yer alan ve arka kordon isimdeki kolonda yol alarak yine beyin sapından ilgili merkezlere bedenin üç boyutlu uzayda hangi pozisyonda durduğunu beyine anlatır. Bu duyuya derin duyu ismi verilmektedir. Sayılan anatomik yapıların herhangi birinin hastalığında kişi dengesizlik hisseder. Denge kaybında hastalar uzuvlarda veya bedenin kendisinde ortaya çıkan beceriksizleşme hisseder. Bu genellikle kendini yürüme bozukluğu şeklinde gösterir.

DENGE KAYBI FARKLI HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR

Aslında tüm dengesizlik yakınması olan hastaların en az bir kez doktor tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında hastaların ayrıca ayrıntılı bir nörolojik değerlendirmeden geçmesi de önerilmektedir. Dengesizlik beyin, beyincik veya omurilikteki bir hastalıktan kaynaklanabileceği gibi farklı hastalıkların da habercisi olabilir.

Dengesizliğin tedavisi altta yatan hastalığa göre çok değişebilmektedir. Size uygun tanı ve tedavi yöntemini doktorunuz belirleyecektir. İlaçla geçmeyen tedavi yöntemlerinin yanında beyincikteki bir tümörden kaynaklanan denge kayıplarında cerrahi tedavi de yapılması gerekebilir " diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 06/07/2018