Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Sınırlarımızdaki Gayrimeşru Oluşumu Tribünden İzlemeyeceğiz”


Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Sınırlarımızdaki Gayrimeşru Oluşumu Tribünden İzlemeyeceğiz”

İstanbul’da Cuma namazının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG-PYD’nin terör örgütü olarak ilan edilmemesini eleştirerek, “Batı'nın anlamamakta direnmesi bizi üzmektedir. Bizim yanımızdasın da, niçin PKK Avrupa Birliği ülkeleri tarafından terör örgütü olarak ilan edilirken, PYD’yi, YPG’yi hâlâ terör örgütü olarak ilan etmiyorsun? Kalk bunları da ilan et. Daha ne istiyorsun bizden, yani belge, bilgi, ne istiyorsan bunları sana veriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Mimar Sinan Camii’nde kıldığı Cuma namazının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Ankara’da gerçekleşen bombalı terör saldırısı ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırının ardından yaralı sayısının 61 olduğunu, yaralılar iyileştikçe taburcu edildiğini ve tedavi gören yaralı sayısının düştüğünü söyledi.

Saldırıyı gerçekleştiren canlı bomba ile beraber iki kişinin de ona yardım ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada tabii bir failin Suriye’den getirilmesi, geldikten sonra belli bir süre Diyarbakır-Ankara-İstanbul arasında bir mekik dokunması ve ondan sonra olay mahallinin birlikte tasarlanması ve buna göre de bu işin planlanmış olması var. Şu anda gözaltına alınan 14 kişiden, bu sayı birkaç daha artabilir, ama asıl üzerinde şu anda incelemelerin yapıldığı bu iki isim var, ama bu dün itibarıyla üçe çıktı malum, belki bir-iki artış daha olabilir, ama asıl bu işte aktif rol oynayanlar bunlar” açıklamalarında bulundu.

“CANLI BOMBA YPG TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUBU”

Canlı bombanın, PYD’nin silahlı gücü YPG terör örgütü mensubu olduğundan hiç tereddütlerinin olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırıyı üstlenmeseler de YPG ve PYD’nin saldırının failleri olduğunu ifade etti ve açıklamasını şöyle sürdürdü: “Hükûmetimizle, güvenlik güçlerimizle, istihbaratımızla yaptığımız çalışmalarda geldiğimiz nokta burası, biz bu tespitteyiz. Ama şu anda yargı farklı bir yere gider mi gitmez mi, bunu da savcımız, savcılarımız, gerek yerel, gerekse Ankara Başsavcısı olarak onlarla da gerekli görüşmeleri yaptık, onların bu konudaki düşüncelerini aldık.”

Gelinen noktada üzüntülerinin, YPG’nin terör örgütü olduğunu anlamamakta direnilmesi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmeleri yaptı: “Çünkü birçok belge ve bilgiyi biz kendilerine aktardığımız halde, örneğin bir PKK’yı Avrupa Birliği, Avrupa terör örgütü olarak ilan etmiştir, ama şu olayda dahi dikkat edin terör örgütlerinin adını vermemektedir, sadece terör örgütü olarak geçiştirmektedir. Ben bu konuda, yani bizim yanımızda olmaları yaklaşım itibarıyla güzel olabilir, hoş olabilir; ama bu neticeye varacak bir şey değildir. Bizim yanımızdasın da, niçin PKK Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kalkıp terör örgütü olarak ilan edilirken PYD’yi, YPG’yi hâlâ terör örgütü olarak ilan etmiyorsun? Kalk bunları da ilan et. Daha ne istiyorsun bizden, yani belge, bilgi, ne istiyorsan bunları sana veriyoruz.”

PYD'Yİ DESTEKLEYEN AYDINLAR BİLDİRİSİ

Türkiye’nin angajman kuralları gereği Türkiye sınırından top atışlarıyla gerçekleştirdiği operasyona karşı bazı öğretim üyeleri ve aydınların bir bildiri yayınlaması ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bildiriye imza atan isimlere karşı milletin bir tavrının olması gerektiğini belirtti. “Bu ülkede vatanının bütünlüğüne, milletinin adeta yaşam şartlarına, yaşam koşullarına, can güvenliğine, mal güvenliğine saldırılar var ve bu saldırıları yapanların yanında, arkasında olanları nasıl oluyor da bu aydın geçinenler kalkıp onlarla ilgili bu tür bildiriler yayınlıyorlar?” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bildirinin sonundaki cümlelere atıfta bulunarak, “Siz benim yanımda olsanız ne yazar, olmasanız ne yazar? Ben milletimin yanındayım, milletimle beraberim ve bütün teslimiyetim milletimin geleceğine yöneliktir, ama bunların milletle ilgili bir derdi yok” diye konuştu.

Bildiride imzası bulunanlar için, “Bakın bu adamların hiçbirinin bu ülkede dikili bir taşı yoktur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazılarının ‘biz şu kadar öğrenci yetiştirdik’ açılmaları ile ilgili olarak da, “İşte o yetiştirdikleriniz zaten bütün bunları yapıyor. Siz bu ülkede vatansever, milliyetperver bir nesil yetiştirmediniz. Siz ellerine silah verdiniz, üniversitelerimizi kan gölüne dönüştürdünüz, siz onlarsınız. Şimdi üniversitelerimizde aynı şeyleri yapamadığımız için çıldırıyorsunuz, kuduruyorsunuz; olay bu” ifadelerini kullandı.

Terör örgütlerine yönelik operasyonların kararlılıkla vurgulanacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şehitlerimiz var, bundan canımız yanıyor, ciğerlerimiz dağlanıyor, ama sonuna kadar da biz bu mücadeleyi sürdürecek ve Allah’ın izniyle ülkemizi sahili selamete, huzura, mutluluğa yeniden kavuşturacağız” dedi.

ABD BAŞKANI OBAMA İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Ankara’daki terör saldırısın ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby’nin, “Olayın failleriyle ilgili Türk Hükûmetinin iddialarını doğrulamama ya da reddetme pozisyonunda değiliz, bu bizim için ucu açık bir soru” ifadeleri hatırlatılarak bu açıklamayı değerlendirmesi istenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Beni Kirby’e muhatap ederseniz o yanlış olur. Ben biraz sonra Sayın Obama’yla bir görüşmem olacak saat 5’te, o görüşmede bunları tabii değerlendireceğiz” dedi ve şunları ekledi: “Şu anda Sözcünün bu açıklamalarının tabi herhangi bir getirisi-götürüsü yoktur. Bir defa Amerika başta olmak üzere zaten bu konularla ilgili olarak biz belgeleri, bilgileri hep aktardık. Ama ne dediler? Kerry biliyorsunuz Sayın Çavuşoğlu’nu aradı ve YPG’nin yaptığı yanlışları Dışişleri Bakanımızla paylaştı. Demek ki bazı şeyleri şu anda anlamaya başladılar gibi geliyor bana. Biraz sonra da Obama’yla yaptığımız görüşmede bunları kendileriyle paylaşacağım, tekrar bunları etraflıca kendileriyle görüşeceğiz. Ve bu örgütlere yaptıkları silah desteklerinin, silah yardımlarının, ‘bakın nerede nasıl patladığını artık lütfen görün’ diyerek kendilerine bunu söyleyeceğiz. Biliyorsunuz ben aylar önce kendileriyle yaptığım bir görüşmede açık söylemiştim; bakın silah yardımı yapıyorsunuz, 3 uçak dolusu silah o gece geldi bizim görüşmemizden sonra ve silahların yarısı DAEŞ’e, yarısı da biliyorsunuz PYD ve YPG’ye gitmişti. Ve bütün o silahlar kim için patladı? Oradaki siviller için patladı, o insanların ölümüne neden oldu. Şimdi burada kimse kendini temize çıkarabilir mi, mümkün mü? Gerçek ortada.”

“RUSYA, KATİL ESED REJİMİYLE BERABER HAREKET EDİYOR”

Şu anda yaşanan krize Rusya’nın da ortak olarak katil rejimle, Esed’la beraber hareket ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kiminle hareket ediyor? PYD’yle, YPG’yle hareket ediyor, onlara alan açıyor, açtığı o alana işte bütün o PYD’lileri, YPG’lileri yerleştirmek suretiyle bizim güneyimizde bir koridor oluşturmanın şu anda gayreti içindiler. Tabi biz bu koridorun oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz, onun için de bu Azez’de yaşananlar şu anda bunun gerekçesidir. Ve bütün bizim top atışlarımız buna yöneliktir ve bu devam edecektir. Türkiye olarak biz sınırlarımızda böyle bir gayrimeşru oluşumun asla tribünden izleyicisi olmayacağız” şeklinde konuştu.

Gündemdeki kimi gelişmelere ilişkin Cumhurbaşkanlığı’nda görevli bir başdanışmanın medyada çıkan kimi değerlendirmelerinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, değerlendirilen konunun hükumetin yetkisinde olduğunu ifade etti.

“TERÖR ÖRGÜTÜNÜN PARLAMENTODAKİ TEMSİLCİSİ HDP SUÇÜSTÜ YAKALANMIŞTIR

HDP hariç TBMM’deki tüm partilerin ortak imzası ile yayınlanan teröre karşı bildiri ile ilgili yorumları sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ortaya bir gerçek çıkıyor. Şimdi bakın Parlamentoda dört parti var, şimdi üç parti ülkemizdeki bu hainlere karşı ve son Ankara olayındaki bu ihanete karşı birliktelik sağlıyor ve hepsi bir dayanışma içerisinde bir bildiri yayınlıyor, altına imzayı koyuyorlar. Ama terör örgütünün Parlamentodaki temsilcisi konumunda olan siyasi parti buna imza koymuyor. İşte bu bir ispattır. Bu aynı zamanda bunların suçüstü yakalanmalıdır. Şu anda bunlar suçüstü yakalanmıştır. Nedir? Üç tane siyasi parti buraya imzasını koyarken, iktidar partisi, ana muhalefet ve MHP, onlar imzayı koyarken, burada kalkıp da diğer siyasi partinin koymaması bir suçüstü yakalanmadır; ‘Evet, biz dağın, Kandil’in Parlamentodaki temsilcisiyiz’ demektir. Milletimin de artık bunları çok iyi tanıması lazım. Ama o 200 aydının da işte gördüğünüz gibi gözleri var görmüyor, kulakları var duymuyor. Söyleyecek bir şeyimiz yok” dedi.

Kaynak: tccb.gov.tr

 


Yayın Tarihi: 19/02/2016