Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afet Bölgesinde İncelemede Bulundu


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afet Bölgesinde İncelemede Bulundu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu'da meydana gelen sel afetinin yol açtığı hasarları yerinde görmek, incelemelerde bulunmak ve ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulunmak üzere bugün Ordu’ya geldi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk olarak, Ünye ilçesinde selden dolayı yıkılan Cevizdere Köprüsünde incelemelerde bulundu ve Vali Seddar Yavuz’dan detaylı bilgi aldı.
 
 “Temizleme Çalışmaları Belirli Bir Aşamaya Gelmiş Vaziyette”
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ünye afet bölgesinde yaptığı inceleme sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ”Yaşadığımız bu felaketten sonra öncelikle ilgili bütün Bakan arkadaşlarımız, Milletvekillerimiz, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, İlçe Belediye Başkanlarımız birlikte yapmış oldukları çalışmalarla, şu anda temizleme çalışmaları belli bir noktaya gelmiş vaziyette. Henüz işimiz bitmedi, daha işimiz var” diye konuştu.
 
“1960 Yılında Yapılan ve Selden Zarar Gören Cevizdere Köprüsünde Yıkım İşlemi Tamamlanmak Üzere”
 
Sel afeti nedeniyle çöken Ünye Cevizdere Köprüsünün şu anda yıkımının yapıldığını ve büyük oranda tamamlandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün 1960 yılında modern usullerle bir kazıklama sistemi ile değil, pabuçlama sistemi ile yapıldığını ve aşırı yağış sonucu gelen selin köprünün altını oymak suretiyle tabliyeleri çökerttiğini ifade etti.
 
“Hedefimiz, 3-4 Ay Geçmeden Köprünün Tamamlanması”
 
 “Bir kişi dışında başka ölüm olaylarının yaşanmaması en büyük tesellimiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Allah göstermesin çok daha farklı ölüm haberleri alabilirdik. Yaralı kardeşlerimiz var onlarında tedavileri yapıldı, yapılıyor. Şimdi hedefimiz, öncelikle 1960 yılında yapılan bu köprünün bir an önce ihalesini yapmak ve 3-4 ay içinde bitirmek. Bunun dışında da 8 civarında küçük köprüler var. Bu köprüleri de yine Ulaştırma Altyapı Bakanlığımız birkaç firmaya ihale etmek suretiyle bu köprüleri de süratle yapacak. Daha modern, daha güçlü sistemle bu köprüleri bitirmiş olacağız. Süre olarak hedefimiz,  buranın tamamını 3-4 ay geçirmeden bitirmek ve bütün bunlarla birlikte diğer taraftan buraya DSİ’yi de sokacağız. DSİ’de burada çalışmalara katılarak, Karayolları ile birlikte özellikle dere ıslahından tutunuz, tahkimine varıncaya kadar çalışacaklar. Bu tahkimle birlikte, derede gelecekte bir fezeyan gibi büyük imtihanlara tabi olmayalım diye düşünüyorum. O çalışmalarında da DSİ ile birlikte yapılması gerekecek. Belki bazı yerlerde kollektör ihtiyaçları olabilir. Bunların yapımını durum tespiti ile birlikte süratle yapacağız. Ünye’de büyük ölçekte meydana gelen bu felaketi bundan sonra Rabbimden niyazımız odur ki, görmek istemiyoruz. Diğer İlçelerimizde bu oranda zaten bu tür bişey yaşamadık ama azda olsa oralarda bazı şeyler yaşadık. Bundan aldığımız ibretle, bundan aldığımız dersle diğer yerlerde de bu tür olayların yaşanmaması için başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere İlçe Belediyelerimiz ve ilgili Bakanlıklarımız müşterek çalışmalarla Karadeniz’imiz de tedbirlerimizi almış olacağız. Ordulu kardeşlerimin başı sağolsun” şeklinde konuştu.
 
“Fındık Noktasında Meydana Gelen Hasarları Türkiye Cumhuriyeti Devleti Ödeyecek Zenginlik ve Kabiliyettedir”
 
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, “Fındık noktasında bazı hasarlar meydana geldi. Bu hasar tespit çalışmalarını Valilik riaseyetinde yürütüyoruz. Bu konuda kimsenin bir rahatsızlığı olmasın. Bu hasar tespit çalışmaları ile birlikte neyse bunun neticesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunları ödeyecek zenginlik ve kabiliyettedir. Elimizden gelen desteği vereceğiz hasar tespit çalışmalarından sonrada bu çalışma sürecini de başlatmış olacağız. Bunun dışında herhangi bir konutlarda, başka şeylerde varsa bir zaiyat onun üzerinde de çalışmalarımızı aynen yürüteceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel afeti dolayısıyla yıkılan Cevizdere Köprüsünde yaptığı incelemenin ardın, Ünye Cumhuriyet Meydanında bekleyen vatandaşlara hitap etti.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sel felaketinin arkasından sizlerle birlikteyiz. Bu felakette Valimiz, Belediye Başkanlarımız, Milletvekillerimiz, Bakanlarımız sürekli olarak bu felaket bölgesinde çalışmaları takip ettiler, bana da rapor ettiler. Ben de bugün bizzat gelerek çalışmaların geldiği noktayı bir göreyim istedim. Bir şehidimiz var, birkaç yaralımız var. Şehidimize Allahtan rahmet diliyorum. Kardeşlerim, biz kaza ve kadere inanmış insanlarız. Bu bizim imanımızın geleneğidir ve Ordu’da yaşanan felaket sadece Ordu’yla kalmadı, Rize’de de, Trabzon’da da yaşandı. Bu bölgelerin kaderinde bu var. Atılması gereken bütün atımları atıyoruz, atacağız. Cevizdere köprüsünü 3-4 ay gibi zaman içerisinde tamamlayacağız. Bakanlarımızın tespiti ile 3-4 ay içerisinde alışılmış bir ihale ile değil, süratli bir şekilde yapacağız. Bunun dışında 7-8 tane de bağlantı yolundaki köprüler var. Onların da talimatını verdik. Bu süre içerisinde köprüleri farklı firmalara vererek onları da 3-4 ay içerisinde bitireceğiz. Hedefimiz bu millet azizdir, bu millet güçlüdür, bu millet inançlıdır ve bu millet evelallah düştüğü yerden çok farklı kalkar. Şuanda gördüğünüz gibi kırma işlemleri devam ediyor. Diğer kalıntılar temizleniyor, bayram sonrası inşaat 24 saat aralıksız devam ederek 3-4 ayda bitecek. Diğer 8 tanesi de bu süre içerisinde tamamlanacak. Traş edilen sakal çok daha güçlü çıkar. Fındıkları, barınakları, evleri zarara uğrayan kim varsa Valiliğimiz tarafından bütün hasar tespit çalışmaları yapılmak suretiyle sizlere ödenecektir. Bu konuda devletimiz güçlüdür. Bundan endişeniz olmasın. Ben buradan Ünyeli ve Ordulu kardeşlerimize sesleniyorum. Bir olun, diri olun, kardeş olun, hep birlikte Türkiye olun. Ben sizin dualarınıza her zaman muhtacım. Allah yardımcımız olsun” diye konuştu.
 
Ünye Cumhuriyet Meydanında toplanan vatandaşlara hitaben bi konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, sel afetinin yaşandığı andan itibaren sürekli bilgi almak suretiyle ilgi, alaka ve desteğini esirgemediğini belirterek, “4 gündür ilimizde etkili olan yağış ve sel felaketi nedeniyle bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde 16 yılda büyük bir sessiz devrim gerçekleştirdiğini gördük. Devletimiz Allah’a hamdolsun ki, her bir noktaya ulaştı. Yaralarımız sarılıyor. İlk günden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız ilgi ve alakalarını gösterdi. Bir kez daha huzurlarınızda Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, afet bölgesinde yaptığı incelemelere, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Vali Seddar Yavuz, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Erol Kaya, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş, AK Parti Ordu Milletvekilleri Dr.Şenel Yediyıldız, Ergün Taşçı, Metin Gündoğdu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da eşlik etti.

Yayın Tarihi: 10/08/2018