COVİD-19 Tedavisinde Kullanılan İlacın Yerli Sentezi Haziran’da Tamamlanacak


COVİD-19 Tedavisinde Kullanılan İlacın Yerli Sentezi Haziran’da Tamamlanacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) tedavisinde kullanılan ilacın yerli sentezinin Haziran ayında tamamlanacağını bildirdi.

17 PROJEYE DESTEK

Bakan Varank, TRT Haber kanalında katıldığı programda, Covid-19'a karşı yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamada bulundu. Aşı konusunda, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile salgın öncesinde ülkedeki üniversiteler, araştırma merkezleri ve özel firmalarla beraber 2 konsorsiyum oluşturduklarını anımsatan Varank, platform altında 17 projenin desteklendiğini kaydetti.

AŞI VE İLAÇ PROJELERİ

Aşının yanında ilaçla ilgili projelerin de olduğunu anlatan Bakan Varank, Türk bilim insanlarının çalışmalara başlamadan önce çeşitli taramalar yaptıklarını ve güzel gelişmeler kaydedildiğini ifade etti. Varank, "Bu hastalığın tedavisinde şu anda Sağlık Bakanlığımızın kullandığı ve Bakanımızın da bizzat 'tedavide işe yarıyor' dediği bir ilacın, yerli sentezini haziran ayı gibi tamamlamış olacağız. Böylece şu anda ithal ettiğimiz, dışarıya bağımlı olduğumuz bir ilacı, yerli sentezle üretmeye başlayacağız." dedi.

TANI KİTLERİ

Varank, tanı kitleri konusunda, TÜBİTAK Hızlı Destek Programıyla proje çağrısına çıktıklarını belirterek, 10 projeyi destekleme kararı aldıklarını ifade etti. Firmaların projeleri hakkında bilgi veren Varank, 30 dakikada netice veren testler üzerinde çalışıldığını ve haziran ayında prototiplerin çıkacağını kaydetti. Türkiye'de polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi üretebilen 13 firmanın olduğunu söyleyen Bakan Varank,  bunların 50 ülkeye ihracat yaptığını bildirdi.

BEZ MASKEYE STANDART

Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) bez maske standartları hakkında da bilgi veren Varank, maskenin üretim, kullanım, yıkama ve imhasıyla ilgili detayları aktardı. Varank, bugün itibariyle 9 firmanın TSE'ye başvurduğunu aktardı. Firmalar başvuru yaptığında, TSE uzmanlarının önce üretim tesislerini denetleyeceğini belirten Varank, ardından 6 gün süren maske testlerinin başlayacağını bildirdi.

SANAYİ KURULUŞLARINA ÖNLEM KILAVUZU

TSE ile sanayi kuruluşları için 'Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu' adında bir belge hazırladıklarını söyleyen Varank, gelecek hafta pazartesi günü bu kılavuzun yayınlanacağını ifade etti. Bu kılavuzla birlikte yeni bir belgelendirme faaliyetine de başlanacağını anlatan Varank, sanayi kuruluşlarının denetlenerek belge verileceğini dile getirdi.

TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ

Türkiye'nin Otomobili'ne ilişkin gelişmelere de değinen Varank, ortak girişim grubuyla sürekli iletişim halinde olduklarını ve ciddi bir aksama olmadığını belirtti. Sürecin planlanan şekilde devam ettiğini söyleyen Varank, Türkiye'nin bundan sonra sadece teknolojiyi kullanan değil aynı zamanda üretebilen de bir ülke olmasını istediklerini vurguladı.

SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ

Sanayi üretim endeksinin bekledikleri şekilde düşük geldiğini bildiren Varank, "Özellikle bayram sonrasında uluslararası piyasaların açılmasıyla ve salgının yayılım hızının normalleşmesiyle birlikte, üretim kapasitelerinin artacağını öngörüyoruz. İnşallah bayram sonrasında kapasite oranları ciddi şekilde artmaya başlayacak." açıklamasında bulundu.

Kaynak: sanayi.gov.tr


Yayın Tarihi: 14/05/2020