Canik'te Ortadoğu Sempozyumu Başladı


Canik'te Ortadoğu Sempozyumu Başladı

Canik Belediyesi tarafından düzenlenen "Medeniyetler Merkezi ve Büyük Güçlerin Hedefi Ortadoğu" konulu 9. Uluslararası Canik Sempozyumu başladı. Yoğun ilgi gören sempozyumda konuşan Başkan Genç, dünyanın dikkatini Ortadoğu'ya çekmek ve sorunların çözümüne katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Canik Belediyesi tarafından dünyanın dikkatini Ortadoğu'ya çekmek amacıyla "3. Bin Yılda İnsan" temasıyla düzenlenen "Medeniyetler Merkezi ve Büyük Güçlerin Hedefi Ortadoğu" konulu 9. Uluslararası Canik Sempozyumu başladı. Canik Kültür Merkezi'nde yoğun ilginin olduğu açılış töreniyle başlayan sempozyumda Türkiye'nin farklı şehirlerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden bilim insanları buluştu. Pazar günü sona erecek olan sempozyum boyunca, Ortadoğu enine boyuna masaya yatırılacak.

NİSAN AYI DOLU DOLU GEÇECEK

Sempozyumun açılış töreninde konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Nisan ayı boyunca 3. Bin Yılda İnsan başlığı altında bir çok etkinlik düzenleyeceklerini belirterek, "Bu ayki ilk sempozyumumuzda dünyanın kanayan yarası Ortadoğu'yu tartışacağız. Yine 13-15 Nisan tarihleri arasında değerli bilim insanlarımızın katılımıyla 3. Bin Yılda İnsan başlığı altında Hedefe Doğru İnsan konusunu konuşacağız. 20-22 Nisan'da ise Şehir ve İnsan konusunu işleyeceğiz" dedi.

BİLİMİ ŞEHİRLE BULUŞTURUYORUZ

Belediye olarak bilim adamlarının ışığını şehirle buluşturma görevini üstlendiklerini belirten Başkan Genç, "Bilim adamlarını ve şehri buluşturursak şehrin dönüşeceğine inanıyoruz. Neden Ortadoğu konusunu seçtik? Ortadoğu insanlığın başlangıcı olan bir merkez. Ticaretin, kültürün geliştiği ilk yer Ortadoğu'dur. Ortadoğu'da huzur olmadığı için dünyada huzur olmadığını görüyoruz. Dünyanın bir köy olduğunu düşünürsek, Irak, Filistin, Suriye sokaklarında neler olduğunu bilerek yaşayan bir belediyeyiz ve oraların sorunlarına katkı sağlamak amacıyla bu sempozyumu düzenliyoruz" diye konuştu.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE KATKI

Samsun'da 27 bin, Canik'te ise 4 binin üzerinde muhacirin yaşadığına işaret eden Başkan Genç, "Sadece bu sebepten dolayı bile Ortadoğu'yu konuşmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu sempozyumun muhacir kardeşlerimizin tekrar kendi ülkelerine dönmelerine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Dış İlişkiler Müdürlüğümüz aracılığıyla dünyanın her tarafına katkı yapmaya çalışan bir belediyeyiz. Arakanlı Müslümanların susuzluktan ölmemesi için şadırvan yapan, Kudüs meselesine dünyanın dikkatini çeken bir belediyeyiz. İnanıyorum ki bu sempozyum Ortadoğu'daki sorunların çözümüne de katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

KİTAP HALİNE GELECEK

Tarihi hafızanın önemine vurgu yapan Genç, "Bütün dinler öldürmeye karşı olmasına rağmen bugün neden Ortadoğu'da insanların öldürüldüğünün cevabını bu sempozyumda bulacağız. bu sempozyum, tarihi hafızanın güncellenmesini sağlayan bir kültürel faaliyettir. Tarihi hafızamızı güncelleyemezsek sorunları çözemeyiz ve daha ileriye gidemeyiz. Kendi medeniyet değerlerini bilmeyen toplumlar ayakta kalamaz. Bilginin en önemli değer olduğu günümüzde bilgi üretmeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle Bu sempozyum bildirilerini kitaba çevirip bütün kütüphanelere göndereceğiz" ifadelerini kullandı.

ORTADOĞU ÖNEMLİ MERKEZ

Sempozyumun koordinatörlüğünü yürüten Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Köse, "Bu sempozyumdan önce 8 sempozyum düzenledik ve kitaplaştırdık. Ortadoğu, dünyanın gündeminde olduğu için bu konuyu seçtik. Ortadoğu çok önemli bir merkez. Canik sempozyumları artık marka oldu. Sempozyuma katılımcı sayısını çok daha fazla tutabilirdik. Ancak Türkiye, Ortadoğu ve Balkanlar'dan Ortadoğu ile ilgili çalışmaları olan değerli hocalarımızı davet ettik. Değerli hocalarımız 20-30 yıllık birikimlerini bizlerle paylaşacak" dedi.

VİZYONU GENİŞ BAŞKAN

Ortadoğu konulu sempozyumda bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun ise, şunları söyledi: "Daha önce Geçmişten Günümüze Göç konulu sempozyuma gelmiştim. Ortadoğu acının, gözyaşının coğrafyasıdır. Bu bakımdan bu konunun seçilmesini çok önemsiyorum. Ne kadar asgari başarı elde ederseniz edin gerçek başarı diplomasiyle olur. Güçlü diploması için de güçlü bilgi desteğine ihtiyacınız vardır. Bu açıdan bu sempozyum çok önemli. Başkanımızın hayalleri, ufku, vizyonu son derece geniş. Kendisini tebrik ediyorum"

HERKESİ İLGİLENDİRİYOR

Ortadoğu konusunun çok duygulandırıcı ve düşündürücü olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, "Ortadoğu, hepimizin anlaması gereken bir konu. Dünya artık küresel ve dolayısıyla sorunlar bütün herkesi ilgilendiriyor. Türkiye Ortadoğu'da istikrarın sembolüdür" dedi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz de, "Ortadoğu bin yıllık güncel bir konu. Dünyanın gözü olduğu bir coğrafyada dimdik kalan Türkiye, herhalde bu konuyla ilgili söz söyleyecek bir ülke. Bu sempozyum karar vericiler için önemli bir rehber olacaktır. Canik Belediye Başkanı Osman Genç'e böyle bir sempozyumda bizleri buluşturduğu için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İLK OTURUMU YAPILDI

Açılış konuşmalarının ardından üç gün sürecek sempozyumun ilk oturumu gerçekleştirildi. Prof. Dr. Yılmaz Kurt başkanlığında yapılan ilk oturumda Prof. Dr. Nedim İpek "Ulus Devlet Anlayışı ve Ortadoğu", Prof. Dr. Mustafa Öztürk "Ortadoğu Coğrafyasında Jeopolitikliği: Tehditler-İmkanlar-Fırsatlar", Prof. Dr. Orhan Kılıç "Osmanlı Devleti'nin Ortadoğu'yu Yönetim Politikası: Hakimlik-Hadimlik-Hamilik", Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal "Türkiye'nin Ortadoğu'da Etkili Olabilmesi için Zihniyet Değişimine İhtiyacı Vardır", Doç. Dr. Burcu Kurt "Arap Milliyetçilik Hareketlerine Farklı Bir Bakış: Basra Vilayeti Örneği ve Seyyid Talib El-Nakib" konularını masaya yatırdı.

YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Başkan Osman Genç, ilk oturumun ardından katılımcılara Katılım Belgesi verdi. Yoğun ilgi gören sempozyumun açılış törenine Başkan Genç'in yanısıra, AK Parti İl Başkanı Hakan Karaduman, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Köse, Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, OMÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, AK Parti İlçe Başkanı Ercan Eler, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Uzunlar, MÜSİAD Şube Başkanı Haluk Tan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.


Yayın Tarihi: 05/04/2018