Büyük Anadolu Hastanesi Menüsküs Yırtığı Konusunda Uyarıyor


Büyük Anadolu Hastanesi Menüsküs Yırtığı Konusunda Uyarıyor

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Klinği, yaşantıda dizde yürümekle ve dizi bükmekle ortaya çıkan ağrıda menisküs yırtığı olabileceği ve bunun artroskopi yöntemi ile tedavi edilebileceğini söyledi.

Menisküs yırtığı sıklıkla sporcularda görüldüğü gibi ileri yaşlarda hareketlerle bile ortaya çıkabilen ortopedik bir rahatsızlıktır diyen Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı .Dr. Ali Kemal Yazıcı, "Menisküs, diz ekleminde yer alan bağ dokudan oluşmuş bir yapıdır. Kaval ve uyluk kemiğinin birleştiği yerde bulunur. Biri iç diğeri dış olmak üzere dizde iki tane menisküs bulunur.  Bu iki kemiğin hareket esnasında birbiriyle sürtünerek aşınmasını önler.

Menisküs yırtığı, yırtıktaki özelliğe göre değişiklikler gösterebilir. Genç bir hastada genellikle bir spor travması, spor yaralanması söz konusu olduğu için darbe geldiği anda dizde bir şişme söz konusu olur.

Menisküs yırtıklarında ikinci en önemli bulgu ağrıdır. Ağrı hem yaşlı grupta hem genç grupta menisküs yırtıklarında en önemli semptomdur.

MUTLAKA KONTROLE GİDİN

Bu sağlık sorunları ile karşılaştığınız da mutlaka doktor kontrolüne gidilmeli.  Yırtık büyür, görevini yapamaz ve kıkırdak bozulmalarına yol açar. Yırtık olan dizi zorlamamak için farkında olmadan sağlam dize yüklenilir. Bu da dengesiz bir dize yol açar. Çok büyük bir yırtık değilse, birinci veya ikinci evredeyse ameliyatsız tedavi edilebilir.

Fakat hastanın durumuna göre yapılacak olan muayenenin ardından cerrahi bir operasyon gerekirse bu yöntemde Artroskopi yöntemidir. Artroskopi yöntemi menüsküs eklemi ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisinde eklem içinin optik bir aletle görüntülenerek ekranda yansıtılması yoluyla yapılan bir işlemdir. En çok diz eklemine uygulanan artroskopik yöntemle, sıklıkla menüsküs yırtıkları ve kıkırdak lezyonları tedavi edilmektedir" diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 24/04/2018