Büyük Anadolu Doğum Okulu Emzirme Haftası'nı Kutladı


Büyük Anadolu Doğum Okulu Emzirme Haftası'nı Kutladı

01-07 Ekim Emzirme Haftası'nın önemine dikkat çekmek amacıyla Büyük Anadolu Doğum Okulu eğitmenleri tarafından anne ve anne adaylarına, anne sütü hakkında bilgilerin bulunduğu broşürler dağıtıldı.

Büyük Anadolu Doğum Okulu eğitmenleri 01-07 Ekim Emzirme Haftası'nın önemine dikkat çekmek amacıyla anne ve anne adaylarına emzirme konusu başta olmak üzere çeşitli konularda bilgiler verdiler. 

Gerçekleştirilen etkinliğe Büyük Anadolu Doğum Okulu Uzm. Psk. Selin Pekşen, Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevinç Sevinçer, Spor Eğitmeni S. Deniz Kocaman katıldı.

ANNE EMZİRİRKEN BEBEĞİ İLE BAĞ KURAR

Anne emzirirken bebeği ile bir bağ kurduğunu belirten Büyük Anadolu Doğum Okulu Uzm. Psikolog Selin Pekşen; “Emzirme anne ile bebek arasındaki bağı doğumdan sonra kuvvetli tutan doğal bir süreçtir. Anne sütü ile beslenen çocukların çevreye daha uyumlu oldukları, olumlu davranışlar geliştirdikleri, daha erken aylarda yürüdükleri ve zeka düzeylerinin yüksek olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Anne emzirirken bebeği ile göz teması ve ten tene temas ile bağ kurar. Emzirme sürecinde göz teması koparılmamalıdır, anne bebeğiyle ilgilendiğini belli etmelidir. Duygusal olarak dokunmak sevgi, güven ve huzurun aktarılmasına yardımcıdır. Emzirmenin doğumdan sonra anne ve bebek için doğal, kendiliğinden gelişen bir davranış olduğu ve anne sütünün emzirdikçe yenilendiği unutulmamalı ve psikolojik faktörlerin emzirme üzerindeki etkilerine dikkat edilmelidir” diye konuştu.

İLK ALTI AY BEBEK HER İSTEDİĞİNDE EMZİRİLMELİ

İlk altı ay bebek her istediğinde emzirilmesi gerektiği uyarısında bulunan Büyük Anadolu Doğum Okulu Beslenme ve Diyet Uzm. Diyetisyen Sevinç Sevinçer ise ; “Anne sütü, yılda milyonlarca çocuğun ölümünü önleyen, besleyici, ekonomik, yan etkisi olmayan ve bebeğe verilirken özel bir işlem gerektirmeyen, hijyenik bir gıdadır. Anne sütü yaşayan bir sıvıdır. İçeriği çocuğun yaşına ve fizyolojik durumuna göre değişir. Anne sütü, bebeğin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini uygun miktar ve kalitede içeren, ayrıca hastalıklara karşı koruyucu özellikleri olan tek fizyolojik bebek besinidir.  Emzikli annenin beslenme düzenine göre anne sütünün besin kalitesi değişir. Bu yüzden anneler uygun enerji, protein ve yağ içeriğiyle, yeterli ve dengeli beslenmelidirler. Sağlıklı bir beslenme düzeni hem sütün kalitesini arttırıp bebeğin sağlıklı büyümesini sağlayacaktır, hem de annenin doğum sonrası sağlıklı kilo vermesini kolaylaştırıp yaşam kalitesini arttıracaktır. Uzmanların da tavsiye ettiği gibi ilk altı ay tek başına, daha sonra da ek gıdalarla birlikte anne sütü ile beslenmenin çocuk sağlığına olumlu etkileri görülmüştür” dedi.

ANNE SÜTÜNDE EGZERSİZİN ÖNEMİ?

Son olarak annelere emzirme pozisyonunda sırt ağrılarını daha aza indirmeleri konusunda uyaran Büyük Anadolu Doğum Okulu Spor Eğitmeni S. Deniz Kocaman da; “Emzirme döneminde düzenli şekilde yapılan spor ve egzersizler kondisyon ve direncimizi artıracak ve bu sayede vücudumuzdaki laktik asit birikimi azalacak ve Prolaktin hormonu salgılamamız daha fazla olacaktır. Mutluluk hormonu olan Prolaktin hormonu ne kadar çok vücudumuzda salgılanırsa o kadar anne için daha çok süt üretimini sağlar. O yüzden hamilelik dönemi ve sonrası yapılacak olan spor ve egzersiz anne için çok önemlidir. Anneler uygun emzirme pozisyonu sağlamadığından ve göğüslerin sütle dolu olmasından dolayı öne ağırlık ve bası yaptığından dolayı bel ve sırt ağrılarıyla karşılaşmaktadır. Bunu önlemek ve daha aza indirmek için sırt ve bel egzersizleri  yapmaları da anne için çok önemlidir” dedi.


Yayın Tarihi: 17/10/2016