Balıkçılıkta Dev Proje


Balıkçılıkta Dev Proje

Samsun Sinop arasında yeni açılan üretim alanları seyisinde çok sayıda balıkçı bu bölgeye yatırım yapmaya başladı. Hedef, 5 yıl içinde toplam 900 milyon liralık yatarım, bin 100 kişilik istihdam, 40 bin ton balık ve 200 milyon dolar ihracat.

 AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Samsun – Sinop arasında çok geniş balık üretim alanlarının açıldığını belirterek, buraya 5 yıl içinde 900 milyon liralık yatırım yapılmasını beklediklerini, hedeflerinin de 5 yıl içinde 200 milyon dolarlık ihracat olduğunu söyledi. Türkiye’nin en önemli balıkçılarının Yakakent –  Sinop arasına gelerek büyük yatırımlar yapacağına dikkat çeken Hasan Basri Kurt, “ Samsun kafes balıkçılığı üretiminde alabalıkta 20. sıralardan 5. sıraya kadar geldi. Son 3 yıl içinde bu sektöre büyük yatırımlar yapıldı kapasite 13 bin tona kadar geldi. Samsun’un su ürünlerinde merkez olmasını hedefliyoruz. Samsun – Sinop arasındaki birçok tesisimizden hem Amerika ve Avrupa’ya hem de başta Japonya olmak üzere birçok uzak doğu ülkesine balık ihraç ediyoruz. Şimdi bizim amacımız hem mevcutları geliştirmek hem de bu bölgeyi Türkiye’nin en büyük alabalık ve levrek yetiştiriciliği alanı yapmaktır” dedi.

 Samsun Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Parlak, günü kurtarmayı düşünmediklerini sektörde 5 yıllık ayakları yere basan bir planla yola çıktıklarını söyledi. Parlak, “ Su ürünleri avcılığında Türkiye üretiminin yüzde 20’si Samsun Sinop arasındaki bölgede yapılıyor. Balık yetiştiriciliğinde Türkiye 5. siyiz. 5 yıl içinde yapacağımız yatırımlarla Türkiye 2. cisi olmayı hedefliyoruz. Samsun ve Sinop’ta çok geniş üretim alanları açıldı. Türkiye’nin en önemli balıkçıları gelip bu alana yatırım yapıyor, bir kısmı da yeni yeni gelmeye başladı. Kasım ayında bu bölgede denize balıklar konmaya başlanacak. Nisan ayında ise bu balıklar büyüyünce başta Japonya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilecek. Bizim 5 yıllık hedefimiz bölgede 300 milyon liralık sabit yatırım, 600 milyon liralık işletme sermayesine ulaşmak, bin kişilik istihdam yaratmak, 100 civarında değişik alanlarda mühendis ve teknik eleman çalıştırmak, ülkemize adına da balıkçılık sektörü olarak 200 milyon dolarlık ihracat yapmaktır” diye konuştu.


Yayın Tarihi: 05/08/2017