“Hedefimiz; 1 Milyon Kişiye Mesleki Yeterlilik Belgesini Kazandırmak”


“Hedefimiz; 1 Milyon Kişiye Mesleki Yeterlilik Belgesini Kazandırmak”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 14. Olağan Genel Kurulu toplantısına katıldı.

Bakan Selçuk toplantıda yaptığı konuşmada, “Hedefimiz 2023’e gelmeden, 1 milyon kişiye Mesleki Yeterlilik Belgesini kazandırmak. Ulusal meslek standardımızı da 1000’e tamamlamak.” dedi.

“İyi Bir Meslek, İnsanın Elindeki En Değerli Hazine”

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 13 yıldır önemli çalışmalar yaptığına değinen Bakan Selçuk, nitelikli insan gücünün önemini “İş ve meslek kurslarıyla niteliği artırmak hedefindeyiz. İyi bir meslek, insanın elindeki en değerli hazine. Sektörlerin ihtiyacı olan nitelikli işgücüne ve eğitime yatırım yapmamız gerekiyor. Mesleki eğitim ve istihdam politikaları arasındaki uyumu temin etmek durumundayız.” sözleriyle vurguladı.

“İşgücü Sayısı 33 Milyonu Aştı”

Türkiye’de işgücü sayısının 33 milyonu aştığını ifade eden Bakan Selçuk, “2018 yılında, özel sektör işe yerleştirme sayısını, 2002’ye kıyasla 50 kat artırdık. 1 milyon 250 bin kişinin istihdamını sağlamış olduk.” açıklamasında bulundu.

“1 Milyon 150 Bin Kişinin İşe Yerleşmesine Aracılık Ettik”

Bakanlık olarak İstihdam Seferberliği 2. Faz kapsamında çalışmaları kararlılıkla sürdürdüklerini bildiren Selçuk, “81 ilimizde 775 bilgilendirme toplantısı düzenledik. 50 bini aşkın işverenimizle bir araya gelerek teşviklerimizi ve hizmetlerimizi tanıttık. Türkiye genelinde yürütülen toplam 912 organizasyonda 134 bine yakın katılımcıyı ağırladık. Böylece 2019 yılının başından bugüne kadar da 1 milyon 150 bin kişinin işe yerleşmesine aracılık ettik.” ifadesini kullandı. 

“Hedef; İstihdam Oranını 2023 Yılında Yüzde 50’nin Üstüne Çıkarmak” 

Bakan Selçuk, 2019 yılında işgücüne katılım oranının yüzde 54, istihdam oranının da yüzde 47 olarak gerçekleştiğini, hedefin istihdam oranını 2023 yılında yüzde 50’nin üzerine çıkarmak olduğunu belirtti.

“770 Bin Kişiye Mesleki Yeterlilik Belgesi Verdik”

Bakan Selçuk, “İlk defa, Mesleki Yeterlilik Kurumu marifetiyle mesleki ve teknik eğitimde uluslararası akreditasyonu sağladık. Bugüne kadar 833 meslekte standartları yürürlüğe aldık. Yetkilendirdiğimiz 200’ü aşkın sınav ve belgelendirme kuruluşu 81 ilde bugün, faaliyetlerini devam ettiriyor. Bugüne kadar yaklaşık 770 bin kişiye Mesleki Yeterlilik Belgesi verdik.” değerlendirmesini yaptı.

“Yeni Mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirmeye Devam Edeceğiz”

Tehlikeli ve çok tehlikeli birçok alanda mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale getirildiğine dikkat çeken Bakan Selçuk, “Gerek çalışanlarımıza gerekse işverenlerimize, 500 Milyon Lira sınav ve belgelendirme desteği verdik. Yeni mesleklerde, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirmeye önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz.” diye konuştu.

İlerleyen yıllarda 47 milyar cihazın internete bağlı hale geleceğini ifade eden Bakan Selçuk, yeni nesil mesleklerin gençler tarafından rağbet gördüğünü belirterek, “Bugün dünyada 21 milyon profesyonel yazılımcı var. Ülkemizde de yazılımcı sayısı giderek artıyor. Ülkemizde bu süreci Milli Teknoloji Hamlesi olarak yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi; 'Gelecek; bilgi temelli ekonomi üzerine kurulacaktır.' Bu sürecin önemini her daim vurguluyor, 2023, 2053 ve 2071 hedef perspektiflerimiz üzerinden ilerliyoruz.” açıklamasını yaptı.

Dijital dönüşüm ve teknolojik gelişmenin 11. Kalkınma Planı’nda da yer aldığına dikkat çeken Selçuk, şöyle konuştu:

“Bakanlık olarak, önümüzdeki dönemin yeni meslekleri için hazırlıklarımızı sürdürmekteyiz. Bulut teknoloji uzmanı, bulut bilişim uzmanı, dijital adli tıp uzmanı, yazılım mühendisliği, mobil yazılım geliştirme uzmanlığı gibi yeni mesleklere odaklanıyoruz. Çalışmalarımızı savunma sanayi ve sivil havacılık sektörlerine yönelik olarak da meslek standardı ve yeterlilik hazırlamayla ilgili sürdürüyoruz.” 

Son dört yılda 39 bin kişinin bilişim sektöründe mesleki eğitim kurslarına katıldığına değinen Bakan Selçuk, 33 bin kişinin de bu alanda işbaşı eğitim programlarına dahil edildiğini söyledi.

“Mesleki Yeterlilik Belgesi, Avrupa’da Geçerliliği Olan Tek Ulusal Sertifikamız”

“Nitelikli Bilişim Uzmanı Yetiştirme Projesi” kapsamında da yaklaşık 8 bin kişiye eğitim verildiğini belirten Bakan Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:  

“Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi, geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu tarafından onaylanarak kabul edildi. Böylece ülkemiz Avrupa’da kendi yeterlilik çerçevesini oluşturan ülkelerden biri haline geldi. Yeri gelmişken, Mesleki Yeterlilik Belgesinin, Avrupa’da geçerliliği olan tek ulusal sertifikamız olduğunu da belirtmek isterim.”

“Mesleki Eğitimle, İnsan Cevherimizi En Verimli Hale Getirmeyi Amaçlıyoruz”

Mesleki yeterlilik sistemimizi güçlendirmek için tüm paydaşlarla işbirliği içinde olduklarını bildiren Bakan Selçuk, “Bu kapsamda, özel sektör temsilcilerimizin sürece aktif şekilde katkı vermelerini istiyoruz. Mesleki Yeterlilik Kurumu ile temasa geçerek, kendi faaliyet alanlarındaki bildirimlerini bizlere sunmalarını bekliyoruz.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Programa, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve KOSGEB Başkan Yardımcısı Recep Kılınç da katıldı.

Kaynak: ailevecalisma.gov.tr


Yayın Tarihi: 22/10/2019