Bakan Koca 6 İlin Sağlık Yöneticileriyle Samsun’da Bir Araya Geldi


Bakan Koca 6 İlin Sağlık Yöneticileriyle Samsun’da Bir Araya Geldi

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Samsun’da gerçekleştirilen Samsun, Ordu, Çorum, Tokat, Amasya ve Sinop ilinin ele alındığı Bölge Değerlendirme Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Valilik ziyaretinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Orta Karadeniz’deki illerin durumlarını değerlendirmek ve incelemelerde bulunmak üzere Samsun’da olduklarını belirten Koca, Vali Zülkif Dağlı ile koronavirüs salgınının Samsun’daki seyrini ele aldıklarını, sunulan sağlık hizmetlerinin durumu, ihtiyaçları ve çözüm talep edilen hususlar hakkında bilgi alma ve istişare etme fırsatı bulduklarını dile getirdi.

Samsun’un ihtiyaç duyduğu sağlık tesisleri, özellikle şehir hastanesi hakkında detaylı değerlendirme yapıldı

İl merkezi ve ilçelerde bugüne kadar pek çok sağlık yatırımını hayata geçirdiklerini dile getiren Koca, bu yatırımlara ek olarak Samsun’un ihtiyaç duyduğu sağlık tesisleri, özellikle şehir hastanesi hakkında detaylı değerlendirme yaptıklarını belirtti.

“Son bir haftadır ülke çapında alınan tedbirler ve sıkı denetim sayesinde vaka artış hızımız kontrol altına alındı ancak bu bizi asla ve asla rehavete sürüklememelidir” diyen Koca, “Geçtiğimiz haftalarda çeşitli bölgelerdeki hastanelerdeki yoğunluk sizlerin de malumu. En belirgin olarak Orta ve Doğu Anadolu illerimizde olsa da bütün büyükşehirlerimizde zaman zaman sıkıntılarımız oldu. Valilerimizle, il müdürlerimizle, başhekimlerimizle ve sağlık ordumuzla yürüttüğümüz sıkı koordinasyonla mücadelemizi sürdürüyoruz” ifadesini kullandı.

Karadeniz Bölgesi’ne geçiş kavşağı olması nedeniyle Samsun’un önemli bir insan hareketine maruz kaldığına dikkati çeken Koca, “Samsun’dan diğer illere dönüşler nedeniyle hastalığın daha da yayılma potansiyeli mevcut. Bu nedenle Samsun'un ülke çapında salgın kontrolü adına kritik bir yeri var. Samsun'daki artışa yönelik yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerle son bir haftada bir ay öncesine göre üçte bir oranında vaka sayısında düşüş olduğunu özellikle söylemek istiyorum. Artış hızının kontrol altına alınmasını takiben bir hafta 10 gün içinde hasta sayılarının daha da aşağıya düşmesini bekliyoruz. Hedefimiz, alacağımız tedbirlerle hasta sayısını ve hastane yükümüzü her geçen gün azaltmak” değerlendirmesinde bulundu.

Samsun Eğitim araştırma Hastanesinde tedavi gören hastaları ziyaret

Bu dönemde Samsun için filyasyon ekip sayısının 175’e çıkarıldığını söyleyen Koca, “Türkiye genelinde temaslıların taramasını ortalama 13 saate kadar indirdik. Samsun’da ise son bir haftada temaslı takiplerimiz 9 saate inmiş oldu” dedi.

Bakan Fahrettin Koca, Valilik ziyaretinin ardından Sağlık Bilimleri Üniversitesi Samsun Eğitim araştırma Hastanesinde tedavi gören hastaları ziyaret etti.

Bakan Koca, Ordu, Çorum, Tokat, Amasya, Sinop ve Samsun’un sağlık müdürleri ve saha koordinatörlerinin katılımıyla Samsun Sağlık Müdürlüğünde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında, bölge ve Türkiye’de koronavirüs salgınına karşı yürütülen mücadeleye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bundan önce bütün cephelerde verilen savaşta gelinen nokta ve dünyadaki durumun örneğinin olmadığını, hep vurguladıkları sağlık ordusu konusunda önemli hatırlatmalar yapmak istediğini dile getiren Koca, şöyle devam etti:

“Kovid-19 sebebiyle tedavi gören insan sayısı tüm ülkelerde 6,5 milyona, hayatını kaybeden insan sayısı 1 milyona, virüsün bulaştığı insan sayısı 33 milyona yaklaşmıştır. Sonbahar günlerinin birbirini ölümler dalgası halinde izleme ihtimaline işaret edilmektedir. Koronavirüse karşı aldığımız tedbirleri ihmalsiz uygularsak, influenza adlı virüsün yol açtığı gripten de korunmuş oluruz. İki virüsle aynı anda mücadele etmek zorunda kalmayız.” 

“Şiddet, maruz kalana fiziken zarar verir ama failini ruhen küçültür”

Sağlıkta şiddet olaylarına değinen Koca, “Yaşadığımız ve tekrarlayan şiddet olayları sebebiyle de şunu belirtmek istiyorum. Şiddet, maruz kalana fiziken zarar verir ama failini ruhen küçültür. İnancıma göre bu toplum sağlık çalışanına şiddet göstereni dışlar. Toplumun dışlaması ise hapis kadar ciddi cezadır” diye konuştu.

Kovid-19 ile ilgili yürütülen aşı çalışmalarını da değerlendiren Koca, şöyle devam etti:

"Aşıyla ilgili haberler, dünyanın eline tutuşturulmuş bir teselli değildir, gerçektir fakat önümüzde daha birçok ay var. Tünelin ucunun görüldüğünü bilerek sıkı tedbirle salgın karanlığından birlikte çıkalım. Çok değil, az yolumuz kaldı. Sizlerden tedbirlere uymanızı isterken bizlerin görevlerimizi layıkıyla yerine getirmeye çalıştığımızı bilin.”

“Bugüne kadar Türkiye olarak bir çözümsüzlükle karşı karşıya kalmadık”

Gerçekleştirdikleri çalışma toplantıları ve mücadelenin yeni sonuçları hakkında da bilgi veren Koca, “Gün boyunca Samsun, Amasya, Çorum, Ordu, Sinop ve Tokat’ın salgınla mücadelede geldiği noktayı, bütün hastalıkları içerecek şekilde sağlık hizmetlerini, personel ve yatırım ihtiyaçlarını gözden geçirdik. Samsun, geçtiğimiz dönemde yükselişteydi, hızlı ve etkili müdahalelerle son bir haftada üçte bir oranında, yani yüzde 30’dan fazla vaka sayısında düşüş sağlandı. Amasya’da vaka sayısındaki düşüş oranı yüzde 40. Çorum’da son bir ayda vaka sayısı yarı yarıya azalmış oldu. Yine son bir haftada polikliniklere başvuran hasta sayımızda da yüzde 50 düşüş var. Ordu’da vaka sayımızda yüzde 30, Sinop’ta yüzde 50 düşüş görüyoruz. Tokat’ta ise son bir haftada vaka sayısında yüzde 50’ye yakın düşüş görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Salgınla mücadelede yatak kapasitesi, yoğun bakım imkanları sürecin hayati unsurlarıdır” diyen Koca, “Bugüne kadar Türkiye olarak bir çözümsüzlükle karşı karşıya kalmadık ama biliyoruz ki bazı ülkelerde hastane koridorları salgının çıkmaz sokakları oldu. 6 ilimizde yeni aldığımız kararlarla mevcut imkanlarımızı takviye etmiş durumdayız” ifadelerini kullandı.

Bakan Fahrettin Koca, Türkiye genelindeki hastane doluluk oranları hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye genelinde yatak doluluk oranımız yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 33. Yani bu anlamda bir sorun olmadığını çok rahat söyleyebilirim. Bugüne dek temaslıların yüzde 98,7’sine ulaştık. Altı ilimizin her birinde filyasyondaki gücümüzü daha da artırıyoruz. Önümüzdeki aylarda tedbir amaçlı."

Kaynak: saglik.gov.tr


Yayın Tarihi: 25/09/2020