Bağırsağınız Huzursuz Olabilir


Bağırsağınız Huzursuz Olabilir

Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Uzm. Dr. Hayrullah Öztürk, 3 aydan uzun devam eden karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi belirtiler "huzursuz bağırsak sendromu" olabileceğine dikkat çekti.

Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Uzm. Dr. Hayrullah Öztürk, sindirim sistemini etkileyen en yaygın hastalıklarından biri olan İrritabl Bağırsak Sendromu (Hassas/Huzursuz Bağırsak) hakkında bilgiler vererek tanı ve tedavi sürecine dikkat çekti.

Huzursuz bağırsak sendromu nedir
Uzm. Dr. Hayrullah Öztürk, "Mide bağırsak sisteminin en sık görülen hastalıklarından biri olan İrritabl Bağırsak Sendromu (Hassas/Huzursuz Bağırsak) kalın bağırsak hastalığı olarak bilinse de tüm mide bağırsak sistemini de etkiler.
Dünya genelinde yaygın bir hastalık olup, özellikle gelişmiş ülkelerde sıklıkla görülmektedir. Kadınlarda daha sıktır ve en çok 20-30 yaşları arasında görülmektedir.

Hastalığın başlıca sebepleri
Stres en önemli tetikleyici ve artırıcı unsurdur. Ayrıca enfeksiyonları ve antibiyotik kullanımı da başlatıcı sebep olabilmektedir.
Klinik bulgularda ise; Ağrı (karın ağrısı), Şişkinlik, Kabızlık (ve/veya ishal) olarak belirti verir. Stres ve depresyon da bu hastalığı tetiklediği öngörülmektedir. Bu hastalığın tanısı için bu bulguların 3 aydan uzun devam etmesi gerekmektedir. Ayrıca yaşam kalitesini bozması ve buna sebep olabilecek başka bir hastalık bulunmaması gerekmektedir.

Tedavi süreci
Hassas bağırsak sendromununda tedavi, belirtilerin şiddetini azaltmaya ve tekrarlamasını önlemeye yönelik olarak başarılı olmaktadır. Amaç hastaların günlük yaşamlarını sürdürmeleri ve yaşam kalitelerinin bozulmamasının sağlanmasıdır.
Diyet değişiklikleri ve ilaç tedavileri ile hastalık geriletilebilir ve yarattığı sorunlar hafifletilebilir.
Karında rahatsızlık hissi, düzensiz bağırsak hareketleri, belirgin derecede şişkinlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtiler ile ortaya çıkanlar mutlaka bir uzman doktor gözetiminde tedavilerine başlatılmalıdır" diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 24/08/2020