Azerbaycan’nın Ankara Büyükelçisi OMÜ’de Konferans Verdi


Azerbaycan’nın Ankara Büyükelçisi OMÜ’de Konferans Verdi

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yılı ve Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü Zaferi'nin 100. Yıldönümü sebebiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim,  "Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin 100. Yılı; Azerbaycan - Türkiye İlişkileri ve Bölgesel Güvenlik" konulu bir konferans verdi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, dekanlar, akademisyenler, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“19 Mayıs’ın 100. yılını da beraber kutlayacağız”

Konferansın selamlama konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, anlamlı bir günde bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek  “Büyükelçimizin aramızda olmasından dolayı çok mutluyuz. Bugün kardeş ülke Azerbaycan’ın 100. Kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. İnşallah Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve kurtuluşuna giden yolun ilk adımını attığı Samsun’da, 19 Mayıs 1919’un 100. yılını da hep beraber kutlayacağız.” dedi.

“İki devlet bir milletin beraberliğini güçlendirmek bizlere düşüyor”

Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkisini, sevgiyi en iyi açıklayan sözün, Rahmetli Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in ‘İki devlet, bir millet’ sözü olduğunu paylaşan Rektör Sait Bilgiç şöyle devam etti “Bu sözün gereği olan beraberliği güçlendirmek de bizlere düşüyor. Bu güçlü beraberliğin dünya insanlığına da anlamlı katkıları olacaktır. Bu güç, etrafına da ışık saçacak, insanlık örneği olacaktır. Dünyanın kavgaya, savaşa değil; barışa, insanlığa ihtiyacı var. Buna katkı sağlayacak bu tür beraberlikleri güçlendirmek adına çok çalışmalı, çok güçlenmeliyiz.”

“Türkiye ve Azerbaycan kardeşliği dünya barışına destek verecektir”

Salonda; Türkiye’den, Azerbaycan’dan ve dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda öğrenci bulunduğuna dikkat çeken Rektör Bilgiç “Bu öğrencilerimiz, Üniversitemizde birlik ve beraberlik içerisinde eğitim görerek hem kendi alanlarında iyi yetişmiş hem de bir arada yaşama kültürünü geliştirmiş insanlar olarak dünya kardeşliğine ve geleceğine önemli katkılar sağlayacaklardır. Zalimlerin hakim olduğu ve nice masumların zulme uğradığı dünyada, bu zulmü durduracak, yerine insanlığı etkin kılacak bir güce çok ihtiyaç var. İşte Türkiye ve Azerbaycan kardeşliğinin de buna destek verecek bir kardeşlik olduğunu ifade etmek istiyorum.”  değerlendirmesinde bulundu.

“İki devlet bir millet sadece bir söz değil bir gerçekliktir”

Kurtuluş Savaşının başladığı Samsun’a gelmekten onur duyduğunu belirten Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim “Türkiye’ye ilk atandığımda ilk gittiğim şehir Çanakkale olmuştu. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarının geçtiği yerleri görmek aynı zamanda bizim manevi borcumuzdur. Biz Azeriler de bu savaşlarda hem canlarımızı feda ettik hem de malımızı paylaştık. Kurtuluş Savaşının zor koşullarında Azerbaycan Türkiye’ye altın yardımında bulunmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün borcun miktarını öğrenmek için Azerbaycan yetkililerine yazdığı bir mektup var. Cevap ise kardeşin kardeşe borcu olmaz şeklinde olmuştur. İki devlet, bir millet sadece bir söz değil bir gerçekliktir.” dedi.

“Türkiye’den dünyada örneği olmayan destek gördük”

Türkiye’nin de Azerbaycan’ın bağımsız bir devlet olması için askeri, diplomatik ve ekonomik bakımdan çok büyük destekler verdiğinin altını çizen Büyükelçi Hazar İbrahim “1991’de Azerbaycan tam bağımsız bir devlet olduğunda ilk yanında olan ülke Türkiye oldu. Dünyadaki bütün büyükelçiliklerini Azerbaycan büyükelçileriyle paylaştılar. Dünyada bunun örneği yoktur. Silahlı kuvvetler konusunda da Türkiye’den çok destek gördük. Azerbaycan, silahlı kuvvetlerinin şu anki durumunu Türkiye’ye borçludur.” şeklinde konuştu.

“Azerbaycan’ın Türkiye’ye yatırımı 20 milyar dolar”

Türkiye – Azerbaycan ilişkisinin günümüzdeki durumu ve geleceği hakkında da katılımcıları bilgilendiren Hazar İbrahim, “Türkiye ve Azerbaycan birbirine güç katıyor. Azerbaycan, ekonomik toparlanmasının akabinde Türkiye için de iyi bir yatırımcı ülke haline geldi. Bu yıl sonu için Azerbaycan’ın Türkiye’ye yatırımları 20 milyar doları bulacaktır.” diye konuştu.

“Büyük projeler hayat bulacak”

Çatışma ve savaşın hakim olduğu bir coğrafyada Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkinin bölgede sabitlik ve güvence yarattığına dikkat çeken Hazar İbrahim, Bakü-Ceyhan boru hattı projesi, doğalgaz projeleri gibi hayata geçen projelerin yanında ilişkileri ve ekonomiyi güçlendirecek Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi gibi çok büyük projelerin de hayat bulacağının altını çizdi.

Azerbaycan’ın da Türkiye’nin de dünyada uluslararası adaleti sağlamayı hedeflediğini ve mazlumların arkasında olduğunu vurgulayan İbrahim, “Üniversitenizdeki Azeri ve Türk öğrencilere geçmiş ilişkilerimiz çok güzel ve güçlü olduğunu bir kez daha söylemek istiyorum. Gelecek ilişkilerimizin parlak olması içinse sizlerin rolü çok büyük olacaktır. Size okulunuzda ve hayatınızda başarılar diliyorum ki gelecekteki kardeşliğimiz ve ilişkilerimiz sizler tarafından daha yüksek seviyelere çıksın.” dedi.

Konferansın sonunda katılımcılardan gelen soruları cevaplayan Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim’e Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Üni-Samsunspor atkısı takarak fidan sertifikası takdim etti.

Büyükelçi Hazar İbrahim’in Rektör Sait Bilgiç’e plaket takdimiyle etkinlik sona erdi.


Yayın Tarihi: 16/10/2018