Washington'da Gerçekleştirilen Nükleer Güvenlik Zirvesi Sona Erdi


Washington'da Gerçekleştirilen Nükleer Güvenlik Zirvesi Sona Erdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye’yi temsilen katıldığı ve Washington'da gerçekleştirilen Nükleer Güvenlik Zirvesi sona erdi. Zirve sonrasında yayınlanan sonuç bildirisinde, nükleer silahsızlanma ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına işaret edilerek, "Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun temel sorumluluğu ve merkezi rolünün, küresel nükleer güvenlik mimarisindeki öneminin altını çiziyoruz" denildi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde Washington Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen 4. Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) temsilcileri katıldı.

31 Mart Perşembe akşamı ABD Devlet Başkanı Obama’nın, zirveye katılan devlet liderleri onuruna Beyaz Saray’da verdiği akşam yemeği ile başlayan zirve, 1 Nisan Cuma günü "Nükleer Güvenliğin Geliştirilmesine Yönelik Ulusal Eylemler" başlıklı açılış oturumu devam etti. Liderlerin katıldığı bir çalışma yemeğinin de gerçekleştirildiği zirve, öğleden sonra düzenlenen ikinci ve kapanış oturumu ile sona erdi.

NÜKLEER SİLAHSIZLANMANIN SAĞLANMASI

Zirvenin ardından açıklanan sonuç bildirgesinde, nükleer tehditlerin uluslararası sistem için hala en önemli tehditlerden biri olduğu ve bu tehdide karşı ortak mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı. Nükleer silahsızlanma ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına işaret edilen bildiride, "Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun temel sorumluluğu ve merkezi rolünün, küresel nükleer güvenlik mimarisindeki öneminin altını çiziyoruz" denildi.

Nükleer Güvenlik Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen Nükleer Endüstri Zirvesi’nde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 16 ülkeye “Barış Atomları Ödülü” verildi. Türkiye’nin ödülünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak aldı.

Zirvenin tamamlanmasıyla Washington Kongre Merkezi'nden ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’li kanaat önderleri ile akşam yemeğinde bir araya geleceği Türk Büyükelçiliği Konutu’na geçti.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 01/04/2016