Vize Serbestiyetinin 2018’de Hayata Geçirilmesi, Türkiye-AB İlişkilerine Yeni Bir İvme Kazandıracaktır


Vize Serbestiyetinin 2018’de Hayata Geçirilmesi, Türkiye-AB İlişkilerine Yeni Bir İvme Kazandıracaktır

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, vize serbestiyeti ve Türkiye-AB ilişkileri konusunda, “Biz bu trafiğin Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir ivme kazandırmasını umut ediyor ve bekliyoruz. Vize serbestiyeti ile ilgili bir takım gecikmeler yaşanmış olsa da bugün itibarıyla yeni bir sürecin başladığını ifade edebiliriz. Bizim beklentimiz, karşılanan 72 kriter çerçevesinde bunun kısa sürede hayata geçirilmesi, bu sağlanırsa şüphesiz Türkiye'deki AB algısı da değişecektir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir basın toplantısı düzenledi. Gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, basın mensuplarının sorularını da cevapladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, kamuoyu ile canlı olarak da paylaşılan toplantıda şunları söyledi:

“Bildiğiniz üzere geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımız Vatikan’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı ziyaretinde Sayın Papa Fransuva’ya Kudüs’le ilgili gelişmeler karşısında sergilediği tutumdan duyduğumuz memnuniyeti bizzat kendilerine iletme fırsatı oldu.

Aynı zamanda bildiğiniz gibi Vatikan, Filistin’i 2015’te resmî olarak devlet statüsüyle tanımış idi, bundan dolayı da biz işbirliğimizi devam ettireceğimiz konusunda kendilerine görüşlerimizi ilettik.

Sayın Papa, Sayın Cumhurbaşkanımızı ailesiyle birlikte gerçekten çok sıcak bir şekilde karşıladılar. Bu görüşmede Kudüs’ün yanı sıra Suriye, mülteciler, dünyada yükselen ırkçılık, İslamofobi, Müslüman-Katolik ilişkileri ve diğer konular etraflı bir şekilde ele alındı.

“İTALYA, TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE TAM VE NET DESTEK VERİYOR”

Papa’yla yapılan görüşmenin ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın İtalyan Cumhurbaşkanı Mattarella’yla yine kapsamlı, güzel, hem baş başa bir görüşmesi, ardından da bir çalışma yemeği gerçekleşti. Burada da Türk-İtalyan ilişkilerini kapsamlı bir şekilde ele aldık. Aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Mattarella’yı da Türkiye’ye resmî bir ziyaret yapmak için davet etti. Hemen ardından Sayın Cumhurbaşkanımız, İtalyan Başbakanı Gentiloni’yi kabul etti. Bu görüşmede de ikili ekonomik ilişkiler, savunma sanayi, güvenlik gibi konuların yanı sıra, Suriye, Irak, Libya, Ortadoğu barış süreci konuları etraflı bir şekilde ele alındı. Aynı şekilde burada AB üyelik süreciyle ilgili de gayet yapıcı değerlendirmeler yapıldı.

Bildiğiniz gibi İtalya, Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde Türkiye’nin AB üyeliğine tam ve net destek veren ülkelerin başında gelmektedir. Hangi hükûmet gelirse gelsin bir devlet politikası olarak İtalya’nın tavrı bu konuda hep net olmuştur ve bizim için de hakikaten memnuniyet verici bir durumdur.

“VİZE SERBESTİYETİ, TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNE YENİ BİR İVME KAZANDIRACAKTIR”

Bu vesileyle AB süreciyle ilgili bildiğiniz gibi son birkaç günde de önemli bazı gelişmeler yaşandı, onu da bu vesileyle paylaşmak isterim. Bu sabah AB Bakanımız Sayın Ömer Çelik’in de yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurulduğu şekliyle vize serbestiyeti anlaşmasını gerçekleştirmek için öngörülen 72 kriter tarafımızdan tamamlanmak suretiyle bugün Dışişleri Bakanlığımız tarafından AB makamlarına iletildi. Yine bu çerçevede bildiğiniz gibi Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun AB Başkan Yardımcısı Timmermans’la bir telefon görüşmesi oldu. Bu trafiğin biz özellikle Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir ivme kazandırmasını umut ediyor ve bekliyoruz. Bildiğiniz gibi 18 Mart 2015 yılında yapılan Türkiye-AB mülteci anlaşması çerçevesinde üç önemli maddeden bir tanesi de, bu vize serbestiyetinin hayata geçirilmesiydi. Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen vize sistemine vize almadan serbest dolaşımını sağlayan bir düzenleme yapılması var idi. Bununla ilgili birtakım gecikmeler her ne kadar yaşanmış olsa da bugün itibariyle yeni bir sürecin başladığını ifade edebiliriz. Bizim beklentimiz, bu karşılanan 72 kriter çerçevesinde yapılan resmî görüşmeler ve yazışmalar çerçevesinde bunun en kısa sürede hayata geçirilmesi. Bu sağlanırsa, şüphesiz Türkiye’deki AB algısı da değişecektir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen vize sistemi içerisinde serbest dolaşım hakkına sahip olması, aslında çok daha önceden elde edilmesi gereken bir müktesep hak idi. Fakat çeşitli gerekçelerle bu geciktirildi. Bunun 2018 yılı içerisinde hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi, Türkiye-AB ilişkilerine şüphesiz yeni bir ivme kazandıracaktır.

Yine bu çerçevede bildiğiniz gibi, zannediyorum dün açıkladık ya da evvelsi gün, 26 Mart’ta Varna’da Bulgaristan’ın Dönem Başkanlığında bir Türkiye-AB Zirvesi gerçekleşecek ve bu zirveye de Sayın Cumhurbaşkanımız katılacaklar. Bulgaristan makamlarının bu konuda sergilediği yapıcı ve olumlu tutumdan da duyduğumuz memnuniyeti bu vesileyle ifade etmek ve kendilerine teşekkürlerimizi iletmek isteriz.

Bu zirveyi de biz çok önemsiyoruz, daha önce de bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız da çeşitli vesilelerle ifade etmişlerdi; bu zirveler Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde çok önemli bir fonksiyona sahip idi. Fakat birtakım siyasi gerekçelerle bu zirvelere son verilmişti. Fakat şimdi tekrar bu zirvenin gerçekleşmesi yine bu vize serbestiyeti anlaşmasıyla birlikte 2018’de Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir ivmenin kazanılmasına şüphesiz önemli katkılar sağlayacaktır. Bu da, aslında Türkiye’nin izlediği 360 derece dış politika perspektifinin önemli tezahürlerinden birisi olarak görülmektedir. Çünkü bildiğiniz gibi zaman zaman Türkiye’nin sadece belli bir bölgeye yoğunlaştığı, belli bir ittifak sistemine yöneldiği şeklinde birtakım değerlendirmeler yapılıyor. Son İtalya ziyaretinin, bunların pek de aslının ve temelinin olmadığını göstermesi ve AB perspektifi, açısından da önem arz ettiğini ifade etmek isterim.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 08/02/2018