Türkiye’den MEDICA Fuarına 138 Firma İle Rekor Katılım


Türkiye’den MEDICA Fuarına 138 Firma İle Rekor Katılım

Kimya sektörünün global pazarlarda lider olması hedefiyle çeşitli organizasyonlar düzenleyen İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), 13-16 Kasım 2017 tarihleri arasında Almanya Düsseldorf’da gerçekleştirilen dünyanın en büyük tıp fuarı Medica’ya dokuzuncu kez milli katılım organizasyonu gerçekleştirdi. Fuara 38’i İKMİB milli katılımda yer almak üzere Türkiye’den 138 firma ile rekor katılım sağlandı.

Kimyevi maddelerin ve mamullerinin ihracatının artışı ve yurtdışına pazarlanmasında stratejik çalışmalar yürüten İKMİB, 9 yıldan bu yana gerçekleştirdiği milli katılım organizasyonu ile dünyanın en büyük sağlık ve medikal ürünler fuarı olan Medica 2017 Fuarı’nda yerini aldı. Almanya Düsseldorf’da 13-16 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen fuara bu yıl 138 Türk medikal firması katıldı. Yerli ve yabancı toplamda 117 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda Türk medikal firmaları tek kullanımlık medikal ürünler, tıbbi cihazlar, ortopedik gereçler, kişisel bakım ve sağlık ürünleri, hastane ekipmanları ve mobilyaların da aralarında olduğu farklı ürün gruplarını sergileyerek Türkiye’nin tanıtımını yaptı.

2009 yılındaki ilk organizasyonuyla sadece 10 firma ile Medica Fuarı’nda yer alan İKMİB, bu yıl 38 firmayla Medica fuarına katıldı.

Medikal sektöründe Türkiye algısını yükseltmeyi ve ülkenin bu alanda ‘iyi’ olduğunu göstermeyi hedefleyen İKMİB, milli katılım organizasyonunu Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve desteği ile gerçekleştiriyor. Fuara katılan firmaların stand konstrüksiyonu, ürünlerinin nakliyesi, internet hizmeti ve tanıtım faaliyetleri milli katılım organizasyonu çerçevesinde firmalara destek kapsamında sunuluyor.

“Kimya sanayi son 10 yılda hızla büyüdü”

Türkiye ekonomisinin kilit öneme sahip sektörlerinden kimya sanayinin plastikten kozmetiğe, ilaçtan boyaya tüm alt sektörleriyle son 10 yılda hızla büyüdüğünü vurgulayan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, “2009 yılından bu yana gerçekleştirilen medikal sektöründeki ihracat rakamlarına baktığımızda toplam ihracatımızın 180 milyon dolardan 500 milyon dolarlara ulaştığını görüyoruz. 2016 yılı sektör ihracatı 511 milyon 611 bin dolar iken bu yılki on aylık ihracat ise 417 milyon 568 bin dolar. 2016 yılında en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler ise sırasıyla Almanya, Çin, Irak, Hollanda, Fransa, Azerbaycan, Suriye, İtalya, KKTC ve ABD olarak yer alıyor. Çin ve ABD’ye olan ihracatın 2009 yılından bu yana oransal olarak ciddi şekilde artmış olduğunu görüyoruz” dedi.

“Türkiye için medikal sektör çok stratejik ve önemli bir yere sahip”

İKMİB olarak 1991 yılından bu yana, ihracat operasyonları konusunda yaklaşık 5 bin üyeye hizmet verdiklerini açıklayan Murat Akyüz, “Ortadoğu’dan Asya’ya, ABD’den Avrupa’ya kadar kozmetik, sağlık, boya ve plastik sektörlerinin en önemli fuarlarında hem ülkemizi hem de alt sektörlerimizi tanıtıyoruz. Türkiye için medikal sektör çok stratejik ve önemli bir yere sahip. Türk medikal sektörü, 2,5 milyar dolar seviyesine ulaşan pazar büyüklüğü ve taşıdığı ihracat potansiyeli ile kimya sektörümüzün yüksek katma değer yaratan sanayilerinin başında geliyor. Sağlık ve yaşam kalitesini direkt etkileyen bir sektör olması da stratejik önemini ortaya koyuyor. Bu alanda Avrupa’da gerçekleştirilen en prestijli fuar olan Medica Fuarı da Türk medikal sektörünün gelişimi, yeni iş bağlantılar kurmaları ve ihracatlarını arttırmaları açısından büyük önem taşıyor.

Firmalarımızın dünyanın en önemli medikal fuarında mutlaka olması gerektiğine inanıyoruz ve firmalarımızı bu konuda teşvik ediyoruz. Fuarlar rakipleri ve neler yaptıklarını görmek, gelişmekte olan pazarlara açılmak için büyük bir fırsat yaratıyor. Ayrıca firmalarımız farklı ürün gruplarını sergileme fırsatı elde ediyor. Böylelikle ihracat performanslarını artırarak, yeni bağlantılar kurabiliyorlar. Yeni pazarlara erişme ve yeni müşterilerle buluşma noktası olan Medica, bizim için bir yol gösterici konumundadır” değerlendirmesini yaptı.

Yapılan tanıtım çalışmaları

Medica fuarına katılım organizasyonuna ilişkin yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Akyüz, “Medica fuarı esnasında ziyaretçiler, fuar girişinden firmalarımızın standlarına kadar bütün alanlarda Türkiye milli katılımının ve firmalarımızın tanıtımlarını görüp ve bize ulaşabiliyor. Bu durum bizim göğsümüzü kabartıyor. Bu yıl, fuar alanındaki billboardlar ve servis otobüslerinin yanı sıra Türk Hava Yolları’nın ve Lufthansa Hava Yolları’nın uçak içi dergilerine ilan verildi. Aynı zamanda Medica katılımcısı firmalarımıza yönelik www.turkish-medicals.org web sitesi hazırlandı ve bu sitenin tanıtımı için Google Adwords’e reklam verildi” dedi.


Yayın Tarihi: 14/11/2017