Sosyal Medya Ve Terör


Sosyal Medya Ve Terör

Son yaşanan olaylardan sonra yeniden gündeme gelen sosyal medya hesaplarındaki terör korkusu gizemli bir hal almaya başladı. Sosyal medya siteleri güvenlik önlemlerini kendilerince almış durumda ancak, kullanıcılar bu güvenlik önlemlerinden ne kadar haberdar?

Son günlerde gözlemlediğim kadarıyla sosyal medya kullanıcıları güvenlik konusunda endişeli. Bu endişeyi duvarlarında paylaştıkları tedbir amaçlı yazılardan anlayabiliyoruz.

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Bir web sitesini kullanırken güvenlik önlemlerinizi kendiniz almalısınız. Hiçbir web site sahibi kullanıcılarını 100% bir güvenlik garantisi vermez. Bu demek değildir ki sosyal medya siteleri güvenli değil. Bu tamamen bizim sosyal medya sitelerini kullanabilme becerimize dayalı bir etkendir. Özetlemek gerekirse kendi güvenlik önlemimizi kendimiz almalıyız. Sosyal medya siteleri bize bu önlemleri alabilmemiz için gerekli altyapıyı hazırlamış durumda. Bize düşen bu altyapıyı iyi tanıyıp güvenlik açıklarımızı bulmak ve tedbirimizi almak.

Sosyal medya, kitleleri harekete geçirmek ve kitleler üzerinde oyunlar kurmak için son derece uygun bir altyapıya sahip. Paylaştığınız bir yazı anında milyonlara ulaşabiliyor. Durum böyle olunca elbette ki terör örgütleri bu durumu kullanmak isteyeceklerdir. Sosyal medya altyapısını iyi bilen terör örgütleri bizim hesaplarımızı kullanabilecekleri gibi kendi hesapları üzerinden de işlem yapabilirler.

Şunu kesinlikle ifade etmek istiyorum. Sosyal medya hesabımıza kullanıcı adımız ve şifremiz olmadan giriş yapılarak, bizim adımıza bir paylaşımda bulunulması mümkün değildir. Bu demek oluyor ki öncelikle yapmamız gereken şey, kullanıcı bilgilerimizin güvenliğini almak.

Sosyal medya güvenliği

Sosyla medya hesabımızın güvenliği için yapmamız gereken bir takım basit ve etkili önlemler mevcut. Bunları kısaca belirtelim.

  • Kullanıcı adı ve şifre güvenliği
  • Duvarımızda paylaşım yapacak olanların kısıtlanması
  • Giriş uyarıları (Hesabımıza girenleri bize bildiren sistem)
  • Giriş onayları (Hesabımıza giriş yapmadan onay alınması)
  • Güvenilir kişiler listesi (Hesabımız çalınırsa şifre değiştirme için)

Yukarda belirttiğimiz ayarlara https://www.facebook.com/settings?tab=security adresinden ulaşmanız mümkündür. Buradaki ayarları eksiksiz yaptığınızda sosyal medya hesabınızın ele geçirilmesi ve sizden izinsiz kullanımı kesinlikle söz konusu değildir.

Şifre güvenliği

Sosyal medya şifremizin güvenli olması en çok dikkat etmemiz gereken konudur. Şifremizi belirlerken en az 8 karakter, harfler, "?, @, !, #, %, +, -, *, %" gibi simgelerden oluşması gerekmektedir. Şifre oluştururken yapılan klasik hatalardan dolayı saldırganların denedikleri parola!lar vardır. Bu parolalar şunlardır.

  • Kişisel bilgiler gibi kolay tahmin edilebilecek bilgiler parola olarak kullanılmamalıdır.
    (Örneğin doğum tarihiniz, çocuğunuzun adı, soyadınız, .... gibi)
  • Sözlükte bulunabilen kelimeler parola olarak kullanılmamalıdır.
  • Çoğu kişinin kullanabildiği aynı veya çok benzer yöntem ile geliştirilmiş parolalar kullanılmamalıdır.

Bu tür parola kullanmamanız gerekmektedir. Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir konuda internet bilginiz olmadığından dolayı bir başkasına açtırdığınız sosyal medya hesaplarıdır. Bu hesaplar genellikle basit güvenlik tedbirleriyle alınmış olup daha sonra değiştirirsin denilerek açılan hesaplardır. Böyle bir hesap kullanıyorsanız derhal güvenlik ayarlarınızı kontrol ederek değiştirmelisiniz.

Casus yazılımlar ile şifre çalınması

Sosyal medya hesaplarımızı bilgisayardan çok cep telefonlarımızdan kullanıyoruz. Bu durum sosyal medya hırsızlarının ilk hedefidir. Cep telefonunuza yüklediğiniz uygulamaların, oyunların izinlerini çok iyi denetlemeniz gerekiyor. Birçok program telefonunuzdaki şifreleri alabilecek düzeyde açıklara sahiptir.

Extra güvenlik tedbirleri

Şunu belirtmekte fayda var. Sosyal medyada birçok kez karşılaştığımız facebook'a uyarı, ikaz gibi yazılar yer almaktadır. Bu yazılar sosyal medya sahiplerini bağlayıcı nitelikte değildir. Paylaşmış olduğunuz bu yazılara güvenerek asıl alınması gereken tedbirleri almaktan vazgeçmeniz büyük bir hata olur.

Sahte profiller

Adınız ve resminiz kullanılarak zaman zaman sahte profiliniz oluşturulabilir. Böyle bir durumda derhal bu hesabın sahte bir hesap olduğunu kullandığınız sosyal medya sitesine bildirmeniz gerekir. Bu bildirimin yanı sıra arkadaşlarınıza önceden yeni bir hesap açmayacağınızı, sizden gelecek arkadaşlık isteklerine, sizden teyit almadan olumlu cevap vermemelerini isteyebilirsiniz.

İhbar

Sosyal medya hesabınızdaki izinsiz kullanımları veya diğer hesaplardaki yasal olmayan paylaşımları emniyet ihbar hatlarına bildirmeniz gerekmektedir.

Terörsüz sosyal paylaşımlar temennisi ile esen kalın.

 


Yayın Tarihi: 18/07/2016