Şehir Hastaneleri Ülkemize Sağlık Alanında Sınıf Atlatıyor


Şehir Hastaneleri Ülkemize Sağlık Alanında Sınıf Atlatıyor

Mersin Şehir Hastanesi ve yapımı tamamlanan kamu yatırımlarının toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin hem sistem, hem kalite olarak Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünyanın her yerinden katbekat üstün olduğunu bilmenizi istiyorum” dedi.

“MERSİN'İ BİRLİĞİMİZİN, BERABERLİĞİMİZİN SEMBOLÜ OLARAK GÖRÜYORUM”

Sırtını Toroslara dayayan, yüzünü Akdeniz'e çeviren Mersin iyi, huzurlu, mutlu oldukça Türkiye’nin de güçlü olacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her kökenden, inançtan, meşrepten insanı bağrında barındıran Mersin'i birliğimizin, beraberliğimizin, kardeşliğimizin sembolü olarak görüyorum” dedi.

Mersin'e tüm farklılıkları ve zenginlikleriyle birlikte sahip çıktıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece gönül dünyalarında değil, yatırımlarda da Mersin'e öncelik verdiklerine dikkat çekti.

Toplam yatırım bedeli 1 milyar 100 milyon lira olan 19 ayrı eser ve hizmetin açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yatırımların her biri elbette önemli ancak bir tanesi var ki ülkemiz için yeni bir dönemin başlangıcını ifade ediyor. Evet, Mersin Şehir Hastanesi'nden bahsediyorum, dertli olduğum, âşık olduğum, 'Bunu muhakkak gerçekleştirmemiz gerekir’ dediğim bir projeden bahsediyorum. Bu yola çıktığımız zaman, partimizi kurduğumuz zaman, belediye başkanlığım döneminde dünyayı dolaşırken edindiğim bir projeydi bu ve 'O kabiliyeti ülkemize ne zaman kazandıracağız' diye hep bunun derdi, aşkı içerisindeydik. Arkadaşlarımla hep bunun hasbihâlini yapardık ve hamdolsun şimdi Mersin'de bunu gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyiz” diye konuştu. Vatandaşların “Tarsus seninle gurur duyuyor” tezahüratı üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz de sizlerle gurur duyuyoruz” karşılığını verdi.

Yozgat Şehir Hastanesi'nin geçen haftalarda fiilen hizmete girdiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek günlerde resmî açılışını gerçekleştireceklerini bildirdi.

“BİRİLERİ LAF, BİZ İSE İŞ ÜRETİRİZ”

Kısa bir süre içerisinde Isparta Şehir Hastanesi'nin de açılışının yapılacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böylece sözleşmesi imzalanmış olan 21 hastanemizden üçünü 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde ardı ardına açmış oluyoruz. Ülkemize hayırlı olsun, milletimize hayırlı olsun, birileri laf üretir, biz ise iş üretiriz, iş” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana, Kayseri, Ankara Bilkent ve Manisa şehir hastanelerinin de diğer hastaneleri izleyeceğinin altını çizdi.

Amaçlarının şehir hastanelerinin tamamını, 30 büyükşehir başta olmak üzere 2020 yılına kadar hizmete almak olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi şu dev hastaneyi görüyorsunuz değil mi? Bu hastaneye girdiğiniz zaman, Allah'ın izniyle içeride moderniteyi göreceksiniz, içeride modern bakımı göreceksiniz ve burada insan olduğunuzu hatırlayacaksınız. 'Devletim bana sahip çıkıyor' diyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

“TEK BİR KAMPÜS İÇİNDE TÜM SAĞLIK SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞTURULACAK”

Kanuni Sultan Süleyman'ın “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözlerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte şu anda devletimiz, hükûmetimiz kendi vatandaşı için bunu söylüyor, 'Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.' Şimdi diğer hastane projeleriyle birlikte değerlendirdiğimizde 2023 yılında tamamı da nitelikli olmak üzere 10 bin kişiye 32 yatak hedefine inşallah ulaşmış olacağız. Bu bir rekordur, bu projenin amacı tek bir kampüsün içinde vatandaşlarımızın tüm sağlık sorunlarının en kaliteli hizmetle çözüme kavuşturulmuş olmasıdır. Hastanelerimizin hepsi de hem şifa arayan vatandaşlarımız hem de refakatçileri için 5 yıldızlı konfordadır. Helikopter pistinden otoparklarına, binalarından cihazlarına, enerji sisteminden otomasyonuna kadar her konuda en üst standartta tasarlanan hastanelerimiz ülkemize sağlık alanında bir sınıf atlatıyor, sınıf” dedi.

Bugün açılışı yapılan Mersin Şehir Hastanesi’nin 232 bin metrekarelik alan üzerinde, 375 bin metrekare kapalı alana sahip iftihar verici bir tesis olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hastanede her biri 33 metrekarelik, içinde banyosu, tuvaleti, hasta yatağı, refakatçi kanepesi, televizyonu, buzdolabı, gerekli tıbbi cihazları bulunan 502 tek kişilik oda bulunduğunu aktardı.

“BU HASTANE KUYRUK SİSTEMİNE SON VERECEK”

Geçmişte, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Sosyal Sigortalar Kurumu’nun başında olduğu zamanı hatırladığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sağlam girersiniz, hastaneden ne yazık ki sakat çıkarsınız. O günleri hatırlıyorum. Affedersiniz ne banyo ne tuvalet. Bunların olmadığı günleri hatırlıyorum. Çünkü bunların zihniyeti kirli. İşte buyurun şimdi hastane mi görmek istiyorsun, gel Mersin'e. Mersin Şehir Hastanesini gör, git Yozgat'a onu gör, git 81 vilayete hepsini gör. Şu anda burada 40 metrekarelik 252 adedi çift kişilik odalar var. 65 metrekarelik 21 adet süit oda olmak üzere hastanemiz bu şekilde modern bir proje. Toplamda kaç yatak? Az önce de ifade edildi, bin 300 yatak var, hamdolsun. Yine hastanemizin 51 ameliyathanesi var, 210 yoğun bakım ünitesi var; bunlar yoktu, bu bir ilk. 230 polikliniği var. Öyle kuyruklarda filan sizleri inşallah sağlık sistemimiz bu reformla bekletmeyecek. Çünkü bu hastane kuyruk sisteme son veren bir hastanedir. En ileri teşhis ve tedavi teknolojilerine sahip cihazları, gelişmiş laboratuvarları ile vatandaşlarımıza hizmet verecektir. Aynı şekilde şuranın altında 4 bin araçlık otopark var. Bin 200 güvenlik kamerası var dışarısıyla beraber. 13 yemekhane, 3 restoran, kablosuz internet, mescitler; hastanemiz herkesi memnun edecek bir altyapıya sahip. Mersin Şehir Hastanemizle birlikte, Gülnar ve Mut devlet hastanelerini de hizmete açıyoruz. Bu üç hastanemizin yatırım bedeli 716 milyon liradır” dedi.

“SAĞLAM GİRENİN HASTA ÇIKTIĞI BİR SAĞLIK DÜZENİ VARDI”

Şehir hastanesinin Mersin'e, bölgeye ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Diğer açılışlara bugün ayrıca girmeyeceğim, onları zaten arkadaşlarım da ifade ettiler ama toplamda 1 milyar 100 milyon liralık bugün açılış yapıyoruz. Ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin hem sistem, hem kalite olarak Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünyanın her yerinden katbekat üstün olduğunu bilmenizi istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Doktor, hemşire ve sağlık memurlarıyla ilgili eksikliklerin giderildikten sonra, dünyanın buraya akacağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Çünkü biz devleti bir sağlıklı nefese feda eden anlayışın öncüleriyiz. Bu adımlar atılırken, birileri bu atılan adımların farkında olmayabilir. Varsın olmasın. Şu anda görevimizi yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Şimdi gelirken konutları görüyorsunuz değil mi, TOKİ'nin konutları. Niye? İstiyoruz ki benim halkım, vatandaşım modern konutlar içerisinde insanca yaşamanın erdemine erişsin. Bakınız Amerika'da eski Başkan Obama bizde sağlık sisteminin çok küçük bir parçası sayılabilecek reformu hayata geçirmeye çalıştı ama başaramadı. Biz başardık. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışıyla hareket ederek ülkemizde her alanda olduğu gibi sağlık alanında da işte böyle bir sistemi inşa ettik. Yaşı özellikle şöyle 40’ın üzerinde olanlar eski Türkiye’yi, o dönemin hastanelerini, kıt imkânlarını çok iyi bilirler. Hastane bulsanız doktor bulamazdınız, doktor bulsanız cihaz bulamazdınız. Bir yıl sonraya röntgen. İlaç alamazsınız. Doktor beş ilaç yazar ikisi var üçü yok. İlaç bulsanız para bulamazdınız. Velhasıl bırakın tedavi olmayı sağlam girenin hasta çıktığı bir sağlık düzeni vardı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hazır mıyız Mersin? Diliniz dert görmesin, üç sefer 'Evet' dediniz ama üç sefer 'Evet' yetmez. Alıştınız, alıştırdınız, maşallah. Hazır mıyız? Ya Allah, Bismillah" diyerek Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ve diğer konuklarla açılışı gerçekleştirdi. Açılışın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin Şehir Hastanesi’ni gezdi.

Törene, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile milletvekilleri ve çok sayıda yabancı konuk da katıldı.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 03/02/2017