Parkinson Hastalığında Zamana Karşı Hareket Edin


Parkinson Hastalığında Zamana Karşı Hareket Edin

Parkinson hastalığı mevcut tedavi yöntemleri ile semptomları iyileştirebildiği nörodejeneratif bir hastalıktır. Toplumsal farkındalığı artırmak adına her yıl 11 Nisan tüm dünyada Dünya Parkinson Hastalığı Günü olarak kabul edilmiştir . VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Ömer Faruk Akkaya parkinson hastalığı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson, beyindeki dopaminin eksikliği ile ortaya çıkan nörolojik bir rahatsızlıktır. Yaşın ilerlemesiyle  artan çevresel ve kalıtsal nedenlere bağlı  dopamin salgılayan hücrelerin azalmasından kaynaklanan  hastalık, hareketlerin yavaşlaması ya da azalması, kas sertliğinin artması ile  karakterize hareket bozukluğu, el ve ayaklarda titreme ve yürüme güçlüğü ile karşımıza çıkmaktadır.

Parkinson Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Yavaş ilerleyici nörodejeneratif (beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden) bir beyin hastalığı olan Parkinson’un tanısı, klinik bulgular ile konmaktadır. Hastanın şikayetlerinin dinlenmesi ve  nörolojik muayene ile tanısı konmaktadır .

Parkinson’un Temel Belirtileri Nelerdir?

Hastalık belirtileri arasında  yürümenin yavaşlaması, bir elde başlayan titreme ya da  yavaşlama, ağırlaşma  , vücudun öne doğru eğilmesi, yürürken bir elin sallanmaması, koku  alma güçlüğü ,kabızlık  bulunmaktadır. Bu klinik bulgular, vücudun bir yerinde başlayarak yavaş ve sinsi şekilde ilerleyip tüm vücuda yayılmaktadır.

Parkinson Hastalığı Kimlerde Daha Sık Görülmektedir?

Genellikle orta ve ileri yaşın hastalığı olan Parkinson Hastalığı, ortalama 50-60’lı yaşlarda görülmektedir. Sinsi başlayıp yavaş ilerleyen Parkinson, genç yaşlarda da başlayabilmektedir. Yapılan çalışmalarda Parkinson’un kadınlara oranla erkeklerde daha sık görüldüğü ortaya çıkmıştır.

Parkinson Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Beyinde azalan dopamine bağlı gelişen bu hastalıkta ilaç tedavisi ile bu maddenin yerine konması sağlanarak hastalığın seyri iyileştirilmiş ve hastaların yaşam beklentisi uzatılmıştır. Kişinin bu hastalıkta duruş, yürüyüş ve dengesini korumasının en iyi yolu egzersiz ve hareket etmektir. Egzersiz yapan hastaların yapmayanlara oranla denge ve hareketlerinde gözle görülen farklılıklar olmuştur.

Parkinson Tedavisinde Cerrahi Müdahale Uygulanabilir mi?

Son yıllarda Parkinson’da cerrahi tedavi, önemini iyice artırmıştır. Medikal tedaviye yanıt alınamaması, ilacın etki süresinin çok azalması ya da yan etkilerden kaynaklı yeterli medikal tedavinin verilemediği durumlarda cerrahi müdahale değerlendirilmelidir. Hastalar, beyin pili ameliyatı ile zaman geri alınarak hastalıktan önceki yaşantılarına kavuşmaktadır.


Yayın Tarihi: 09/04/2018