Ordulu Kadın Çiftçiler Eğitilecek


Ordulu Kadın Çiftçiler Eğitilecek

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi işbirliğiyle Ordu’da kurulan Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile Fransa Tarım bakanlığı’nın başlattığı kırsalda yaşayan kadınlara yönelik toplumsal kalkınma projesinde Ordu pilot il olarak belirlendi.

Kırsalda yaşayan kadınlara yönelik toplumsal kalkınma projesi kapsamında Ordu’da yürütülecek çalışmalarla ilgili Bahçeşehir Koleji’nde bir tanıtım toplantısı düzenlendi.

Bahçeşehir Koleji Konferans Salonu’nda yapılan tanıtım toplantısına, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç.Dr. Naciye Selin Şenocak, Bahçeşehir Koleji Müdürü Dilek Eminoğlu ile Ordulu çiftçi kadınlar katıldı.

Yapılacak çalışmalarla ilgili bir sunum yapan Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç.Dr. Naciye Selin Şenocak, ”Fransa, coğrafi iklim ve toprak yapısı olarak Türkiye ile benzer özelliklere sahip bir ülke. Avrupa'nın tarımsal inovatif kalkınma, mesleki eğitim, bilgi ve teknoloji transferi konusunda Avrupa'da lider bir ülke. Türkiye ile stratejik ortaklığı olmasından dolayı Fransa ile işbirliği geliştirdik" diye konuştu

Şenocak, ”Kalkınma projesi kapsamında Ordulu çiftçi kadınlar eğitilecek. Kadınlara spesifik bir eğitim verilmesi gerektiğini tespit ettik. Ekim ayında tarımsal teknik alanda eğitim vermeye başlayacağız. Onlara markalaşmayı da öğreteceğiz. Fransa ve Türkiye'nin tarımsal inovasyon konusunda başarılı üniversitelerinin ortaklığıyla, Karadeniz'in coğrafi yapısına uygun, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi konusunda eğitimler verilecek. Ordu’da Bahçeşehir Koleji bizlere bu imkanı sağlayacak” şeklinde konuştu.

Vali İrfan Balkanlıoğlu ise yaptığı konuşmada, ”Çok güzel bir çalışma. Kadınlarımızı üretici konumuna getirme, elinin ve  emeğinin verdiği değerleri pazarlayabilme açısından son derece önemli. Üretilenlerin çoğu gıda maddesi olacak. Natürel ürünleri pazarlara sunulurken, aile ekonomisine de  katkıda bulunulmuş olacak. Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği  ve Fransa Tarım Bakanlığının desteği ile dernek kuruldu. Bahçeşehir Koleji de eğitim desteği veriyor. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Altınordu Belediye Başkanlığımıza da verdikleri destek için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Vali Balkanlıoğlu, ”Yaşadığımız süre içinde  beslenmek, gıda almak zorundayız. Günümüzde insanlar genetiğine müdahale edilmemiş  gıdaları  tercih ediyor. İnsanlar sağlığını düşünüyor” diyerek pazarlamanın önemli olduğuna vurgu yaptı ve  destek olan herkese teşekkür etti.

Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş ise konuşmasında, projenin önemine vurgu yaparak, ”Evde üreterek emeğe dönüştürüp emeği de paraya dönüştürüp katkılar sunabilmek gerçekten çok önemli. Bizler de bünyemizde daha önce yaptığımız bir çalışmayla 400’ün üzerinde hanımefendiye evde üretimle ve el sanatlarıyla  küçük küçük krediler  verdik. Bu kredilerin geri dönüşü oluyor. Daha sonra buna  takviyeler de  yaptık. Bir hareketlilik sağlamaya çalışıyoruz. Evde üreterek emeğe dönüştürüp emeği de paraya dönüştürüp katkılar sunabilmek gerçekten çok önemli. Altınordu Belediyesi olarak gereken desteği veriyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından, Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç.Dr. Naciye Selin Şenocak, hem Ordu turizmine yaptığı katkılar, hem de Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ne desteklerinden dolayı Vali İrfan Balkanlıoğlu’na bir teşekkür plaketi takdim etti.


Yayın Tarihi: 23/02/2016