Okulda Başarı İçin Çocuklar Bu Besinleri Tüketmeli


Okulda Başarı İçin Çocuklar Bu Besinleri Tüketmeli

Okulların açılmasıyla yeni bir öğretim dönemi de başlıyor. Çocuklar bu yeni dönemde daha başarılı olmak için bedensel ve zihinsel gelişimlerini destekleyen sağlıklı bir beslenme çantasına ihtiyaç duyuyor.

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı çocukların bedensel ve zihinsel gelişimini destekleyen besinler hakkında bilgi verdi.

Günde 3-4 ceviz dikkat dağınıklığını engeller

Yaz döneminde bol bol dinlenen çocukların derslere yoğunlaşma vakti geldi. Bu dönemde derslere gereken dikkatin verilmesi ve hafızanın kuvvetlenmesi için bazı besinlerden destek almak doğru olacaktır. Bu besinlerin başında ise ceviz gelmektedir. Mineral, protein, vitamin ve yağ açısından oldukça zengin olan ceviz, çocukların okul döneminde dikkat sürelerini daha uzun tutmasına yardımcı olur. Çocuklar günde 3-4 adet ceviz tüketebilir.

Üzüm bilişsel performansı destekliyor

Üzüm, beyin için yaratılmış bir besindir. Beyin ve sinir mekanizmasını destekleyen üzüm, antioksidan etkisi ile beyin gelişimine yardımcıdır. Çocuklar, günde bir salkım kadar üzümü ara öğünlerinde ya da kahvaltı sonrasında tüketilebilirler. Kimi zaman çocuklara derslerde enerjik olmaları için şeker, çikolata gibi gıdalar verilir. Bu tür şekerler, çocuğun kan şekerinin hızla yükselmesine ve sonra hızla düşmesine yol açar. Bu durum da çocukta uyku hali ve konsantrasyon kaybı yaratabilir. Şeker, çikolata gibi gıdalar yerine çocuklara üzüm verilmesi daha doğru olacaktır. Üzüm, içeriğinde yer alan demir ile çocukların bilişsel performansını önemli ölçüde desteklemektedir.

Problem çözme yeteneğini yumurta ile artırın

Okul çağındaki çocuklar, büyüme ve gelişme dönemindedir. Çocukların bu dönemde sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlayabilmeleri için doğru besinlere ihtiyaçları vardır. Bunun için kahvaltı öğününde mutlaka yumurtaya yer verilmelidir. Yumurtanın içerisinde yer alan ve beyin gelişimini destekleyen kolin maddesi oldukça önemlidir. Her sabah 1 adet yumurtanın tüketilmesi zekanın kuvvetlenmesi ve problem çözme yetisinin artması için gereklidir. Anne sütüne yakın tek protein sayılan yumurtanın gün içerisinde çocuklara tükettirilmesi oldukça önemlidir.

Yaban mersini hafızayı güçlendiriyor

Özellikle antioksidan etkisi ve lif içeriği ile okul çocuklarının her gün 2 adet tüketebileceği yaban mersini zekâ gelişimine katkı sağlamaktadır. Düzenli tüketilen yaban mersini çocuğun öğrenme kapasitesini arttırabilmektedir. A,B,C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi en önemli besin öğelerini içeren yaban mersini ayrıca sözel hafızayı da güçlendirmektedir.

Hızlı ezber için bir tatlı kaşığı fıstık ezmesi

Fıstık ezmesi, içerdiği B vitaminleri ile çocuklarda hafızayı destekleyerek ezber yeteneğinin hızlanmasını sağlayabilmektedir. Beynin odaklanması için gerekli olan B6 vitamininden oldukça zengin olan fıstık ezmesi, sabah kahvaltılarında 1 tatlı kaşığı kadar tüketilebilir. Tadı çocuklar tarafından çok sevilen fıstık ezmesinin organik olması önemlidir. Çocuğun herhangi bir alerjisinin olmamasına da dikkat edilmelidir.

Zekâ gelişiminin anahtarı balıkta

Balık, beyin hücrelerinin gelişimi için oldukça önemli bir besindir. Okul dönemindeki çocukların da bol balık tüketmesi gerekir. Öğretim dönemi ile aynı zamanda başlayan balık sezonu da bu konuda önemli bir avantaj sağlamaktadır. Bu dönemde çocuklar haftada 3 kez ızgara ya da fırın yöntemleri ile pişirilmiş olan balığı tüketebilir. Balık, beyin hücre gelişimini destekleyen omega 3-6, iyot ve protein açısından oldukça zengindir. Özellikle sardalya yüksek oranda omega 3 içermektedir. Balık, çocuklarda matematik ve okuma-yazma becerisi gibi bilişsel performansları artırmaktadır. Yapılan birçok araştırma düzenli balık tüketimi yapan çocukların IQ puanlarının balık tüketmeyen çocuklara göre daha yüksek olduğunu göstermektedir.


Yayın Tarihi: 12/09/2017