Mimarlık Öğrencileri Yeşil Binaları Konuştu


Mimarlık Öğrencileri Yeşil Binaları Konuştu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi “Yeşil Binalar” konulu seminer düzenledi. OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen semineri Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK ) Genel Sekreteri Engin Işıltan verdi. Seminere Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri katıldı.

“Amaç çevreye duyarlı binalar yapmak”

Konuşmasına “Neden yeşil bina yapıyoruz? Neden ekolojik yapı bu kadar önemli bugün? Sizinle bu sorulara cevap arayacağız” diyerek başlayan Engin Işıltan, ÇEDBİK olarak amaçlarının çevreye duyarlı ve çevreye destek olan binalar yapmak olduğunu söyledi. Bunun için insanlar üzerinde farkındalık yaratmaya çalıştıklarını kaydeden Işıltan, yapılan yeşil binaları sertifikalı bir sisteme oturtmaya çalıştıklarını söyledi.

Işıltan, “ Yeşil binaları, belli standartlara uyarak tasarlandığı ve yapıldığı için yaşayanlara ve çevreye standart binalardan daha az zarar veren ve kullanıcılara sağlıklı, konforlu yaşam ortamları sunan tasarım ve inşaat pratiği olarak tanımlayabiliriz. Bu binaların 6 ana özelliği var. Atık yönetimi, iç hava kalitesi, su yönetimi, malzeme kullanımı, enerji verimliliği, arazi planlaması.” dedi.

“Betonlaşma daha da artacak”

Doğal kaynaklara olan ihtiyacın ve talebin artacağını kaydeden Işıltan, “Bugün dünya nüfusumuz 7 milyar. 2050 yılında 9 milyar olacağız. Nüfusun yüzde 70’i şehirlerde olacak. Dünyanın kendini yenileme kapasitesi sınırlı. Betonlaşma daha da artacak. Önlem almazsak bize yetmeyecek kaynaklar yüzünden birbirimizi yiyeceğiz. Bu yüzden öyle binalar yapmalıyız ki hem ekolojiye hem insanlara faydalı olmalı hem de bizden sonraki nesiller de orada rahatça yaşamalı.” diye konuştu.

Bu çalışmalar sırasında üniversiteler, sektör ve kamu kuruluşlarıyla iş birliği içinde olduklarını belirten Işıltan, aynı zamanda insanlığın ortak aklına, Türk yapı sektörünün dinamizmine, yatırımcıların ileri görüşlülüğüne ve genç meslektaşlarına güvendiklerini de sözlerine ekledi.

Konuşmasının ardından öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Engin Işıltan teşekkür belgesini Dekan Prof. Dr. Derya Oktay’ın elinden aldı. 


Yayın Tarihi: 27/11/2016