Kurban Bayramı’nda Beslenmeye Dikkat


Kurban Bayramı’nda Beslenmeye Dikkat

VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği’inden Uzm Dr.Ömer Faruk Yolcu,Kurban Bayramı’nda nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgilendirdi.Dr.Ömer Faruk Yolcu,”Kurban Bayramı’nda sağlık, etlerin kesim aşaması ile başlar.  Etler uygun koşullarda kesilmezse, doğru pişirilmez, uygun sıcaklıklarda bekletilmezse hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, salmonella gibi hastalıklar bulaşabilmektedir.Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi oldukça artmaktadır. Özellikle kalp-damar hastaları, şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları ve obez bireylerin daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu bireyler, yağlı etler yerine az yağlı ve yağsız etleri aşırıya kaçmadan kısıtlı miktarlarda tüketmelidirler.

Etler sindirimi zor besinlerdir.  özellikle mide- bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.

 Etler büyük parçalar yerine tek seferde kullanılacak kadar küçük miktarlarda buzdolabı poşetine konularak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler buzlukta -2 derecede birkaç hafta saklanırken, derin dondurucuda –18 derecede daha uzun süre saklanabilir. Çiğ ve pişmiş etlerin birbirine değmemesi sağlanmalıdır.

Dondurulan etler buzdolabının alt bölmesinde bekletilerek çözdürülmeli; çözdürüldükten sonra hemen pişirilmeli, tekrar dondurma işlemi yapılmamalıdır.” dedi.


Yayın Tarihi: 30/08/2017