İlkadım Türk-İslam Sanatları Merkezi Açıldı


İlkadım Türk-İslam Sanatları Merkezi Açıldı

İlkadım Belediyesi tarafından kurulan ve Türk-İslam medeniyetinin önemli sanatlarının yaşatılacağı "İlkadım Türk-İslam Sanatları Merkezi"nin açılışı ünlü sanatçıların katılımı ile yapıldı.

Manevi duygular ve sanatın bir arada yaşatılacağı sanat merkezi açılışına AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, ünlü hattat Hasan Çelebi, neyzen Sadrettin Özçimi, gazeteci yazar Yusuf Kaplan Samsun 22. Dönem Samsun Milletvekili Mehmet Kurt, STK temsilcileri, Dernek Yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Selahiye Mahallesi 100'üncü Yıl Bulvarı üzerinde restorasyonu yapılan Eski Samsun Evlerinde sanat merkezi olarak tarihi konak, Türk-İslam sanatlarının öğretildiği eşsiz bir merkez haline getirildi. Restorasyonu yapıldıktan sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından İlkadım Belediyesine tahsisi yapılan konut, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok tarafından Türk İslam Sanatları Merkezi'ne dönüştürüldü. Sanat merkezinde, İstanbul'dan her hafta ders vermek için gelen büyük bir titizlikle belirlenmiş ve alanında uzman eğitmenler tarafından ebru, hüsn-ü hat, tezhip, kaligrafi ve ney gibi sanatların eğitimi veriliyor. Merkezde, İslamiyet’ten bu yana Türk tarihinin önemini hiç yitirmemiş sanat dalları genç nesillere aktarılıyor.

“TÜRK-İSLAM SANATLARIMIZI GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ”

Oldukça yoğun bir katılımın olduğu açılış programı İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok'un konuşmasıyla başladı. İlkadım Belediyesi Türk-İslam Sanatları Merkezi'nin resmi açılışının yapıldığını belirten Başkan Tok, "Bu merkezimizde bizlere geçmişimizden kalan klasik sanatlarımızı aslına uygun bir şekilde muhafaza edip, korumaya ve yaşatmaya çalışacağız. Sanat mirasımızı gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarabilme gayesiyle gönlümüze iz bırakan sanatkarlarımızın değerli birikimleri ve katkılarıyla; eğitim, proje ve kültür sanat faaliyetleri yapacağız. Kadim sanatlarımız sekülerleşmenin getirdiği yozlaşmayı ortadan kaldıracak şekilde burada canlanacak. Buradan doğacak sanatkarlar İlkadımımıza, Sansunumuza ve ülkemize ışık olacak. Türk-İslam Sanatlarımızı geleceğe doğru bir şekilde taşımanın gururunu yaşayacağımız bu merkezimizin geleceğe ışık tutmasını dilerken kalımınızdan dolayı canı gönülden teşekkür ederim." dedi.

“BAŞKAN TOK’A GÖNÜLDEN TEŞEKKÜR EDERİZ”

Açılışta konuşan ve hat sanatında büyük başarılara imza atarak Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirilen Reisül Hattatin Hasan Çelebi; “Bu merkez sadece bir eğitim merkezi değil bu önemli görevinin yanı sıra bu eğitimi verdiği kursiyerleri yurdun dört bir yanında yeni nesillere öğretmen olacak şekilde yetiştirerek kadim sanatlarımızın unutulmasına izin vermeyecek. Bu nedenle böylesi güzel bir projeyi gerçekleştiren İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok’a gönülden teşekkür ederim” derken, ardından söz alan Yazar Yusuf Kaplan “Bu değerli merkezin yoğun İlkadım nüfusunun yanı sıra şehrin ve hatta komşu şehirlerinde ilgi gösterdiği bir merkez niteliğinde değerlendirilerek daha geniş bir alana ihtiyaç duyduğunu düşünmekteyim. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi tarafından komşu binanın da tahsisinin doğru olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“KARADENİZ’İN SANAT MERKEZİ OLACAK”

Açılışta konuşan AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş “Kökleri bu toprakların derinliklerine uzanan, mazisi bu milletin geçmişine giden, buram buram kendimiz, özümüz, mayamız kokan Hat, Ebru , Ney gibi sanatlarımızın öğretileceği, İlkadım Belediyesi Türk İslam Sanatları Merkezi'nin açılışını gerçekleştirmekten sonsuz mutluluk duyuyorum. Merkezimizin tüm hemşehrilerimize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Konuşmaların ardından büyük bir coşku ile açılış kurdelesi kesilirken katılımcılar tarafından sanat merkezi gezildi.


Yayın Tarihi: 11/11/2017