Kardeş Kavgasının Kazananı Olmaz


Kardeş Kavgasının Kazananı Olmaz

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı iftarında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar’a uygulanan ambargolara değinerek “Son günlerde Körfez bölgesindeki kardeş ülkeler arasında yükselen tansiyon, tüm Müslümanların Ramazan sevincine gölge düşürmüştür. İslam dünyasının birçok sorunla, sıkıntıyla boğuştuğu bir dönemde buna yenilerinin eklenmesi yanlıştır. Bölgemizin geleceğine dair planların, kirli hesapların devreye alındığı bir süreçte enerjimizi kendi iç meselelerimizde tüketmek, kıt kaynaklarımızı boşa harcamak asla doğru değildir” dedi.

“KAOS TACİRLERİNİN HEVESLERİNİ KURSAKLARINDA BIRAKMALIYIZ”

Konuşmasında Körfez ülkeleri arasında yaşanan gelişmelere ve Katar’a uygulanan ambargolara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üzülerek ifade ediyorum, son günlerde Körfez Bölgesindeki kardeş ülkeler arasında yükselen tansiyon, tüm Müslümanların Ramazan sevincine gölge düşürmüştür. İslam dünyasının birçok sorunla, sıkıntıyla boğuştuğu bir dönemde buna yenilerinin eklenmesi yanlıştır. Bölgemizin geleceğine dair planların, kirli hesapların devreye alındığı bir süreçte enerjimizi kendi iç meselelerimizle tüketmek, kıt kaynaklarımızı boşa harcamak asla doğru değildir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu gerçeğin herkes tarafından bilinmesi gerekiyor: Buradan tüm Körfez’deki kardeşlerime sesleniyorum, liderler ve Körfez halkı sizlere sesleniyorum; kardeş kavgasının kazananı olmaz. İftiralarla bir yere varılmaz, böyle bir kavganın kazanan tarafı bölgemizdeki istikrarsızlıktan, gerilimlerden, kan ve gözyaşından beslenen odaklar olacaktır. Nitekim kriz simsarları daha hadisenin ilk anlarından itibaren bu konulardaki mutluluklarını dile getirmekten çekinmediler. Müslüman, basiret ve feraset sahibi insandır. Müslüman, bir ısırıldığı delikten ikinci kez ısırılmayacak kadar akıllı insandır. Bizim müminlere has teenniyi öne çıkartarak bu tezgahı bozmamız, kaos tacirlerinin heveslerini kursaklarında bırakmamız gerekiyor. Kardeşlerim, Türkiye’de darbe girişimi olduğu zaman Körfez’de kimlerin buna sevindiğini biz çok iyi biliyoruz. Birilerinin istihbarat örgütleri varsa, bizim de istihbarat örgütümüz var. Kimlerin o geceyi nasıl geçirdiklerini çok iyi biliyoruz. ‘Türkiye’de ne oldu, ne oluyor, bitti mi, gidiyor mu, darbe neticeye ulaştı mı-ulaşıyor mu’; bunu takip edenleri çok iyi biliyoruz. Nasıl paralar harcandığını çok iyi biliyoruz.”

“KATAR’A HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Türkiye’nin Katar’daki kardeşlerinin yanında olmasından, ülkeye gıda ve ilaç ihracatı yapmasından rahatsız olanların olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kusura bakmayın, biz Katar’a her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.

Türkiye ile Katar arasında savunma sanayii alanındaki anlaşmalarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Savunma sanayii ile ilgili biz Katar’la anlaşmayı bugün yapmadık ki, Katar’la bizim bu anlaşmayı yapmamız 2-3 yıllık bir süreçtir ve o günden bugüne Parlamentomuzdan bunu yeni geçirme durumunda kaldık. Şimdi ben sesleniyorum Körfez’deki dostlarımıza; Amerika’nın Katar’daki üssü sizi niye rahatsız etmiyor? Orada başka ülkelerin üsleri de var, onlar sizi niye rahatsız etmiyor? Kaldı ki, rahatsız olduğunu söyleyenlere de benim teklifim oldu, ‘biz sizlerde de üs kurabiliriz’ dedim. Bana o zaman ‘bir değerlendirelim’ dediler, şimdi bundan rahatsız oluyorlar” ifadelerini kullandı.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 09/06/2017