Kalp Krizini Önlemek İçin Kötü Alışkanlıklarınızdan Vazgeçin


Kalp Krizini Önlemek İçin Kötü Alışkanlıklarınızdan Vazgeçin

Medical Park Ordu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Cemal SAĞ; her yıl milyonlarca insanın kalp-damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini, ailesel yatkınlık, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam ve sigara tüketimi  gibi etkenlerin bu ölümlere neden olduğunu söyledi.

Uzun ve sağlıklı bir yaşam için kalp sağlığının korunmasının büyük önem taşıdığını belirten  Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Cemal SAĞ kalp sağlığının korunması ile ilgili olarak yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Kalp krizlerinde kişinin kendi risklerini bilmesi kalp krizini önlemede yardımcı olur. Özellikle yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolestrol yüksekliği, sigara kullanımı, ailesinde genç yaşta kalp hastalığı olan kişiler koroner kalp hastalığı açısından yüksek tehdit altındadır. Bu tip riskleri taşıyan kişilerin, kalp krizi riskinin saptanması için düzenli olarak yıllık kardiyoloji muayenelerini yaptırmalarında fayda vardır. Böylelikle kişi kalp krizi riskini bilir ve  ona göre önleyici önlemler alabilir.“

Belirli şartlarin ve yasama biçimlerinin kalp krizi tehlikesini artirdigini, bu sartlar degistirilirse kalp krizlerinin de azaltilip önlenebilecegini ifade eden Doç. Dr. Ali Cemal SAĞ “Kalp krizi genelde ani olarak gelen bir hastalık olarak bilinir.  Ama yine de kalp krizi geçirmeden önce genel ve belli bazı belirtiler vardır. Bunlar; göğüste şiddetli ağrı, sıkışma, üst gövdenizde rahatsızlık, nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı, ani aşırı halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerdir. Bu tip şikayetleri olan kişiler, belirtileri dikkate alarak  vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır.” diye konuştu.

KALP KRİZİNE YAKALANMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Kalp sağlığı için dengeli ve doğru beslenmenin öneminin büyük olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ali Cemal SAĞ; konuşmasına şöyle devam etti: “Beslenmesine dikkat eden ve yağlı yiyeceklerden uzak duran kişilerde kalp krizi riski azalmaktadır. Sigara kesinlikle bırakılmalıdır. Stresten uzak bir yaşam sürülmelidir.  Fazla kilolar kalp krizi riskini arttıran en önemli nedenlerden biri olduğu için ideal kilo korunmalıdır. Hareketsiz yaşam tüm hastalıklarda olduğu gibi kalp hastalıklarının oluşmasında da çok önemli bir faktördür. Bu nedenle düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Kalp ve damar sağlığı için kolestrol ve hipertansiyon kontrol altında tutulmalıdır. Şeker hastalığı da kontrol altında tutulmazsa kalp krizi ve ölüme yol açan ciddi kalp hasarlarına neden olabilir. Bu yüzden şekerinize dikkat etmeli ve düzenli kontrollerinizi yaptırmalısınız. Sonuç olarak, kalp hastalığından korunmak için öncelikle kırklı yaşlara doğru, doktor kontrolü ve gerekli testlerle hastalık riski saptanmalı, beslenmeye dikkat edilmeli, sigaradan kesin olarak vazgeçilmeli, daha aktif ve stresten uzak bir yaşam tarzı seçilmeli, doktor tarafından kullanılması önerilen ilaçlar aksatılmadan kullanılmalı ve doktor takipleri aksatılmamalıdır. Aile öyküsü olanlar ise bu tedbirleri daha fazla dikkate almalıdır.” şeklinde konuştu.


Yayın Tarihi: 24/07/2016