İhsan Şener Caniklilerle Buluştu


İhsan Şener Caniklilerle Buluştu

Yeni anayasa vesayeti kaldıracak

Canik Belediyesi tarafından yeni anayasa ve Cumhurbaşkanlığı sistemine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Yeni Türkiye Yolu’nda konferanslarının 14.'süne katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener, yeni anayasa ile vesayetin kalkacağını söyledi. Şener ayrıca, Canik'teki başarılı çalışmaları da övdü.

Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne ihtiyaç duyan Yeni Türkiye'nin inşasına katkı sağlamak amacıyla Canik Belediyesi tarafından düzenlenen Yeni Türkiye Yolunda konferanslar serisinin bu seferki konuğu Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener oldu. Aynı zamanda Başkan Osman Genç'in okul arkadaşı olan Şener, Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Türkiye Vizyonu" konulu konferansta, yeni anayasa ile birlikte Türkiye'de vesayetin kalkacağını ve koalisyonların son bulacağını söyledi.

'YENİ SİSTEME İHTİYAÇ VAR'

Başkan Osman Genç'in yanısıra, Başkan Yardımcısı Alican Usta, AK Parti Canik İlçe Başkanı Ercan Eler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, muhtarların da yer aldığı konferansta konuşan Şener, Türkiye’nin 2023 hedeflerine sağlıklı ve hızlı adımlarla gideceğini belirterek, "2012’den bu yana sistem patinaj yapıyor, yürümüyor. Bu sistem bu milletin gayri safi milli hasılasının 10 bin doların üstüne çıkmasına ekonomik olarak müsaade etmiyor. Türkiye’de mutlaka yeni bir sistem inşa edilmesi gerekiyor" dedi.

'DENETİME AÇIK SİSTEM'

Cumhurbaşkanlığı sistemine değinen Şener, "Parlamenter sistemde, 100 yıllık tecrübeden bahsedilir. Halbuki 100 yıllık sistem içinde parlamenter sistemin sağlıklı olarak hizmet verdiği yılları toplasak 30 yıl civarında tutuyor. Artısı eksi olabilir. 30 yıl sağlıklı işleyen bir demokrasi ve parlamenter sistem var. Halbuki 100 yıllık sistemin 30 yılı verimli 70 yılı verimsiz geçti demektir. Başkanlık sistemi bir rejim değişikliği değildir. Başkanlık sistemi bir hükümet modelidir. Bu sisteme karşı çıkanların bir algısıdır. Başkanlık sisteminin en büyük avantajı denetime açık olmasıdır" diye konuştu.

'EKONOMİK SAVAŞ HALİNDEYİZ'

Mevcut sistemin darbe ürettiğine vurgu yapan İhsan Şener, "Türkiye 50 yıldır hala Almanya’nın abiliğini yaptığı Avrupa Birliğine, yeni Avrupa’ya girebilmek için çaba gösteriyor, her gün yeni kaprislerle karşımıza çıkan bir yapı. Onlar kişi başına 40 bin, 50 bin dolar Gayri Safi Milli Hasılaya sahip çıkacak, biz 10 bin dolar. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığına kadar bu 3 bin doların üzerine çıkmamıştır. Ondan sonraki dönemde 10 bin ile 11 bin dolara ancak getirebildik, tek parti iktidarında. Bunun yaklaşık 10 yılı hem cumhurbaşkanı hem de başbakan aynı partiden olduğu dönemdir. Demek ki sistem ekonomik olarak refah üretmiyor, siyaset olarak istikrar üretmiyor. Çünkü 10 yılda bir darbe yapılıyor. Peki darbe üreten, refah seviyesini insanların yükseltmeyen bu iki başlı sisteme sahip çıkanların gerekçesi nedir o zaman? Bunun üzerinde iyi durmamız lazım. Şu anda kuşatılmış bir ekonomik savaş halindeyiz. Ekonomik terör devrededir" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN GENÇ'İ TEBRİK ETTİ

Başkan Genç'in kendisinin okul arkadaşı olduğuna da işaret eden İhsan Şener, Canik'teki başarılı çalışmaları yakından gözlemlediğini belirterek, Başkan Genç'i tebrik etti. Konferansın sonunda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener'e, Canik Belediyesi tarafından düzenlenen Yeni Türkiye Yolunda konferanslarını içeren "Milli Mücadele Şehri'nden Yeni Türkiye'ye Giden Yol" adlı kitap ile perspektif sanatıyla yapılan tablo hediye eden Başkan Osman Genç de, referandumun Türkiye için bir fırsat olduğunu belirterek, "Gelin biz evlatlarımıza, torunlarımıza, gelecek nesillerimize güçlü bir Türkiye bırakalım. Güçlü bir irade, güçlü bir yönetim ve söz sahibi bir Türkiye bırakalım. İşte bunun için fırsat elimize geldi. Ülkemizin güçlü yarınlara daha hızlı taşınması için referandum çok önemli bir fırsattır. Hepimiz bulunduğumuz çevremizde etrafımızdaki herkese bunun hassasiyetini ve gerekliliğini anlatalım" şeklinde konuştu.

DÖNÜŞÜM SÜRECİNE KATKI

Başkan Genç, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile belediye başkanlığı arasında fark yoktur. Aslında Cumhurbaşkanlığı Sistemi, şu anda yerel yönetimlerde, yani belediyelerde uygulanıyor. Vatandaşlar yerel seçimlerde belediye meclisleri için ayrı belediye başkanları için ayrı oy veriyorlar. Bu sistem tam da başkanlık sisteminde olduğu gibi aynı. Bu dönüşüm sürecinde biz de Canik Belediyesi olarak "Acaba Türkiye'nin bu dönüşümüne nasıl bir katkı sağlayabiliriz" diye düşündük. Dolayısıyla yerel yönetim olarak Yeni Türkiye Yolunda konferanslarını düzenleyerek sayın Cumhurbaşkanımıza ve sayın Başbakanımıza bu kutlu yolda katkı sağlamayı amaçladık."


Yayın Tarihi: 28/01/2017