Hurda Araca10 Bin Liraya Kadar ÖTV İndirimi Başladı


Hurda Araca10 Bin Liraya Kadar ÖTV İndirimi Başladı

16 yaş üstü bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkarılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi uygulaması başladı.

 

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının konuya ilişkin tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle, uygulamaya dair usul ve esaslar şöyle;

11/6/2018 tarihli ve 30448 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 1 inci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Genel Tebliğ’de, 16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında özel tüketim vergisi uygulamasına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

Düzenlemeden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız öncelikle her hangi bir notere başvurarak aracın hurdaya çıkartılmasında sakınca bulunmadığına dair bir uygunluk yazısı alacaktır. Bu yazı ile birlikte büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri, MKEK hurda işletmesi müdürlükleri ile ömrünü tamamlamış araç teslim yerleri (ÖTA) veya geçici depolama alanları işletmecilerine araç teslimleri gerçekleştirilecektir.

Aracı teslim alan kurumların (ÖTA hariç) Başkanlığımız internet vergi dairesi üzerinden “Taşıt Teslim Tutanağı”nı düzenlemesi gerekmekte olup, bu işlem için bulundukları ildeki motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesinden kullanıcı kodu, parola ve şifre talep etmeleri gerekmektedir.

Söz konusu teslim yerlerinden alınacak tutanak veya bertaraf formları ve aracın ruhsatı ile birlikte uygunluk yazısının alındığı notere başvuru yapılarak aracın hurdaya ayrılma işlemlerinin tamamlanması müteakip yeni alınacak aracın ÖTV indiriminden faydalanılması mümkün olacaktır.

Kaynak: gib.gov.tr


Yayın Tarihi: 10/06/2018