Hematolojik Hastalıklarda Akıllı İlaçlar


Hematolojik Hastalıklarda Akıllı İlaçlar

VM Medical Park Samsun Hastanesi Erişkin Hematoloji Kliniği'nden Doç. Dr. Özlem Şahin Balçık, “Herkesin akıllı cep telefonlarını kullandığı,yapay zekaya sahip robotların dünyası olan günümüzde, hematolojik hastalıklarda da akıllı ilaçlar geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam etmektedir.“  dedi.

Kanser türlerinden bahseden Doç. Dr. Özlem Şahin Balçık  ,“Hematoloji; kan bilimi olup demir eksikliği anemisi, vitamin B12 eksikliği anemisi,talasemi ve hemofili gibi iyi huylu hastalıklar yanında özellikle lenfoma (lenf bezi kanseri) ve lösemi (kan kanseri) gibi kanser türlerinin de tanı ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Lenfoma ve lösemi tek bir hastalık olmayıp çok sayıda alt tipi de bulunmaktadır. Hodgkin lenfoma; lenfomaların bir türü olup ilk kez kemoterapi kullanılarak tam şifa elde edilen bir kanser türü olarak tarihe geçmiştir. II. Dünya savaşının ardından kemoterapi (ilaç tedavisi) ve radyoterapi (ışın tedavisi) tedavileri kanser hastaları için umut olmuştur. Ancak bu tedaviler sadece kanser hücrelerine değil sağlam vücut hücrelerine de zarar vermektedir. Bu nedenle kemoterapi alan hastalarda bulantı, kusma, ishal ve saç dökülmesinin yanısıra çok sayıda yan etki de görülmektedir.”  diye konuştu.

Doç.Dr. Özlem Şahin Balçık,hematolojik hastalıklarda kullanılan akıllı ilaçlar ile ilgili,“Günümüzde lenfoma ve lösemi dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinde kullanılan akıllı ilaçlar sadece kanser hücresi üzerine etki gösterdiğinden, sağlam vücut hücrelerine zarar vermemektedir. Akıllı ilaçlar hedefe yönelik tedavi olarak da bilinmekte olup tek başına veya diğer kemoterapi ilaçları ile birlikte uygulanabilmektedir.“ şeklinde açıklama yaptı.


Yayın Tarihi: 17/05/2017