Evinizde Yalnız Değilsiniz


Evinizde Yalnız Değilsiniz

2010 yılında Sağlık Bakanlığı vatandaşlarımızın sağlığına katkı sağlayacak olan evde sağlık hizmetleri birimini kurarak,  ihtiyacı olan hastalara sadece sağlık kurum ve kuruluşlarında değil evlerinde de hizmet vermeye başladı.

Toplum sağlığı merkezleri ve hastanelerde kurulan birimler aracılığı ile yürütülen Evde Sağlık Hizmetleri, doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarından oluşan 149 personel, 8 mobil araç ve 12 ambulans ile Ordu’ da hizmet sundu.

Ordu’da 2015 yılında,  bin 886 hastaya evde sağlık hizmeti  verildi ve 15 bin 926 hasta ziyareti gerçekleştirildi.  2016 yılında ise aktif hizmet verilen hasta sayısı 2 bin 562 oldu ve 14 bin 161 hasta ziyareti gerçekleştirildi.

Evde Sağlık hizmetleri ile ilgili bir açıklama yapan  İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç şunları kaydetti:

“Evde sağlık hizmetleri ile yatağa bağımlı olan hastaların tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının sağlık kurum ve kuruluşları yerine kişinin kendi evinde, aile ortamında sosyal devlet anlayışı içerisinde uzman bir kadro ile sunuyoruz. Evde sağlık hizmetleri ile hastaya tanı koymaktan ziyade daha önceden tanısı konulmuş ve tedavisi düzenlenmiş olan hastanın tedavisinin takibi, uygulanması ve eğitimini sağlıyoruz. Evde sağlık hizmetleri ile muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerini veriyoruz.

Bununla birlikte evde sağlık hizmetleri, ilacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla, uzun süreli kullanımı sağlık raporu ile belgelendirilen ilaçların reçete edilmesi,  tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına ilişkin raporların çıkarılmasına yardımcı olunması, hastanın ve ailesinin  evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler ile hastalık ve bakım süreçleri hakkında bilgilendirilmesi,  hastaya evde kullanması gereken tıbbi cihaz ve ekipmanlar konusunda eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerin verilmesi, gerekli görülen hallerde hastanın ilgili sağlık kuruluşuna ve/veya sağlık kuruluşundan evine naklini kapsıyor.

Toplum sağlığı merkezlerimiz ve hastanelerimizde kurulan birimler aracılığı ile yürütülen evde sağlık hizmetlerimiz, doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarından oluşan 149 personel, 8 mobil araç ve 12 ambulans ile ilimizde hizmet sunuyor.

İlimizde 2015 yılında,  bin 886 hastaya aktif hizmet verdik ve 15 bin 926 hasta ziyareti gerçekleştirdik.  2016 yılında ise aktif hasta sayımız artarak 2 bin 562 oldu ve 14 bin 161 hasta ziyareti gerçekleştirdik.

Bizler, vatandaşlarımıza en iyi, en kaliteli hizmeti vermek için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın sağlığını oldukça önemsiyoruz. Gerekli olan durumlarda sağlık hizmetini evde bakım hizmetleri ile evlerine götürüyoruz. Bu minvalde evde sağlık hizmetleri birimimiz, vatandaşlarımıza hizmet noktasında önemli bir yer teşkil ediyor.  Yaratılmışların en mükemmeli ‘İnsan’ bizim için önemli. Vatandaşlarımızın ihtiyaç duymaları halinde Evde Sağlık Koordinasyon Merkezimizle iletişime geçmesini istiyoruz. Başvurular arasında gerekli değerlendirmeleri yapıp, ihtiyacı olan hastalara bu hizmeti sunuyoruz.”

Evde sağlık hizmetleri ile sosyal ve psikolojik destek hizmetlerini bir bütün olarak birlikte verilmesini sağlıyoruz diyen Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çetin Gündoğdu şunları kaydetti;  

“Bakanlığımız tarafından 2010 yılında kurulan bu birim vatandaşlarımıza oldukça faydalı hizmetler sundu bu güne kadar ve bundan sonrada sunmaya devam edecek. Bizler, insanımıza hizmet için gayret gösteriyoruz. Evde Sağlık hizmetleri birimimizle hastalarımızı bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirebiliyor, hem sosyal hem de psikolojik hizmetleri de bir arada verebiliyoruz tıbbi hizmetimizin yanında. Bunun için bu hizmet çok kıymetli, çok değerli.

Bu hizmetten, yatağa bağımlı hastalar (felçli), terminal dönem palyatif bakım hastaları, ileri derecedeki kas hastaları, evde sağlık hizmeti kapsamına alınan hastaların ihtiyaç duyduğu ağız ve diş sağlığı hizmetleri vb. durumda olan hastalar faydalanıyor.

İhtiyacınız olması halinde Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu (Ek 3)’nu doldurarak; Aile Hekimine, Toplum Sağlığı Merkezine, Koordinasyon Merkezine, Hastanelerin Evde Sağlık Hizmetleri birimlerine başvuru yapabilirsiniz.

Evde Sağlık Koordinasyon Merkezimizi (444 3 833 / 52) arayarak detaylı bilgi de alabilirsiniz” dedi.

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Kıvrak evde sağlık hizmetleri ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Göreve geldiğimiz günden bu güne hastanelerimizi geziyor, birimlerimizin hizmetlerini yerinde değerlendiriyoruz. Toplum sağlığı merkezlerindeki gibi hastanelerimizdeki evde sağlık hizmetleri birimimiz de üzerine düşen görevi hakkıyla ifa ediyor. Sağlık hizmetleri birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Vücudun organları gibidir. Her biri, bir koordinasyon halinde çalışmak zorunda. Bu noktada evde sağlık hizmetlerini kurum olarak oldukça önemsiyoruz. Evinden çıkamayacak durumda, ihtiyacı olan hastalarımıza ev ortamlarında hizmet sunuyoruz. Bu hizmet, bu açıdan çok önemli ve çok kıymetli.”

Mesai saatleri içinde randevu sistemi ile çalışan evde sağlık hizmetleri, vakanın durumuna göre günlük, haftalık veya aylık dilimler halinde hizmet sunuyor.


Yayın Tarihi: 08/01/2017